Топ-15 фактів про новорічні іграшки: від символіки ялинкової зірки і кульки до світлової гірлянди

Новорічна кулька раніше була яблуком, а ідея створення скляної прикраси на ялинку з'явилась в той самий рік, коли яблука не вродили. Пропонуємо до уваги читачів цікаві факти про новорічні іграшки.

Факт № 1. Традиція прикрашати ялинку на Різдво і Новий Рік з’явилася в Європі в 16 столітті.

Новорічна ялинка з прикрасами
Новорічна ялинка з прикрасами

Факт № 2. Прикраси на різдвяно-новорічних ялиноньках раніше були їстівними. Святкове дерево прикрашали солодощами, льодяниками, яблуками, печивом, фруктами.

Факт № 3. Раніше ялинку прикрашали зовсім не різнокольоровими гірляндами, а… свічками.

Факт № 4. Їстівні прикраси з часом були замінені виробами з фольги, вати чи паперу.

Факти № 5. Перші кульки для прикрашання новорічних дерев створили в 1848 році, в німецькому містечку Лауша. Ці прикраси виготовляли зі скла, яке всередині покривали зсередини шаром свинцю. Згодом свинець замінили на нітрат срібла.

Факт № 6. Перші прототипи сучасних новорічних іграшок з’явилися у XVIII столітті. Це фігурки виготовлялись з латуні, яєчних шкарлупок і позолочених шишок.

Ічторія створення скляних новорічних прикрас
Ічторія створення скляних новорічних прикрас

Факт № 7. Перший завод, на якому виготовляли новорічні іграшки, був відкритий в 1867 році.

Факт № 8. Ідея прикрашати новорічні і різдвяні ялинки скляними кулями прийшла до людей в той рік, коли яблука не вродили. Прикрашати ялинку свіжими яблуками давно стало доброю традицією, але в рік неврожаю склодуви вирішили виготовити штучні яблука у вигляді скляних куль.

Факт № 9. До початку XX століття в моді були розкішні ялинки, які посипали різноманіттям яскравих іграшок і мішурою (сріблястими нитками).

Факт № 10. На початку XX століття в Україні були популярні круглі кулі, намисто, скляні бурульки, пап’є-маше, прикраси із вати або тканини.

Прикраси на ялинку в українському стилі
Прикраси на ялинку в українському стилі

Факт № 11. Багато ялинкових прикрас мають певну символіку. Наприклад, зірка, що вінчає верхівку різдвяної ялинки уособлює собою Віфлеємську зірку. Різнокольорові кулі — це заборонені плоди яблук із райського деревця, які з’їли Адама та Єва.

Факт № 12. Слово “Гірлянда” прижилося в різних мовах, а його справжнє походження — старофранцузське “Gerland”. Саме ним французи називали прикрасу, складену з квітів, сплетених в єдиний ланцюжок.

Факт № 13. Наприкінці 80-х років в Україні з’явився новий тренд — віра у гороскопи. Це позначилось і на ялинкових прикрасах. В продажу стали з’являтись кулі із символами року, а ще — знаками Зодіаку. Вони залишаються модними і в наш час.

Факт № 14. В 2000-х роках в Україні з’являється новий тренд – різдвяні і новорічні ялинки стали прикрашати іграшками одного або двох кольорів (блакитний і жовтий, золотий і червоний, синій та срібний і т. д.).

Факт № 15. Кожна країна має свої традиційні ялинкові іграшки, якими прикрашають ялинки на щастя. Наприклад, у Фінляндії це — прапорці та свічки, у Німеччині — лускунчик, а в скандинавських країнах — різдвяний козел. В Бразилії новорічним талісманом вважають шматочок бавовни, в Америці — фігурку ангела. Японці ж до новорічних свят вручну вишивають кульки темарі.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?