ТОП-5 фактів про Різдво, які вас точно зацікавлять: від символіки новорічних кульок до дідуха

Зовсім скоро, 25 грудня — українці вперше відсвяткують свято Різдва Христового за новим стилем. Пропонуємо до уваги читачів декілька цікавих фактів про день, коли народився Іісус Христос.

Різдво — особливе і родинне свято. Це день, коли на світ в яслах народився Божий син — Іісус Христос. Існують й інші факти про головне християнське свято, яке відзначають взимку. Ознайомтесь із ними прямо зараз.

Про мелодію “Carol of the Bells”

Чи знаєте ви, як звучить всесвітньо відома різдвяна мелодія “Carol of the Best”? Якщо ні, послухайте саме зараз.

Чи не здається вона вам якоюсь знайомою? Так, це ніщо інше, як той самий український “Щедрик” від композитора Миколи Леонтовича.

Про ялинкові кульки

Головна ялинкова прикраса: кулька, символ райських яблук
Головна ялинкова прикраса: кулька, символ райських яблук

Сучасна ялинкова прикраса у вигляді кульки — це символ райського яблука, яке з’їла Єва. Цікаво, що в стародавні часи саме свіжі яблучка використовували для прикрашання різдвяних ялинок. Але ці плоди були настільки важкими, що гілочки хвойного деревця просто не витримували їх ваги і обламувалися.

Ідея замінити яблука порожніми всередині скляними кульками прийшла в голову німецьким склодувам в XIV столітті. Майстри успішно реалізували її і завдяки цьому у різдвяних та новорічних ялинок з’явилась ось така неймовірна прикраса у вигляді яскравої кульки.

Про головну різдвяну прикрасу

Дідух: українська різдвяна прикраса
Дідух: українська різдвяна прикраса

В давні часи на Різдво та Новий Рік українські домівки прикрашала зовсім не ялинка, а дідух. Зараз мало хто з українців пам’ятає, що воно таке є — тому поспішаємо нагадати про справжній український символ. Дідух — це особлива різдвяна композиція у вигляді снопу пшеничних стебел, яка є символом духу наших предків, оберегом роду. А ще дідух символізує добробут і багатство. В давнину цей сніп прикрашали до Різдва різнокольоровими стрічками.

Про родинні звичаї

Вечеря на Святвечір
Вечеря на Святвечір

Згідно з давньою українською традицією, у Святвечір напередодні Різдва, коли на небі з’являється перша зіронька — кожна родина всідається за святкову вечерю. Трапезу обов’язково розпочинають з молитви до Бога, а господар оселі має благословити вечерю і першим спробувати святкову кутю. Також голова родини повинен тричі перехрестити головну страву Святого вечора і підкинути трошки куті до стелі. Якщо хоча б декілька зерняток прилипне до поверхні – наступного року можна очікувати на великі врожаї.

Про дитячі забави

Діти в давні часи на Різдво використовували різноманітні забави задля розваги. Ось, наприклад, колись в української малечі існував звичай — ховатись на Святвечір під столом. А ще дітлахи ставали біля прикрашеного дідуха імітували голоси різних домашніх тварин — корів, свиней, курей, кіз, овець. Вважалось, що завдяки цій традиції наступного року в господі буде водитися багато різноманітної домашньої живності і всі тваринки будуть здоровими.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.