Замість хвої був сніп: українці прикрашали оселю не ялинкою — новорічна традиція, про яку майже забули

Свято Нового року вже багато років асоціюється з прикрашеною ялинкою Але раніше українські оселі прикрашали зовсім не хвойним деревцем. Головним символом новорічних свят був Дідух.

В українських родинах Різдво і Новий рік відзначали з давніх часів. Головне свято року має багато цікавих традицій. Одна з них — встановлення і прикрашання новорічної ялинки.

Дідух - новорічний сніп, який встановлювали в українській оселі
Дідух – новорічний сніп, який встановлювали в українській оселі

Цікаво, що хвойне деревце використовувалось не завжди. В давні часи українські оселі до свята Різдва і Нового року прикрашали зовсім іншим атрибутом. І назва йому — дідух.
Дідух — це створена власними руками прикраса із стебел жита чи пшениці, прикрашена різнокольоровими стрічками та намистом. Дідух — не просто прикраса. Це — символ врожаю, багатства, добробуту, безсмертності предків. А ще він виступав оберегом роду.

Дідух в давнину уособлював дух діда і попередників роду. Зазвичай дідух в оселі ставили на Святвечір 24 грудня — в куті. Святкову прикрасу обов’язково заносили господар разом із синами. Якщо дідух був невеличкий — його могли розмістити і на краю святкового столу. Поряд із ним ставили на столі 12 святкових страв.

Оскільки дідух — символ родоначальника, то в давнину вважали, що біля цієї прикраси збирались душі померлих родичів. Саме тому біля нього на ніч завжди залишали обрядову страву – коливо і ложки, щоб духи предків змогли долучитися до святкової вечері.
В народі Дідух ще називали снопом-раєм, колядником, дідом або колядою. Виготовляли його всією родиною з колосків пшениці, вівса.

Сьогодні цей старовинний оберег всі частіше можна зустріти в оселях українців. Його виготовляють на замовлення майстри з соломоплетіння. Також цей атрибут новорічно-різдвяних свят можна створити і самостійно. Головне — знайти необхідні матеріали для виготовлення дідуха – солому з колосками.

Щоб створити маленький Дідух — необхідно підготувати не менше 20 колосків. Щоб плести було зручніше — сировинний матеріал треба замочити в гарячій воді, щоб колоски стали м’якішими та більш еластичними.

Потім розкладіть колоски за розміром. Кожен пучечок повинен мати по сім колосків — ця цифра символізує родину, сім поколінь та сім днів одного тижня. Пучечок з колосками перев’язують звичайною товстою ниткою. В’язати потрібно обережно, але міцно. Після цього пучечки збирають разом за технікою сходів — щоб верхівка вийшла пишною. Сніп зав’язують під самим верхом, дуже туго, оскільки солома з часом висушиться і дідух ослабне.

По боках треба примотати ще по 2 пучечка, що складаються з сімох колосків кожен. Це будуть “вуса” дідуха. Прикрашати готовий дідух можна на свій смак. Для цього використовують ляльки-мотанки, різнокольорові стрічки, грона калини та горобини, горіхи, сухоцвіт.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?