Сіємо перець на розсаду правильно — з дотриманням термінів і приготуванням поживного субстрату

Перець буває різним — солодкий, напівгострий, гострий. В нашому кліматі його вирощують лише за допомогою розсади. Як правильно посіяти перець на розсаду — розповість "Один Факт".

Зараз на просторах Інтернету існує чимало порад щодо правильного перцю на розсаду. Хтось із дачників радить сіяти перець на розсаду за місячним календарем, інші кажуть використовувати теплицю і спеціальне підживлення. “Один Факт” зібрав найкорисніші поради щодо вирощування перцю на розсаду на домашньому пвдвіконні.

Термін посіву

Посадка насіння перцю на розсаду: що треба знати
Посадка насіння перцю на розсаду: що треба знати

Вигонка перцю на розсаду відбувається повільно — довше, аніж томатів. Ранні гібридні перці дають перші плоди лише через 100 днів після появи перших сходів. Перші плоди в сортових перців з’являються лише через 118-180 днів. Тобто, до висадки у відкриту землю розсада перця повинно приблизно 3 місяці рости на підвіконні.

Насіння перцю само по собі дуже довго сходить. Перші петельки починають сходити лише за 8-10 днів і проростають ще протягом 3 тижнів. Оскільки перець має меншу холодостійкість у порівнянні із помідорами – його, зазвичай, висаджують у землю на городі десь всередині травня, коли на вулиці вже стабільно тепла погода. В цей час земля вже прогрівається до +12oC, а температура повітря вночі не опускається нижче цієї відмітки.

Щодо строків посадки перцю на розсаду, то її можете розпочинати вже в лютому (сійте насіння до самого кінця місяця). Великоплідні сорти перцю середньої та пізньої стиглості сіють раніше. А ось дрібноплідні та швидкостиглі сорти сіють до самого кінця лютого і навіть на початку березня.

Грунт та субстрат для вирощування розсади перцю

Земля, в якій буде рости розсада перцю до пересадки у відкритий грунт, повинна відповідати ось таким критеріям:

  • легкість, добре забезпечення киснем;
  • показники кислотності на рівні pH 5,5-6,5;
  • фізико-механічні властивості: розсипчаста та пухка.

Найліпше за все для вирощування розсади перцю підійде готовий субстрат, який продається в спеціалізованих магазинах. Зазвичай він зроблений на торф’яній основі. Тут варто уникати в’язких та жирних грунтів, суглинків і чорноземів. Їх обов’язково доповнюють розпушуючими матеріалами (торф, пісок, кокосове волокно, дернова або ж листова земля).

Як підготувати землю для посіву розсади перцю

Розсада перцю не любить високої вологості
Розсада перцю не любить високої вологості

Субстрат для посіву перцю повинен мати помірну вологу. За необхідності дайте йому час для просушування

Знезараження субстрату — важлива процедура, яка запобігає розвитку різноманітних хвороб рослини. Багато хто з дачників навіть виставляє грунт на декілька днів на мороз — щоб усі бактерії вимерзли. Але найкращий варіант — обробити землю фунгіцидами. Робити цю процедуру варто за 3-4 дні до посіву.

Грунт перед посівом повинен добре зігрітися і мати кімнатну температуру. Інакше насіння перцю може не зійти.

Ємності для вирощування розсади перцю

Розсада перцю: головні правила посадки
Розсада перцю: головні правила посадки

Прозорі пластикові стаканчики — це ідеальний варіант для вирощування розсади перцю в домашніх умовах. В подальшому саме із них можна висадити розсаду перцю у відкритий грунт. Об’єм стаканчика: 200 мл. Такі ємності зручні, підходять для багаторазового використання, добре зберігаються. Їх прозорі стінки добре пропускають світло, що перешкоджає витягуванню сіянцю. До того ж, рослини в стаканчику за необхідності можна розставити, щоб їм не було тісно.

Підготовка стаканчиків полягає в тому, щоб зробити в дні дренажний отвір для відводу води. Його формують за допомогою шила.

 

Підготовка насіння перцю для посіву на розсаду

Саджаємо перець на розсаду правильно
Саджаємо перець на розсаду правильно

Традиційне насіння перцю можна проростити заздалегідь. Також його перед посівом знезаражують спеціальними протруйниками, розчином марганцівки або ж фунгіцидами. Якщо ви придбали на ринку вже готову розсаду перцю, то їй необхідна профілактична обробка від хвороб.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?