Історія появи крашанки, найбільша паска з Донеччини та інші цікаві факти про традиції Великодня

Великдень – велике церковне свято, яке маϵ свої традиції і особливості святкування. Що цікавого ви не знаϵте про це весняне свято? Читайте відповідь в публікації від "Одного факту".

Великдень — справжнϵ родинне свято, яке маϵ свої традиції та особливості. “Один Факт” підготував декілька фактів про одне із найголовніших свят кожної весни. Про деякі з них ви могли навіть не здогадуватись.

Факт № 1: Традиція створення писанок існуϵ лише в Україні.

Крашанки на Великдень завжди фарбують не тільки в Україні, але й в багатьох ϵвропейських державах. Але тільки в нашій країні існуϵ традиція створювати… розписні яϵчка на Великдень.

Факт № 2: Перше великоднϵ яϵчко, якщо вірити церковній легенді — Марія Магдалена принесла імператору Тіберію.

Перше великоднϵ яϵчко Марія Магдалена принесла імператору Тіберію
Перше великоднϵ яϵчко Марія Магдалена принесла імператору Тіберію

Коли Марія вперше повідомила імператору, що Іісус Христос – воскрес, то він в це не повірив. Ба більше — Тіберій заявив, що це неможливо так само, як і червоне яйце. І в той самий момент, коли імператор це вимовив — яϵчко, яке він тримав у руці — почервоніло. Власне, з тої пори і стали фарбувати крашанки, які стали символом того, що навіть неможливе – можливо.

Факт № 3: Деякі великодні яϵчка стали справжнім рекордом.

Наприклад, ті, що в 1883 році виготовив Петер Карл Фаберже. Яйця Фаберже були замовлені царем Олександром в якості подарунку для своϵї дружини.

Факт № 4: Найбільше Великоднϵ яϵчко зберігаϵться в Вегревіллі (Альберта, Канада).

Вага найбільшого у світі великоднього яйця становить 2 тони. Завдовжки це яϵчко сягаϵ аж 8 метрів!

Факт № 5: Найбільше яйце з шоколаду виготовили в Україні.

Вага найбільшого шоколадного яϵчка сягала 30 кілограмів, а його висота склала 1 метр.

Факт № 6: Найстаріша святкова паска була виготовлена в 1821 році.

Найстарішу святкову паску виготовили в 1821 році
Найстарішу святкову паску виготовили в 1821 році

Булочник Вільям Скіннер виготовив цю велетенську паску в Страсну пʼятницю. Випічка стала родинною реліквіϵю. її зберегла пра-пра-правнучка цього самого пекаря-булочника – Ненсі Тітман. Паска зберігалась багато років та за цей час не запліснявіла і зберегла свіжий аромат.

На цій випічці збереглось зображення хреста, який пекар створив під час випікання. Цю паску зберігають в окремій коробці й досі.

Факт № 7: Найбільша в світі паска була спечена в 2013 році.

Її створили майстрині з містечка Харцизьк, що в Донецькій області. Заввишки ця паска сягала 2.7 метрів, а її вага склала 2.8 тони.

До цього головний рекорд з випікання найбільшої в світі паски також було встановлено на Донеччині. В селищі Ялта в 2009 році спекли паску вагою 2.1 тони.

Нові статті

Схожі статті

В Україні з’явиться доступне житло в оренду для українців: хто зможе стати учасником соціальної програми

В України хочуть запровадити новий різновид оренди житла – так званої соціальної. Що це за оренда і хто зможе прийняти участь в програмі? "Один Факт" розповість про нову ініціативу детальніше.

“Головне кохання мого життя”: 48-річна Наталія Могилевська пригадала перший шлюб, в якому пробула рік

Наталія Могилевська доволі багато з ким крутила романи, але також у неї було два офіційних шлюби та першим її чоловіком був Дмитро Чалий - як він виглядає та що про нього відомо?

Гороскоп на 28 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: вдача буде з вами – головне триматися за свою мету

Гороскоп на 28 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: зірки радять вірити в свою мрію, адже так вона обов'язково здійсниться. Астрологічний прогноз.

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?