Топ-15 фактів про новорічні іграшки: від символіки ялинкової зірки і кульки до світлової гірлянди

Новорічна кулька раніше була яблуком, а ідея створення скляної прикраси на ялинку з'явилась в той самий рік, коли яблука не вродили. Пропонуємо до уваги читачів цікаві факти про новорічні іграшки.

Факт № 1. Традиція прикрашати ялинку на Різдво і Новий Рік з’явилася в Європі в 16 столітті.

Новорічна ялинка з прикрасами
Новорічна ялинка з прикрасами

Факт № 2. Прикраси на різдвяно-новорічних ялиноньках раніше були їстівними. Святкове дерево прикрашали солодощами, льодяниками, яблуками, печивом, фруктами.

Факт № 3. Раніше ялинку прикрашали зовсім не різнокольоровими гірляндами, а… свічками.

Факт № 4. Їстівні прикраси з часом були замінені виробами з фольги, вати чи паперу.

Факти № 5. Перші кульки для прикрашання новорічних дерев створили в 1848 році, в німецькому містечку Лауша. Ці прикраси виготовляли зі скла, яке всередині покривали зсередини шаром свинцю. Згодом свинець замінили на нітрат срібла.

Факт № 6. Перші прототипи сучасних новорічних іграшок з’явилися у XVIII столітті. Це фігурки виготовлялись з латуні, яєчних шкарлупок і позолочених шишок.

Ічторія створення скляних новорічних прикрас
Ічторія створення скляних новорічних прикрас

Факт № 7. Перший завод, на якому виготовляли новорічні іграшки, був відкритий в 1867 році.

Факт № 8. Ідея прикрашати новорічні і різдвяні ялинки скляними кулями прийшла до людей в той рік, коли яблука не вродили. Прикрашати ялинку свіжими яблуками давно стало доброю традицією, але в рік неврожаю склодуви вирішили виготовити штучні яблука у вигляді скляних куль.

Факт № 9. До початку XX століття в моді були розкішні ялинки, які посипали різноманіттям яскравих іграшок і мішурою (сріблястими нитками).

Факт № 10. На початку XX століття в Україні були популярні круглі кулі, намисто, скляні бурульки, пап’є-маше, прикраси із вати або тканини.

Прикраси на ялинку в українському стилі
Прикраси на ялинку в українському стилі

Факт № 11. Багато ялинкових прикрас мають певну символіку. Наприклад, зірка, що вінчає верхівку різдвяної ялинки уособлює собою Віфлеємську зірку. Різнокольорові кулі — це заборонені плоди яблук із райського деревця, які з’їли Адама та Єва.

Факт № 12. Слово “Гірлянда” прижилося в різних мовах, а його справжнє походження — старофранцузське “Gerland”. Саме ним французи називали прикрасу, складену з квітів, сплетених в єдиний ланцюжок.

Факт № 13. Наприкінці 80-х років в Україні з’явився новий тренд — віра у гороскопи. Це позначилось і на ялинкових прикрасах. В продажу стали з’являтись кулі із символами року, а ще — знаками Зодіаку. Вони залишаються модними і в наш час.

Факт № 14. В 2000-х роках в Україні з’являється новий тренд – різдвяні і новорічні ялинки стали прикрашати іграшками одного або двох кольорів (блакитний і жовтий, золотий і червоний, синій та срібний і т. д.).

Факт № 15. Кожна країна має свої традиційні ялинкові іграшки, якими прикрашають ялинки на щастя. Наприклад, у Фінляндії це — прапорці та свічки, у Німеччині — лускунчик, а в скандинавських країнах — різдвяний козел. В Бразилії новорічним талісманом вважають шматочок бавовни, в Америці — фігурку ангела. Японці ж до новорічних свят вручну вишивають кульки темарі.

Нові статті

Схожі статті

Не дуже симетричні: Маша Єфросиніна показала свої ніздрі з ракурсу, з якого їх видно найкраще за все

Маша Єфросиніна завжди відверто говорить про те, як їй вдається так гарно виглядати та чи вдавалась вона коли-небудь до пластики, але насправді не все так ідеально.

Зовсім не аристократ з Лондону, режисер та ще один: найгучніші романи 42-річної ведучої Ольги Фреймут

Ведуча Ольга Фреймут вперше вийшла заміж у 35 років. Обранцем зірки став продюсер Володимир Локотко, якому вона подарувала двох дітей. Але до нього в зірки телеекранів були й інші стосунки.

(Відео) Ані Лорак зганьбилася під час виконання пісні Вітні Г’юстон: “Зараз лусне від напруги”

Співачка-втікачка Ані Лорак переспівала пісню популярної американської співачки Вітні Гʼюстон "I Will Always Love You". Однак слухачі її вокал не оцінили. Що саме їм не сподобалось?

Узелков образився на своїх “друзів” у фейсбуці, які не лайкають і не коментують його дописи: послав усіх

Екс-боксер В'ячеслав Узелков схоже, що залишився без друзів, адже він у своїх соцмережах висловився про них - не стримував себе в жодному слові.