Мешканці Іванкова проявили неабияку мужність: врятували для нащадків шедеври – роботи Марії Примаченко

Роботи художниці Марії Примаченко не сплутаєш ні з якими іншими. На Київщині у містечку Іванків картини зберігалися в історико-краєзнавчому музеї. Завдяки місцевим шедеври вдалося врятувати.

Іванків на Київщині більш як місяць перебував під окупацією. За цей час музей, в якому головними експонатами були роботи Марії Примаченко, згорів вщент. Надійшла інформація, що картини знищено остаточно. Та згодом стало відомо, що місцеві мешканці врятували кілька шедеврів.

На жаль, після влучання у приміщення музею снаряду у вогні згоріла більшість експонатів. Та деякі краєзнавчі надбання вдалося врятувати. Люди радіють, що залишилося найцінніше.

Картини Марії Примаченко врятували з музею

На в’їзді в населений пункт тривав бій, окупанти вже колесили вулицями. Місцеві переховувалися в укриттях. Довкола постійно щось гупало й злітало в повітря. У період відносного затишшя люди вилізли з підвалів і побачили, як палає дах музею. Сильний вітер посприяв, що дерев’яні перекриття згоріли за лічені хвилини.

Сторож та кілька людей вибили вікна, в які ще можна було залізти, й почали виносити експонати. За 20 хвилин стеля прогнулася, та люди не зважали. Передавали у вікна картини й декоративні знаряддя, допоки була можливість.

Картини Марії Примаченко врятували з музею

На щастя, жоден із рятувальників не постраждав. Врятовані картини навіть не потребували реставрації. Переховали їх у надійному місці. Лише чотирьом людям була відома схованка. Отак і врятували шедеври. Росіяни цінними експонатами навіть не цікавилися. Їх більше приваблювали ноутбуки, вентилятори та інша техніка.

Праонука Марії Примаченко Анастасія переконана, що музей буде відновлено, і кошти для цієї благородної справи обов’язково знайдуться. Було також вирішено створити мистецьку резиденцію в селі Болотня в будинку, де народилася мисткиня.

У вересні 2022 року в Києві відкрили виставку “Марія Примаченко. Врятоване”, де показали 14 картин художниці, які витягли з полум’я. Всього в музеї в Іванкові їх було понад два десятки.

Нові статті

Схожі статті

Корабель багатства в океані вдачі: названо 3 знаки Зодіаку, яких з 5 липня чекає щедрий подарунок долі

Життя цих трьох знаків Зодіаку буде насичене радісними емоціями, починаючи з 5 липня 2024: що очікувати Терезам, Рибам та Лев - щастя буде всюди.

“Ми спали в одному ліжку”: Володимир Ярославський розсекретив, чи дійсно крутив роман з Ольгою Мартиновською

Лише колега та дружба, чи все ж таки між ними дещо більше? Суддя "МастерШеф "Володимир Ярославський зізнався, чи мав романтичні почуття до Олі Мартиновської?

Вийшла заміж по “зальоту”: Катерина Осадча пригадала, як одружувалась з Юрієм Горбуновим, будучи вагітною

Катерина Осадча вже понад 7 років у щасливому шлюбі з Юрієм Горбуновим та вважаються міцною парою шоубізу: телеведуча розповіла, як виходила заміж з животиком.

З макіяжем і манікюром: 86-річна Ада Роговцева не поступається вродою 80-річній іконі краси Катрін Денев

Українська акторка Ада Роговцева в свої 86 років залишається такою ж вродливою, як і багато років тому. В жіночності і красі ця жінка цілком може перемогти французьку співачку Катрін Денев.