Підземний світ України: чому лабіринти Кафедрального костелу у Луцьку вважають наймістичнішими

Луцькі підземелля – особлива тема для розповіді. Навіщо їх будували і чи насправді ці ходи ведуть... за кордон? "Один Факт" детально розповість про овіяне легендами і містичними історіями місце.

Луцькі підземелля — одна із найзагадковіших тем сучасності. Історія підземних ходів під кафедральним костелом Петра і Павла у Луцьку мало досліджена і овіяна великою кількістю легенд, містичних і підчас моторошних історій.

Підземний світ України: Луцькі підземелля
Підземний світ України: Луцькі підземелля

Хтось розповідає про те, що в підземеллях Луцька мешкають привиди. Дехто свято вірить: підземні ходи під костелом… ведуть на Дубно, Острог чи Забороль. “Один Факт” пропонує вам дізнатись більше цікавої інформації про старовинні луцькі підземелля.

Легенди про таємничі підземелля у Луцьку існують десятиліттями. Зазвичай їх використовують заради популяризації туристичних екскурсій. Мовляв, є шанс поринути у містичний підземний світ, де мешкають привиди і можна прогулятися підземними ходами, що тягнуться на десятки і сотні кілометрів.

Підземелля у Луцьку: таємниці, легенди, містичні історії
Підземелля у Луцьку: таємниці, легенди, містичні історії

Легенди, це, звісно — гарний хід. Але через них частіше за все втрачається первинний ланцюжок давніх свідчень про луцькі підземелля. Треба зауважити, що масштабних археологічних досліджень у Луцьку ніхто не проводив і тому ті свідчення, що вдалось здобути історикам — доволі скудні.

Підземелля під кафедральним костелом Петра і Павла у Луцьку
Підземелля під кафедральним костелом Петра і Павла у Луцьку

Старожили цієї місцевості розповідають, що бачили під землею ходи, які йшли під Стир, або ж обривалися обвалами гірської породи.

Костел Петра і Павла, під яким простираються ці підземні ходи, був збудований ще в 1639 році. На сьогоднішній день його вважають одним із наймістичніших місць у Луцьку.

Підземні підвали раніше використовували для різноманітних цілей. Під час військових дій тут облаштовували склад для боєприпасів і лазарет. Також в цьому підземеллі колись була в’язниця для тортур і утримання злодіїв.

Мабуть, саме через це і з’явилася велика кількість моторошних історій про духів и привидів тих людей, які прийняли в цих підземеллях мученицьку смерть.

Луцькі підземелля в давні часи використовувались як лазарет чи сховище від татар
Луцькі підземелля в давні часи використовувались як лазарет чи сховище від татар

В давні часи підземелля Луцька використовували і… як склеп. Тут ховали заможних городян, єпископів та меценатів. Пройшло багато років і ці священні усипальниці були розгромлені та розкрадені.

Рештки ж тіл звалили до купи. Взагалі, відчуття від подорожі підземеллями Петропавлівського костелу можна описати як екстремальні. Погано освітлені коридори разом із напіврозваленими усипальницями створюють містичний антураж, посеред якого точно можна повірити в привидів і духів.

А ще такі підземелля в Середньовіччі використовували задля зберігання продуктів та переховування від ворогів. Наприклад, підземні ходи в Луцьку часто використовували для того, щоб сховатись від набігів татар.

Зараз по підземеллям Луцька проводять цікаві екскурсії. Вхід у потаємний підземний світ відкритий з раннього ранку і до самого пізнього вечора. Вартість екскурсіонного туру для дітей складає 200 гривень, а для дорослих: 280 гривень. Групове бронювання коштує дешевше: 180 гривень з дитини за умови формування екскурсіонної групи з 30 осіб і 250 гривень з дорослої людини за умови групового бронювання від 30 осіб.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?