У найстарішому київському будинку на Контрактовій площі народилося 6 поколінь: складна й захоплива історія

Найстарішому будинку в Києві минуло 250 років. Побачити його можна на Подолі за адресою: Контрактова площа, 7. Звісно, ця будівля має довгу цікаву історію.

Перший будинок звів Леонтій Вишневецький. Земельна ділянка на Подолі дісталася йому в спадок від батька, козацького полковника у 1765 році. Усіляким наукам вчив дітей господаря Григорій Сковорода.

Нова хазяйка Марія Ружковська замінила будівлю кам’яною спорудою у 1860 році. От у такому вигляді ми й можемо споглядати найстарший київський будинок нині. Сьогодні раритетною хатинкою володіє родина Нечаєвих. Їхній прадід Максим Федорович придбав оселю в 1891 році.

Найстарший будинок у Києві на Контрактовій площі

Дядечко був купцем-старовіром, а у дворі власного будинку організував випічку пряників, які називали “нечаївськими” й продавали не лише під час київських контрактових ярмарків, але й далеко за межами української столиці.

Костянтин Сергійович Малєєв, який нині володіє раритетною нерухомістю, отримав її у спадок від батьків Інни Нечаєвої та Сергія Малєєва, які народилися у 1929 році. Історія їхнього кохання дивовижна. Вони були знайомі з дитинства.

Найстарший будинок у Києві на Контрактовій площі

Сергій після Другої світової навчався на льотчика в Оренбурзі, та 1947 року на нього написали донос, і чоловік опинився за ґратами на довгих 6 років. Відбув строк у казахстанському таборі й повернувся до Києва. Простував на Куренівку, а на Подолі зустрів тітку Інни, яка запросила в гості.

Сергій та Інна не бачилися з дитинства, а тепер між ними спалахнуло палке кохання. Чоловік у табірній тілогрійці зробив пропозицію в Кокорівській альтанці, і дівчина відповіла: “Так”. У 1957 році на світ з’явився первісток Костянтин, який згодом одружився з донькою татового товариша по табору.

Найстарший будинок у Києві на Контрактовій площі

У будинок підселили ще 5 родин, тож довелося задовольнятися лише одною кімнатою на 2 поверсі. До 1990 року всі поступово з’їхали, а в старезному будинку знову залишилися лише справжні господарі, які приватизували будівлю.

Нині це пам’ятка архітектури. До війни на першому поверсі влаштовували екскурсії та проводили лекції і творчі зустрічі. В цьому будинку з’явилося на світ уже шосте покоління однієї родини.

Нові статті

Схожі статті

“Ну що, 20 років”: Оля Полякова в 45 знов стала нареченою – святкує фарфорове весілля разом з Буряковським

Співачка Оля Полякова сьогодні святкує фарфорове весілля із чоловіком Вадимом Буряковським. Подружжя прожили пліч-о-пліч 20 років. Королева ночі пригадала, з чого починалось їх подружнє життя.

“Мені все одно”: 41-річна Джамала розсекретила, як приводить себе до форми після народження третьої дитини

Відома співачка Джамала, яка 24 травня 2024 року народила третього сина – розсекретила, як приводить себе у форму після пологів. "Один факт" розповість, чи є в артистки якийсь секрет стрункості?

Більше не холостячка: 42-річна Віра Брежнєва закрутила новий роман після розлучення з Меладзе – хто він

Віра Брежнєва показалась з величезним букетом у своїх соціальних мережах та натякнула на новий роман. Як виглядає цей загадковий чоловік - не Костянтин Меладзе.

“Не мої люди”: Євген Клопотенко розсекретив, кого з українських артистів не долюблює – Полякова і не тільки

Шеф-кухар Євген Клопотенко розсекретив інформацію про артистів, які йому не до вподоби. Зокрема, кулінар зізнався, чому не любить творчість Олі Полякової та чим йому не догодила Анна Алхім.