Притичина, бузувір та ще 3 незвичних українських слова, про значення яких ви навіть не здогадуєтесь

Співоча українська мова — невичерпане джерело красивих слів та словечок. Ось, здається — знаєш українську досконало, аж ні — попадеться на очі "Бузувір" і… Починається нове знайомство з рідною мовою

Пропонуємо до уваги читачів 5 цікавих і незвичних українських слів, яких ви навіть могли і не чути. Розповідаємо, що означає бузувір, та хто така перебендя.

Притичина

В давні часи це слово використовували в якості назви для перешкоди, пригоди або якоїсь завади на шляху. В одному з творів українського письменника Івана Нечуй-Левицького зустрічається ось такий вислів:

— Хто б це такий був? Ото притичина!

Тут автор використовує його трохи в іншому значенні. Не як найменування перешкоди — а щоб висловити своє здивування та розгубленість.

Перебендя

Перебендя: вередлива людина
Перебендя: вередлива людина

Ще одне незрозуміле словечко з українського словнику, яким зазвичай називають капризну та занадто вередливу людину. А ще перебендями кличуть тих людей, які вміють дотепно і весело про щось розповісти. Але якщо поглянути на таку людину зі сторони — то вона виглядає трішки дивакуватою.

В славетного українського кобзаря Тараса Григоровича Шевченка навіть є відомий вірш під назвою “Перебендя”, в якому поет розповідає про народного співця.

Бузувір

Бузувір: людина, що демонструє регігіозну нетерпимість, мучитель, жорстка людина
Бузувір: людина, що демонструє регігіозну нетерпимість, мучитель, жорстка людина

Українським словом “Бузувір” раніше називали людину, яка була дуже нетерпимою до релігійних вірувань, запеклого фанатика з язичницьким мисленням.

В загальному значенні це слово використовували для опису мучителя та дуже жорсткої людини. В окремих випадках “бузувір” навіть був лайливим словом.

— А ти що, бузувіре, тут в сінях кадиш? — писав Панас Мирний.

Ринва

Ринва: водостічний жолоб, лоток
Ринва: водостічний жолоб, лоток

Значення цього слова — жолоб або водостічна труба, по якій під час дощу стікає вода з дахів.

Легіт

Останнє слово з нашої добірки, що означає — приємний та легенький вітерець. Ось, наприклад, у Михайла Коцюбинського є такі рядки:

— Сонце грає промінням, весняний легіт жене по небесній блакиті як пух легенькі білі хмаринки

До речі, є дуже схоже слово “легінь”, яке має трохи інше значення — молодий парубок.

 

Нові статті

Схожі статті

Ірма Вітовська, Ахтем Сеітаблаєв та інші: відатні кінодіячі України отримали президентську нагороду

Відомі українські кінодіячі напередодні Дня українського кіно отримали особисті відзнаки від Президента України. Всього нагороди отримали 11 кінодіячів. Відповідний указ був підписаний 13 вересня.

Ефектна фотосесія посеред інопланетного пейзажу: Ольга Мартиновська з “МастерШефа” знайшла трактор На Марсі

Суддя з "МастерШефу" Ольга Мартиновська показала нові фотографії зі свого відпочинку. Цього разу вона майнула подалі від Чорного моря і опинилась… посеред марсіанських пейзажів.

“Ми переїхали”: 30-річна дружина Віктора Павліка вперше провела екскурсію новою квартирою (ФОТО)

Нарешті здійснилась мрія бізнесвумен Катерини Репяхової та вона разом із Віктором Павлік і Михасиком переїхали до нової квартири - як вона виглядає?

Згадайте смак дитинства: як приготувати пухкий манник лише з 1 склянки сметани – швидко та дешево

Манник вийде нереально смачним, навіть якщо ви зовсім не вмієте готувати - рецепт пухкої та ніжної випічки лише з однієї склянки сметани. Покроково.