Підземний світ України: недобудовані станції метро в Києві, Лаврські печери, Одеські катакомби та інші

Україна цікава не тільки своїми історичними пам'ятками і мальовничими пейзажами. Є в нашій неньці дещо, що відразу й не побачиш. "Один Факт" розповість про унікальні місця, заховані під землею.

Україна – дивовижна місцевість з великою кількістю цікавинок. Тут є стародавні храми, чисті озера, високі гори і… печери з катакомбами, заховані глибоко під землею.

На сьогоднішній день в нашій країні налічується більш ніж 1500 різноманітних печер. Вони являють собою— унікальний світ підземних лабіринтів, куди щорічно приїзджають на екскурсії тисячі шукачів екстремальних пригод.

Українські печери вважають найкрасивішими на європейському континенті. Вони є справжніми скарбницями, в яких приховані загадки минулого. Окрім них під землею заховані довжелезні Одеські і Лаврські катакомби, а ще – недобудовані станції метрополітену, які виглядають, немов з фільмів про Апокаліпсис.

“Один Факт” пропонує вам поринути в підземний світ України і подивитись на катакомби, печери і станції метрополітену на власні очі.

Печери

Найпопулярніші карстові печери України: Атлантида, Попелюшка, Романія, Млинки
Найпопулярніші карстові печери України: Атлантида, Попелюшка, Романія, Млинки

Кожна українська печера — це скарб, який ховає в собі багато загадок із далекого минулого. Серед найбільш популярних печер України, які “Один Факт” радить обов’язково відвідати – печера “Млинки”, “Атлантида”, “Попелюшка” і “Романія”.

Млинки — найбільша в Україні горизонтальна печера, що має протяжність 35 км. Знаходиться вона неподалік селища Залісся (Тернопільська область). Ця гіпсова печера досліджена не до кінця, але багато туристичних маршрутів з неї вже нанесено на карту. В більшості галерей цієї печери стіни всипані різномаїттям гіпсових кристаллів. Вони пофарбовані природою у різні кольори – жовтий, білий, чорний та червоний. Додатковий антураж в цьому підземному осередку створює кристалічний сніг.

 

Печера “Попелюшка” – звивистий і довгий лабіринт з вузькими і доволі небезпечними ходами. Ця печера — гіпсова і займає в Україні 3 місце за своєю довжиною серед аналогічних печер. “Попелюшка” розташована в Чернівецькій області, а вхід до неї знаходиться на території Молдови. В той же час головна частина цієї печери розташована на території України.

 

Печера “Атлантида” розташована в Кам’янець-Подільскому районі Хмельницької області. Її головна особливість – в розташуванні входу. Він підвищений на 7 метрів над рівнем землі і знаходиться в борту покинутого гіпсового кар’єру.

 

Особливість “Атлантиди” в тому, що вона має розкішне кристалічне оздоблення. Але тут немає облаштованих туристичних маршрутів , тому попасти всередину печери дуже важко.

 

Печера “Романія”— найбільша печера в Карпатах, яка захована в лісі неподалік від краю села. Загальна протяжність цієї печери: 1 км. Її глибина: 46 метрів.

Потрапити всередину “Романії” непросто. Для цього потрібно пролізти через кам’яний колодязь, використовуючи спеціальне спорядження. Також знадобляться навички альпінізму і дозвіл від адміністрації Карпатського заповідника.

Катакомби

Підземний світ України: катакомби Одещини, Київщини, Донеччини
Підземний світ України: катакомби Одещини, Київщини, Донеччини

Катакомби Одеси, Київської і Святогірської лаври – ще одна родзинка підземного світу України.

 

Перше, що спадає на думку при згадуванні катакомб — це, звісно, Одеські підземелля. Легендарні катакомби Одеси – це масштабний лабіринт, який можна назвати візитівкою всього українського Півдня.

 

Одеські печери – рукотворна споруда, що вважається найзаплутанішою у всьому світі. Їх протяжність складає приблизно 2.5 тисячі км, а глибина сягає 25 метрів. Саме тому відвідувати ці катакомби варто тільки в супроводі досвідченого екскурсовода.

 

Більша частина підземних катакомб Одеси засипана піском. Це зроблено задля безпеки наземних споруд і багатоповерхівок, адже пустоти під землею — дуже небезпечне явище, яке може спровокувати просідання домівок і навіть їх провал під землю.

 

Одеські катакомби вважають безсистемним лабіринтом, в якому дуже багато каменоломень, створених під час видобутку ракушняка. Також люди створили тут геолого-розвідувальні шурфи, підвали, зливові колектори. Окрім цих споруд в катакомбах Одеси дуже багато печер глибиною понад 30 м. В цих лабіринтах царює висока вологість, дуже багато вузьких тунелів, бункерів, карстових печер з кістками доісторичних тварин. Є тут навіть підземні озера.

 

Катакомби Києво-Печерської Лаври – ще один підземний об’єкт, достойний уваги. Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник розподіляється на верхню і нижню частину.

В нижній частині розташовані підземні лабіринти і печери, де зберігаються мощі багатьох святих. Саме в Києво-Печерських катакомбах знаходяться мощі першого літописця Русі – Нестора. А ще тут знаходяться найдавніші печерні храми і келії.

Свято-Успенська Святогірська Лавра – ще одне місце з підземними печерами і катакомбами. Вона розташована на березі Сіверського Дінця в Донецькій області і розподілена на ближні та дальні печери з усипальницями, келіями, храмами і печерною церквою преподобних Антонія і Феодосія Києво-Печерських.

Недобудовані і закриті станції метрополітену

Ще одна цікавинка підземного світу України – недобудовані і закриті станції метрополітену.

Недобудовані станції Київського метро: Львівська Брама, Теличка,  Герцена, Проспект Вернадського
Недобудовані станції Київського метро: Львівська Брама, Теличка, Герцена, Проспект Вернадського

В цьому списку знаходяться:

  • Львівська Брама на “зеленій” гілці Київського метро, що знаходиться між станціями “Лук’янівська” і “Золоті Ворота” і закрита вже понад 20 років;
  • “Теличка” — станція-“привид” київського метро, розташована між “Видубичами”і Південним Мостом;
  • “Герцена” – станція на Сирецько-Печерській лінії, будівництво якої почалось в середині 90-х років;
  • Станція “Проспект Вернадського”, будівництво якої так і не було розпочато.

Нові статті

Схожі статті

Дизайнерський ремонт, світлі тона та багато простору: Тімур Мірошниченко показав, як виглядає його квартира

Шоумен Тімур Мірошниченко показав свою величезну квартиру біля Дніпра, в якій він живе з дружиною та чотирма дітьми: як виглядає оселя зіркового подружжя?

“Для мене це табу”: 38-річна Злата Огнєвіч розповіла, що була в стосунках з одруженим чоловіком – подробиці

Співачці Златі Огнєвіч не дуже щастить у коханні навіть після шоу "Холостячка". Нещодавно зірка розповіла, що одним із її романів був із одруженим чоловіком - що відомо?

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?