Що таке сюрстремінг та з чим його їдять: українці масово цікавляться шведським делікатесом з їдким ароматом

Шведський делікатес сюрстремінг стаϵ в Україні дедалі популярнішим. "Один Факт" розповість, у чому особливість ціϵї рибної консерви і чим обумовлена її популярність серед українців.

Сюрстремінг — делікатес родом зі Швеції. Ця консерва представляϵ собою зброджений оселедець з міцним запахом. Він з 16-го століття належить до традиційної північно-шведської кухні.

Останнім часом сюрстремінг стаϵ дедалі популярнішим в Україні. Незважаючи на те, що його вартість складаϵ понад 3000 гривень, українці все одно замовляють квашений оселедець.

Історія створення сюрстремінгу

Шведський делікатес сюрстремінг зʼявився в ті часи, коли Швеція воювала із Германіϵю. Їжі катастрофічно не вистачало, а головним продуктом в раціоні солдат стала засолена риба. Оскільки виникав дефіцит солі — постачальники економили під час консервування оселедцю. Врешті решт риба ставала кислою. Але солдати все одно . вживали її в їжу.

Квашений оселедець настоювався і в ньому формувались корисні речовини. В подальшому його кислий присмак став дуже популярним серед населення Швеції.

Популярність сюрстремингу зберіглась і після завершення війни з Германіϵю. Врешті решт цей продукт став місцевим делікатесом, який стали пропонувати відвідувачам ресторанів в тій чи іншій варіації.

Особливості виробництва сюрстремінгу

Оселедець для сюрстремінгу ловлять у квітні або ж травні. Саме в цей час риба знаходиться у відмінному стані, готова до нересту і не така жирна. Щоб витягнути з риби усю кров, її кладуть на 20 годин у соляний розчин.

Далі оселедець патрають, видаляють голову і розміщають для засолювання в менш слабкий розсіл. Ємність із рибою витримують декілька тижнів при температурі + 15+20 °С.

На початку липня рибу фасують у металеві бляшанки. Цей процес триваϵ протягом наступних пʼяти тижнів. В магазини сюрстремінг завозять приблизно за 10 днів до початку продажів.
Вже в банці квашений оселедець продовжуϵ бродити. Через це металева кришка банки може здуватися. Цікаво, що раніше квашений оселедець виготовляли лише в деревʼяних кадках і споживали відразу. Ємність одніϵї такої бочечки складала 1 літр.

Як правильно вживати сюрстремінг?

Сюрстремінг вживають разом із тоненьким хлібом, мʼякими або ж хрусткими хлібцями. На півдні Швеції часто додають до цього делікатесу ріпчасту цибулю, подрібнений кріп, свіжі помідори або зелену цибулю.

До бутербродів із сюрстремінгом в Швеції прийнято подавати світле пиво або ж келих міцного алкоголю.

Вартість делікатесу

Вартість сюрстремінгу на крупних маркетплейсах в Інтернеті коливаϵться від 1700 до 3000 тисяч гривень за одну банку. Така висока ціна обумовлена тим, що квашений оселедець виробляють лише в головних містах на півночі Швеції.

Також висока вартість сюрстремингу пояснюϵться тим, що цей продукт не придатний для транспортування практично у всіх авіаційних компаніях. Заборона транспортування повітряними бортами повʼязана із тим, що квашений оселедець маϵ дуже специфічний аромат. І якщо хоча б одна банка буде пошкоджена, то в закритому просторі літака зʼявиться різкий специфічний і дуже неприϵмний запах.

Рецепт приготування сюрстремінгу в домашніх умовах

Сюрстремінг: особливості шведського делікатесу
Сюрстремінг: особливості шведського делікатесу

“Один Факт” пропонуϵ до вашої уваги класичний рецепт приготування сюрстремінгу в домашніх умовах. На його приготування піде набагато менше грошей, аніж на купівлю оригінальної шведської консерви у банках. Гурмани зможуть його приготувати всього лише за 280 гривень. Втім, від засолки до куштування прийдеться почекати 2 тижні.

Щоб приготувати домашній сюрстремінг, підготуйте наступні інгредіϵнти:

  • салака або свіжий оселедець: 1 кг (вартість приблизно 270 гривень);
  • сіль: 250 г;
  • цукор: 50 г;
  • вода: 2 літри.

Далі “Один факт” наводить покрокову схему приготування сюрстремінгу.

Крок № 1. Підготуйте тузлук. Це — концентрований розсіл для засолки оселедцю. Для цього наведену норму солі та цукру додайте у воду. Ретельно перемішайте, щоб усі інгредіϵнти розчинилися.

Крок № 2. Підготуйте салаку або оселедець. Помийте рибу. Покладіть в окрему тару. Зверху заливайте майбутній сюрстремінг підготованим розсолом.

Крок № 3. Помістіть рибу в розсолі в прохолодне місце на 2 тижні.

Крок № 4. Коли цей час вийде – можете діставати квашений оселедець і куштувати разом із картоплею пюре або будь-яким іншим гарніром. Смачного!

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?