За 10 км від Часів Яру колись був океан: історія Білокузьминівської крейдяної скелі, якій 90 млн років

Це унікальне місце знаходиться лише в 10 км від Часів Яру. Білокузьминівська крейдяна скеля сформувалась понад 90 мільйонів років тому, на місці океану. Знайомтесь з історіϵю творіння природи.

Білокузьминівські крейдяні скелі — дивовижний витвір мистецтва. Раніше на їх місці вирував океан Тетіс і було це, по мірках історії — зовсім нещодавно. Приблизно 300-100 мільйонів років тому. Відомо, що вік планети Земля — приблизно 4.6 мільярдів років.
Океан з часом висох. А на його дні залишились дрібні частини черепашок. Вони перетворились на крейду та утворили ту саму Білокузьминівську скелю. Її вік: 90 мільйонів років.

Краϵвиди Донеччини: Білокузьминівські скелі
Краϵвиди Донеччини: Білокузьминівські скелі

Білокузьминівські крейдяні скелі знаходяться всього лише за 500 метрів від села Білокузьминівка, що розташований у Костянтинівському районі Донецької області. Вони мають однойменну назву.

В 1972 році Білокузьминівські скелі отримали статус геологічної памʼятки природи місцевого значення. З того ж часу вони охороняються діючим законодавством.

Заповідна область навколо Білокузьминівських скель займаϵ 0.35 гектарів землі. Скелеподібне оголення верхньої крейди, згідно з висновками багатьох вчених — сформувалось понад 90 мільйонів років тому. Формуватись Білокузьминівські скелі почали в крейдяному періоді мезозойської ери.

В той період на території Донецької області хлюпотіло тепле море. В його водах мешкали різноманітні мешканці та морські жителі. Ці живі організми мали різноманітний розмір і були представлені головоногими молюсками з панцирем, що мав діаметр приблизно 5 метрів. В них був вапняний скелет.

Крейдяні скелі Донеччини
Крейдяні скелі Донеччини

Залишки морських тварин протягом тисяч років збирались на морському дні. Саме з їх крейдяних панцирів й утворилися Білокузьминівські скелі.

На уламках їхньої крейди можна побачити відбитки панцирів давніх молюсків.

Найвища серед Білокузьминівських скель — це гора Меч. Її висота сягаϵ 25 метрів. Ще в 16 столітті запорізькі козаки використовували її в якості спостережного пункту. Солдати під час другої світової війни солдати також використовували в дозорних цілях.

Від гори Меч на схід простягаϵться ціла гряда невисоких крейдяних пагорбів. В нижній частині ϵ декілька печер та гротів.

Краϵвиди Донеччини: скелі в селищі Білокузьминівка
Краϵвиди Донеччини: скелі в селищі Білокузьминівка

В 20-х роках 20 століття в одній з таких печер мешкав відлюдник Степан Босий. Своϵ прізвисько він отримав через те, що він у будь-яку пору року ходив по вулиці без взуття. В товщі крейди Степан Босий вирубав келію, в якій читав проповіді. В келії він облаштував нішу для ікон, лежанку та віконце невеличкого розміру.

Скелі з крейди на Білокузьминівці
Скелі з крейди на Білокузьминівці

Крейдяні скелі Білокузьминівки майже не мають рослин. Ті, що все ж там ростуть — занесені до Червоної Книги України. Унікальність цих рослин у тому, що вони пристосувались до розвитку на поверхні неродючої та сухої крейди.

Крейдяні скелі Білокузьминівки
Крейдяні скелі Білокузьминівки

Навколо Білокузьминівських скель простираються степи, на яких ростуть багатовікові ясені, клени, дуби та й інші дерева. Поблизу від крейдяних гір мешкають змії, черепахи, кажани, лелеки та хижі птахи. Цю мальовничу частинку України варто побачити на власні очі всім, хто проїзджаϵ повз Білокузьминівку.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?