Що таке сюрстремінг та з чим його їдять: українці масово цікавляться шведським делікатесом з їдким ароматом

Шведський делікатес сюрстремінг стаϵ в Україні дедалі популярнішим. "Один Факт" розповість, у чому особливість ціϵї рибної консерви і чим обумовлена її популярність серед українців.

Сюрстремінг — делікатес родом зі Швеції. Ця консерва представляϵ собою зброджений оселедець з міцним запахом. Він з 16-го століття належить до традиційної північно-шведської кухні.

Останнім часом сюрстремінг стаϵ дедалі популярнішим в Україні. Незважаючи на те, що його вартість складаϵ понад 3000 гривень, українці все одно замовляють квашений оселедець.

Історія створення сюрстремінгу

Шведський делікатес сюрстремінг зʼявився в ті часи, коли Швеція воювала із Германіϵю. Їжі катастрофічно не вистачало, а головним продуктом в раціоні солдат стала засолена риба. Оскільки виникав дефіцит солі — постачальники економили під час консервування оселедцю. Врешті решт риба ставала кислою. Але солдати все одно . вживали її в їжу.

Квашений оселедець настоювався і в ньому формувались корисні речовини. В подальшому його кислий присмак став дуже популярним серед населення Швеції.

Популярність сюрстремингу зберіглась і після завершення війни з Германіϵю. Врешті решт цей продукт став місцевим делікатесом, який стали пропонувати відвідувачам ресторанів в тій чи іншій варіації.

Особливості виробництва сюрстремінгу

Оселедець для сюрстремінгу ловлять у квітні або ж травні. Саме в цей час риба знаходиться у відмінному стані, готова до нересту і не така жирна. Щоб витягнути з риби усю кров, її кладуть на 20 годин у соляний розчин.

Далі оселедець патрають, видаляють голову і розміщають для засолювання в менш слабкий розсіл. Ємність із рибою витримують декілька тижнів при температурі + 15+20 °С.

На початку липня рибу фасують у металеві бляшанки. Цей процес триваϵ протягом наступних пʼяти тижнів. В магазини сюрстремінг завозять приблизно за 10 днів до початку продажів.
Вже в банці квашений оселедець продовжуϵ бродити. Через це металева кришка банки може здуватися. Цікаво, що раніше квашений оселедець виготовляли лише в деревʼяних кадках і споживали відразу. Ємність одніϵї такої бочечки складала 1 літр.

Як правильно вживати сюрстремінг?

Сюрстремінг вживають разом із тоненьким хлібом, мʼякими або ж хрусткими хлібцями. На півдні Швеції часто додають до цього делікатесу ріпчасту цибулю, подрібнений кріп, свіжі помідори або зелену цибулю.

До бутербродів із сюрстремінгом в Швеції прийнято подавати світле пиво або ж келих міцного алкоголю.

Вартість делікатесу

Вартість сюрстремінгу на крупних маркетплейсах в Інтернеті коливаϵться від 1700 до 3000 тисяч гривень за одну банку. Така висока ціна обумовлена тим, що квашений оселедець виробляють лише в головних містах на півночі Швеції.

Також висока вартість сюрстремингу пояснюϵться тим, що цей продукт не придатний для транспортування практично у всіх авіаційних компаніях. Заборона транспортування повітряними бортами повʼязана із тим, що квашений оселедець маϵ дуже специфічний аромат. І якщо хоча б одна банка буде пошкоджена, то в закритому просторі літака зʼявиться різкий специфічний і дуже неприϵмний запах.

Рецепт приготування сюрстремінгу в домашніх умовах

Сюрстремінг: особливості шведського делікатесу
Сюрстремінг: особливості шведського делікатесу

“Один Факт” пропонуϵ до вашої уваги класичний рецепт приготування сюрстремінгу в домашніх умовах. На його приготування піде набагато менше грошей, аніж на купівлю оригінальної шведської консерви у банках. Гурмани зможуть його приготувати всього лише за 280 гривень. Втім, від засолки до куштування прийдеться почекати 2 тижні.

Щоб приготувати домашній сюрстремінг, підготуйте наступні інгредіϵнти:

  • салака або свіжий оселедець: 1 кг (вартість приблизно 270 гривень);
  • сіль: 250 г;
  • цукор: 50 г;
  • вода: 2 літри.

Далі “Один факт” наводить покрокову схему приготування сюрстремінгу.

Крок № 1. Підготуйте тузлук. Це — концентрований розсіл для засолки оселедцю. Для цього наведену норму солі та цукру додайте у воду. Ретельно перемішайте, щоб усі інгредіϵнти розчинилися.

Крок № 2. Підготуйте салаку або оселедець. Помийте рибу. Покладіть в окрему тару. Зверху заливайте майбутній сюрстремінг підготованим розсолом.

Крок № 3. Помістіть рибу в розсолі в прохолодне місце на 2 тижні.

Крок № 4. Коли цей час вийде – можете діставати квашений оселедець і куштувати разом із картоплею пюре або будь-яким іншим гарніром. Смачного!

Нові статті

Схожі статті

Не дуже симетричні: Маша Єфросиніна показала свої ніздрі з ракурсу, з якого їх видно найкраще за все

Маша Єфросиніна завжди відверто говорить про те, як їй вдається так гарно виглядати та чи вдавалась вона коли-небудь до пластики, але насправді не все так ідеально.

Зовсім не аристократ з Лондону, режисер та ще один: найгучніші романи 42-річної ведучої Ольги Фреймут

Ведуча Ольга Фреймут вперше вийшла заміж у 35 років. Обранцем зірки став продюсер Володимир Локотко, якому вона подарувала двох дітей. Але до нього в зірки телеекранів були й інші стосунки.

(Відео) Ані Лорак зганьбилася під час виконання пісні Вітні Г’юстон: “Зараз лусне від напруги”

Співачка-втікачка Ані Лорак переспівала пісню популярної американської співачки Вітні Гʼюстон "I Will Always Love You". Однак слухачі її вокал не оцінили. Що саме їм не сподобалось?

Узелков образився на своїх “друзів” у фейсбуці, які не лайкають і не коментують його дописи: послав усіх

Екс-боксер В'ячеслав Узелков схоже, що залишився без друзів, адже він у своїх соцмережах висловився про них - не стримував себе в жодному слові.