Іван Франко – людина-геній, про яку ми не все знаємо: номінація на Нобелівську премію та 3 відмови у коханні

Іван Франко був першим в Україні письменником, який заробляв на життя письменництвом. А задля цього з дитинства гриз граніт науки, вивчаючи купу мов і розвиваючись різнобічно.

Іван Франко народився на території королівства Галичини й Володимирії. Це була надзвичайно обдарована дитина з феноменальною пам’яттю. Після української початкової школи хлопчик навчався у середній школі німецькою мовою. Далі була польськомовна гімназія.

У 9 років Іван позбувся тата, тож розраховувати мав виключно на власні сили. Підробляв репетиторством, купуючи на зароблене нові книжки, щоб отримувати додаткові знання. Урешті став практично ходячою енциклопедією і мав чималу бібліотеку.

Три коханих та дружина Івана Франка

Лекцію вчителя Франко міг переказати дослівно. Знав усього Кобзаря напам’ять. У 15 років зайнявся перекладом Софокла й Гомера. Та заучкою хлопчина не був. Доволі симпатичного Івана дівчата не полишали поза увагою.

Якось юнак давав уроки сину священника й закохався в його доньку. З Ольгою Рошкевич вони дуже довго зустрічалися. Та коли батько дівчини благословив молодят на шлюб, Франка затримали за участь у таємній організації. То весілля так і не відбулося.

Три коханих та дружина Івана Франка

Далі в житті геніального українця було ще два великих кохання та три університети у Львові, Чернівцях та Відні. Франко знав 14 мов і робив велику купу перекладів класичної та античної літератури. Коли він співав, Микола Лисенко записував за ним ноти.

Відмовилася виходити заміж за Івана Юзефа Дзвонковська. Але не тому, що не кохала. Просто була смертельно хвора на туберкульоз. Вірші у збірці “Зів’яле листя” поет присвятив Целіні Журовській, але ця жорстока красуня їх навіть не прочитала.

Дружиною генія стала Ольга Хоружинська, яка подарувала коханому чоловіку донечку та трьох синів. Іван Франко був номінований на Нобелівську премію, але не дочекався нагородження – помер від поліартриту, тому перемогу віддали Ромену Ролану. Після життя митця залишилося 100 томів творів, написаних різними мовами.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?