Один факт про українські прізвища, які походять від іноземних імен та вказують на походження носія

На території сучасної України протягом років проживали представники більше 130 національностей. Тому наявність у мові прізвищ, які вказують на приналежність до іншої національності, передбачувана.

Звісно, не зробивши глибинний етнографічний аналіз вашого прізвища та походження, не можна з точністю стверджувати про приналежність до іншої національності, народності чи іншої меншини. Проте, якщо ви знайшли своє прізвище в своєму списку – варто задуматись.

Які прізвища вказують на іноземне походження чи приналежність до ентічної меншини

Якщо в родині батько був іноземцем чи належав до етнічної меншини, часто прізвисько (і, як наслідок, прізвище) всім членам родини давалося на основі його імені. Згодом до прізвиська, що ставало прізвищем, у певних місцевостсях додавалися характерні суфікси, ну і з часом це прізвище ставало українським і отримало доволі звичне звучання.

Етнографи вказали перелік українських прізвищ, що вказують на іноземне походження
Етнографи вказали перелік українських прізвищ, що вказують на іноземне походження

Наприклад, Андронік, що було популярним іменем у Греції та грецьких колоніях – зокрема Херсонесі (сучасний Севастополь) і Тірі (Білгород-Дністровський), утворилися прізвища Андрось, Андронатій, Андронюк, Андросяк, Андрончук, а також Андросенко, Андронченко тощо. Зміна однієї букви в прізвищі доволі часто не робить його абсолютно іншим, тому схожі на перечислені прізвища можете теж враховувати до приналежних.

  • Базиль (французька форма імені Василь) – Базко, Базько, Базик, Базилевич, Базишин, Базій, Базюк, Базилюк чи Базелюк, Базинюк, Базиленко та схожі.
  • Від імені Балаж, що має угорське коріння, походять прізвища Балажко, Балаженко, Балажевич, Балажук, Балазюк, Балащук, Балащак, Балащенко, Болохнюк тощо.
  • Бенедикт (латинське походження імені, але популяне воно серед американців та британців) – Бенедь, Бенюк, Бенесюк, Бенещук, Бенишевський, Бенищенко, Бененко.
  • Войцех (польське) – Войткевич, Войцишин, Войцехівській та ін., Войтко, Войтниченко.
  • Дьордь (угорськ.) – Дьордь, Дордик, Дьордяй, Дордич, Дорденко та молдоавське Діордіца.
  • Від євсрейського імені Зелік походять цікаві прізвища Зейлик, Зелік, Зейлюк, Зеліченко.
  • Від імені Іво (давньонім.) – Івчак, Івчишин, Івченко, Івон, Івончак, Івоненко, Івониченко тощо.

Звісно, існує набагато більше подібних прізвищ, але всі подібні важко перечислити в одній статті. Шукайте інформацію про походження власних прізвищ та імен, і уникайте російських сайтів – це не лише приносить дохід до країни-агресора, а й надає вам неправильне уявлення про ім’я чи прізвище, адже наші сусіди любили перекручувати історичні факти під себе. Сподіваємося, цей матеріал спонукає вас до дослідження власного роду.

Нові статті

Схожі статті

Не дуже симетричні: Маша Єфросиніна показала свої ніздрі з ракурсу, з якого їх видно найкраще за все

Маша Єфросиніна завжди відверто говорить про те, як їй вдається так гарно виглядати та чи вдавалась вона коли-небудь до пластики, але насправді не все так ідеально.

Зовсім не аристократ з Лондону, режисер та ще один: найгучніші романи 42-річної ведучої Ольги Фреймут

Ведуча Ольга Фреймут вперше вийшла заміж у 35 років. Обранцем зірки став продюсер Володимир Локотко, якому вона подарувала двох дітей. Але до нього в зірки телеекранів були й інші стосунки.

(Відео) Ані Лорак зганьбилася під час виконання пісні Вітні Г’юстон: “Зараз лусне від напруги”

Співачка-втікачка Ані Лорак переспівала пісню популярної американської співачки Вітні Гʼюстон "I Will Always Love You". Однак слухачі її вокал не оцінили. Що саме їм не сподобалось?

Узелков образився на своїх “друзів” у фейсбуці, які не лайкають і не коментують його дописи: послав усіх

Екс-боксер В'ячеслав Узелков схоже, що залишився без друзів, адже він у своїх соцмережах висловився про них - не стримував себе в жодному слові.