З другої спроби Оноре де Бальзак урешті одружився в Україні: хто ставив перепони щастю закоханих

Мало хто знає, але Оноре де Бальзак був закоханий в Евеліну Ганську, яка мешкала в Україні. На шляху до омріяного укладання шлюбу парі довелося здолати чимало перепон.

Французький письменник Оноре де Бальзак був тісно пов’язаний з Україною. Навіть весілля зіграв у Бердичеві. Але про все по черзі. Спочатку гарна й заможна Евеліна Ганська, що мала шикарний маєток у Верхівні під Бердичевом, написала письменнику листа.

Багачка висловила захоплення, що письменнику вдалося розгадати жіночу душу. Той відповів. Відтоді вони не лише листувалися, а й почали частенько зустрічатися. Всього француз надіслав коханій Евеліні півтори сотні листів.

Оноре де Бальзак одружився в Україні

Евеліну у 19 років видали заміж за Вацлава Ганського. Чоловік був удвічі старшим, тож юнка відверто сумувала в дорогих хоромах. От і взялася писати Бальзаку. Зустрілися вона за півтора року листування у Швейцарії, куди закохана молодичка приїхала разом із благовірним. Вацлав запросив письменника до них у гості.

Закохані почали регулярно влаштовувати романтичні побачення в Женеві, Відні, Санкт-Петербурзі. Бальзак зібрався їхати в Україну, коли 1841 року раптово помер чоловік Евеліни. Поїздку довелося скасувати.

Поєднати свої душі тоді вони не змогли. Евеліна була заклопотана долею доньки Анни та оформленням спадщини на маєток, який у неї намагалися відібрати інші спадкоємці. Вони продовжують бачитися вряди-годи. Під час подорожі Європою жінка народила дівчинку від письменника, але та була недоношеною й померла. Коли донька Ганської виходила заміж у Вісбадені, Оноре став свідком.

Оноре де Бальзак одружився в Україні

Врешті 1947 року письменник відбуває у Верхівню. Домовився з паризькою газетою, що напише серію статей “Листи про Київ”, в яких про українську столицю згодом не прохопився й словом. За тиждень був на місці.

Бідному письменнику влаштували царський прийом, виділивши окрему спальню, салон і кабінет та численну челядь. Саме тут були написані його “Мачуха”, “Жіночий характер”, “Селяни” та інші твори.

Та згоди на шлюб від російської імперії, куди входила тоді Україна, так і не отримав. Тож за рік вирушив назад. Восени знову повернувся. Лікар Евеліни сказав, що чоловік довго не протягне. Навесні 1850 року закохані 16 років поспіль врешті отримують дозвіл на шлюб, заради якого нареченій доводиться відмовитися від маєтності на користь доньки.

Обвінчалися Ганська з Бальзаком 2 березня у костелі Святої Варвари в Бердичеві. У церковній книзі зберігся відповідний запис. Евеліна розуміла, що її благовірний приречений. Натомість тішилася, що може бути йому корисною і зробить письменника щасливим.

Вони повернулися до Парижа, де Бальзак практично вже не підводився з ліжка. А 18 серпня він помер. Вдова великого письменника залишилася жити в будинку чоловіка, упорядковуючи та видаючи його твори. Вона пережила Бальзака на 32 роки.

Нові статті

Схожі статті

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?

Дивна блузка, беретик і яскравий макіяж: Андрій Данилко показав, як змінювався образ Вєрки Сердючки з 90-тих

Вєрка Сердючка здобула шалену популярність завдяки своєму комічному образу, який одразу підкорив публіку, але що змінились з часів 90-тих років?

“Напевно, настав час”: Олена Віницька зізналась, що розлучалась з чоловіком аж на 2 роки і назвала причину

Екс-учасниця жіночого тріо Олена Вінницька вперше зізналась, що мала з чоловіком Сергієм Большим кризу та розлучалась на два роки - що сталося між подружжям?

“Зі смартфоном в руках і телефонною книжкою в зошиті”: 55-річна Інна Білоконь вперше показала маму

Інна Білоконь – українська акторка, яка стала відомою завдяки ролі мами Вєрки Сердючки. В самої Інни Вікторівни в реальному житті також є мама. Днями артистка показала, як виглядає ця жінка.