В чому різниця між словами “жилий” та “житловий”: пояснення мовознавця. Ви більше не будете це плутати

Українська мова багата на схожі за звучанням, але відмінні за значенням слова. До останньої пари належать "жилий" та "житловий" – у статті є пояснення, завдяки якому ви більше не будете їх плутати.

Українці часто плутають слова “жилий” та “житловий” – на рівні підсвідомості та інтуітивно здається, що ці слова може і не синоніми, але точно близькі за значенням. Як виявилося, ці слова мають різний контекст, хоч і можуть вживатися по відношенню одних і тих же речей.

Доволі часто люди допускаються помилки – калькування з російської мови, – де житлові будинки часто називають “жилой дом”. Варто запам’ятати правильний варіант і використовувати його у повсякденному житті, та навчати рідних і близьких.

В чому різниця між словами “жилий” та “житловий”

Український педагог, досліджувач та популяризатор української мови Олександр Авраменко пояснив, у чому різниця між словами “жилий” та “житловий” і в якому контексті їх варто використовувати. До речі, такі слова – близькі за звучанням та різні за значенням, – називаються паронімами.

Олександр Авраменко пояснив різницю між словами “жилий” та “житловий”

Ще 7 років тому в “Сніданку з 1+1” у своїй рубриці “Урок української мови” Олександр Авраменко пояснив різницю між словами “жилий” та “житловий”.

“У чому ж полягає різниця? Правильно сказати “жилий” фонд міста чи “житловий”? Звичайно ж “житловий фонд міста””, – сказав мовознавець.

Авраменко пояснив, що лексема (слово, мовний зворот – прим. ред.) “житловий” вживаєтсья у значенні “призначений для життя, стосується житла” тощо. Тому правильно казати саме “житловий будинок”, “житловий фонд міста”, “житлова площа” тощо.

А “жилий” уживаєтсья рідше, і має значення “залюднений, обжитий”. Тобто, щоб житловий будинок став жилим, у ньому має якийсь час пожити людина або родина та обжити його. Приклади вживання – “жила кімната”, “жилий куток”.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?