На Кіровоградщині зібрали півтори тисячі старожитностей по селах: побачити їх можна в музеї “Баба Єлька”

Навряд чи ще десь в Україні існує подібна етнолабораторія, як у Кропивницькому. Гурт ентузіастів об'єднався заради єдиної мети – влаштовувати експедиції у довколишні села й збирати раритети.

З квітня 2021 року в Кропивницькому організували етнолабораторію “Баба Єлька”. За ці роки музей старожитностей розрісся цілою купою вінтажних речей, зібраних у містах та селах Кіровоградщини.

Гурт дівчат почав їздити по селах, збираючи старовинні речі. Попервах мали намір збирати пісні, кулінарні рецепти та спогади старожилів. Але селяни самі почали дарувати цінні раритетні речі, які отримали у спадок від пращурів.

Етнолабораторія Баба Єлька зібрала 1,5 тис. експонатів

Отак і назбирали старожитностей на цілий музей, за якими можна чітко простежити культуру центральної місцини України. Знайшлися благодійники, які виділили місце на центральній вулиці обласного центру. Так на Театральній відкрилася етнолабораторія. За цей час “Баба Єлька” поповнилася півтора тисячами цінних експонатів.

До великої війни вибиралися в експедиції регулярно – раз на 2 тижні. Після повномасштабного вторгнення мимоволі довелося зробити паузу. Ніхто не знав, що буде далі, й переважно доводилося думати про виживання.

Етнолабораторія Баба Єлька зібрала 1,5 тис. експонатів

Коли ЗСУ відкинули ворога з півдня та з півночі країни (на Кіровоградщину в перші дні війни заїхала лише одна колона танків, яку вдало розбомбили), обставини змінилися, й етнолабораторія відновила свою роботу.

Тож експедиції хоч і не так часто, як раніше, але відновилися. Знаючи про існування “Баби Єльки”, люди стали й самі приносити стародавні речі – рушники, вишиванки, фотографії, зроблені за часів Єлисаветграда.

В експозиції є жорна, які довелося котити, бо авто не могло під’їхати до покинутого села, й волове ярмо, яке врятували з купи сміття, підготовленої до спалення, й церковні атрибути з церкви, якої вже не існує, та багато інших цінних в історичному плані речей.

Нові статті

Схожі статті

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.

Холостяк, як знають всі: 74-річний Михайло Поплавський не завжди був самотнім – хто були його жінки

Михайло Поплавський завидний холостяк, але так було не завжди - що відомо про бурхливе особисте життя співочого ректора, який двічі був одружений.

Маркетологи від Бога: в Україні продають щасливе ліжко для тих, хто й досі шукає діточок в капусті

Українські продавці виходять на новий рівень і створюють унікальні оголошення. Вони відразу привертають увагу своєю неабиякою креативністю. Наприклад ось це – про чарівне ліжко.

“Повільніше, пане господарю”: вчені розповіли власникам собак, як правильно спілкуватись із песиком

Нещодавно вчені оприлюднили результати дослідження, метою якого було дізнатись особливості комунікації людей та собак. Як же господарю спілкуватись із песиком, щоб він його розумів краще?