Зимові гості з півночі: рідкісні пташки, які залітають до України поїсти лише в крижані морози

З давніх часів відомо, що пташки відлітають у теплі краї пізно восени. Але є й такі різновиди птахів, які навпаки, прилітають лише взимку. Хто вони такі - читайте далі.

Взимку чимало птахів відлітають з України у теплі краї. А ось замість них до нас в гості прилітають яскраві гості з півночі — снігурі. А ще в морозні зимові дні посеред українських лісів та за містом можна побачити інших, рідких для нашого регіону пташок. Хто вони і чим їх можна нагодувати? Розповідаємо.

Зимовий птах тетерук
Зимовий птах тетерук

В порівнянні з теплою порою року кількість пташок на зимових вулицях України досить невелика. Деякі пернаті не бояться зимувати в наших суворих краях і прилітають в гості, аби поласувати смачненькими продуктами. До таких безстрашних пташок належать:

  • підкоришники;
  • повзики;
  • дятли;
  • синиці;
  • кропивники;
  • зеленяки;
  • щиглики;
  • сойки;
  • чижики;
  • дрозди;
  • куріпки.

З’являються у нашому регіоні і пернаті гості з півночі. Ось, наприклад, такі:

  • омелюх;
  • снігур;
  • чечітка;
  • канюк-зимняк.

Зустріч з рідкісними різновидами пташок приносить багатьом людям особливе задоволення. Іноді до нашого регіону можуть завітати і такі гості:

  • тетерук;
  • орлан-білохвіст;
  • сичик-горобець.

Взимку пташкам, що живуть просто неба – дуже важко відшукати їжу. Тому людям треба допомагати пернатим. Ось, наприклад, можна змайструвати простеньку годівничку з картонної коробки або порожньої пляшки, а потім – насипати в неї поживного корму.

Синиця звичайна

Синиця звичайна
Синиця звичайна в годівничці

Під час зимової прогулянки вулицями українських сіл чи міст часто можна побачити пташку з яскраво-жовтою грудкою. Це — звичайна синиця. Вона мешкає в лісах і живиться комахами, яких відшукує в кронах дерев. З настанням зимових холодів синиці часто збираються в зграї і відправляються у подорож, щоб вполювати якусь їжу. Ці пташки дуже полюбляють звичайне сало і зерно. Тому обов’язково використайте такі продукти для підгодовування пернатих гостей.

Снігур

В зимовий період снігурі тримаються зграйками і мають характерне забарвлення. Якщо в синичок грудка – жовтенька, то в снігурів вона — яскраво-червона. В дорослих птахів цього виду — чорна голова, спина. А ось частина верхніх покривних пір’їв — сіренька. Нижня частина тулуба і щоки – червоні.

Горобець хатній

Невеличкий птах сіро-коричневого кольору — найбільш поширений серед усіх представників роду горобців. Самці горобця мають велику чорну пляму на підборідді, горлі та верхній частині грудей. Голова в них пофарбована темно-сірим кольором, а ось в самок вона – темно-бура.

Омелюх

Омелюх звичайний: зимова пташка
Омелюх звичайний: зимова пташка

Омелюхи полюбляють літати зграями, а до України прилітають з настанням зимових холодів. Впізнати цих пташок можна за сірувато-червоним чубчиком на голові. Основне ж пір’ячко на тілі забарвлено в бурувато-сірий колір. Хвіст – коротенький та завершується широкою жовтою смужкою.

Чечітка звичайна

Зимова пташка: чечітка
Зимова пташка: чечітка

Ця невеличка пташка за розмірами тіла трохи менша за горобця. Зимують чечітки практично на всій території України, а впізнати їх можна за червоним тім’ячком, білуватою спинкою та шиєю. Також на шиї та спині цих птахів маються сірувато-бурі плями. Воло, груди та горло – білого кольору, з рожево-червоним відтінком. В самок чечітки нема червоного кольору на горлі та грудях.

А ще взимку на українських землях можна побачити горіхівку, пуночку, рогатих жайворонків і в’юнків.

Щоб підтримати зімових птахів у непростий та холодний період — зробіть для них годівничку та насипте туди насіння. Для створення годівнички використайте картонну чи пластикову пляшку з-під молока чи води. Просто виріжте в ній віконечко, а його краї обов’язково заклейте пластирем або скотчем, щоб пташки не порізались об гострі краї.

Годівнички — самий простий варіант для годування пташок. Зробити їх можна з підручних матеріалів і залучіть до цього дітей. Не робіть занадто відкриті та великі годівниці, адже корм в них часто з’їдають голуби, а маленьким пташенятам нічого не дістається.

Кормити пташенят треба регулярно – насінням, горішками, зерном (пшеницею, овсом, житом, ячменем). Кладіть до годівнички тільки сирі зернятка, а варені каші взагалі не використовуйте. Також не варто класти до годівничок хліб. Дятли, ворони та синички будуть прилітати до годівнички частіше, якщо там є невеличкий шматочок м’яса або свіжого сала. Дроздів можна пригостити фруктами або ж ягодами.

В годівничку можна покласти для цих пташок шматочок яблука, ягоди горобини або ж калини. В деяких зоомагазинах навіть продають готові корми для вуличних птахів.

Нові статті

Схожі статті

Квашена капуста вийде хрумкою та смачною: перевірений рецепт за 30 хвилин – додайте в банку ось це

Осінь – сезон для приготування смачної та хрумкої квашеної капусти. Для приготування страви достатньо буде лише 30 хвилин вільного часу. Бродіння займе ще 3 дні.

44-річна Соломія Вітвіцька показала всім на “1+1”, як її змінило нещодавнє весілля: жінка-мрія (Фото)

Соломія Вітвіцька світиться від щастя, перебуваючи у стосунках із Олексієм Ситайлом і нещодавно пара відгуляла весілля - телеведуча показала, як вона виглядає після цієї події.

2 зведених сестри по татові і по мамі: Віталій Козловський вперше розкрив правду про своє сімейне положення

Віталій Козловський завжди відвертий зі своєю аудиторію, тож цього разу він не робив виключення та розкрив факт, який приголомшив всіх - чи знали ви, що співак має двох зведених сестер?

Зірка “Х-фактора” Аіда Ніколайчук показала, як працює її чоловік-каскадер: ви таке тільки в кіно бачили

Переможниця популярного українського шоу "Х-Фактор" Аіда Ніколайчук нещодавно розповідала, що вийшла заміж за каскадера з Голлівуду. В Stories співачка поділилася кадрами із роботи коханого.