Чому лялька-мотанка не має обличчя: причини містичні та мають прадавню історію. Все про український оберіг

Лялька-мотанка — не проста українська іграшка. В ній скрито потаємний сенс. Що символізує виготовлена власноруч лялька та чому в неї нема обличчя? Читайте в матеріалі "Один Факт".

Лялька-мотанка — прикраса не із простих. В давнину бабусі клали її в люльку до новонародженої дитини, а неньки – дарували цю ляльку донькам на весілля у якості магічного оберегу. А ще мотанки гості приносили в подарунок господарям будинку — щоб в оселі завжди зберігався добробут.

 

Чому ляльки- мотанки виготовляли без обличчя
Чому ляльки- мотанки виготовляли без обличчя

Існує декілька видів мотанок, які відрізняються за своїм виглядом та призначенням. Наприклад, мотанка- “пеленашка” виготовлялась у вигляді немовляти. Вона служила першим оберегом для новонародженої дитини від злих духів. “Берегиня роду”— ще один різновид мотанки, що виготовлявся у вигляді жінки у намисті, яскравому вбранні і з покритою хусткою головою. Ця лялька була символом захисту і мудрості.

“Наречена” – ця лялька-мотанка виготовлялась в якості подарунку молодій родині. Цей оберіг складався взагалі з двох ляльок: дівчини із довгими косами, що символізували довгий шлях подружнього життя, а також – парубка в гарному вбранні. Голову дівчини прикрашав весільний віночок із квітів.

Чому в мотанок немає обличчя та імені?

Кожна лялька-мотанка — це сакральний символ, який призначений для того, аби відводити від хати лихо. В давнину вважали, що промальовані риси обличчя в ляльках (а саме – очі, рот, ніс) можуть прив’язати до себе душу того, кому вони подаровані. Це вважалося небезпечним, бо дуже часто саме із мотанками проводилися магічні обряди. Цих ляльок примовляли та спалювали на вогні, щоб вони забрали від себе людську хворобу.

Обличчя ляльки-берегині часто прикрашали малюнком у вигляді хреста. Він був символом поєднання вічного духовного життя та земного шляху людини. Хрест малюють в колі, яке служить символом Сонця, що рухається посеред Всесвіту і дарує життя. Мотанка — це сакральний символ вічного руху по колу і саме тому в неї немає людського імені.

Правила і традиції виготовлення ляльок-мотанок

За давніми традиціями наших предків мотанки виготовляли жінки-майстрині. Вони вкладали в цей оберіг сакральний сенс і добре розуміли призначення цієї ляльки. Матері передавали секрети виготовлення мотанки своїм донькам, навчали їх наповнювати оберіг позитивною енергетикою через щиру молитву.

Час після Різдва вважають найкращим періодом для виготовлення ляльок-мотанок. Якщо створити оберіг взимку — він точно подарує великий врожай наступного року. Саме заради цього майстрині примовляли мотанку і наповнювали її зернятками пшениці.

А ось після заходу сонця робити ляльку-мотанку не варто. Також слід облишити цю роботу в п’ятницю та неділю, а ще — на великі свята. В ці дні займатись рукоділлям вважалося великим гріхом.

Виготовлення ляльок- мотанок - це магічний ритуал, в якому дуже важливий настрій майстрині та її щира молитва
Виготовлення ляльок- мотанок – це магічний ритуал, в якому дуже важливий настрій майстрині та її щира молитва

Під час створення мотанок майстрині враховували і місячний календар. Наприклад, на Повню мотанку робили, щоб захистити власну родину. Лялька-мотанка, виготовлена на спадаючий місяць — позбавляла від хвороб і бідності. Якщо ж її зробити на зростаючий місяць – це допомагало збільшити грошовий капітал, отримати вдачу у добрих справах, покращити здоров’я.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?