Унікальний ландшафтний парк Клебан-Бик в 60 км від Донецька: памʼятка природи з колекціϵю скамʼянілостей

Заповідник Клебан-Бик на Донеччині – це осередок скамʼянілих представників флори і фауни, який в давні часи слугував притулком для давніх кочових племен. Дізнайтесь історію цього мальовничого міста.

Регіональний ландшафтний парк “Клебан-Бик” – унікальна памʼятка природи, що розташована на Донеччині. Він був заснований на початку нового тисячоліття, відповідним наказом Донецької обласної ради. Природний заповідник було створено 29 лютого 2000 року на величезній площі в 1874 гектари. Знаходиться він в Костянтинівському районі, а історія заповідних земель почалась задовго до створення цього парку.

Заповідник Клебан-Бик
Заповідник Клебан-Бик

Під земним покровом заповідника “Клебан-Бик” зберігаються піщані пласти зі скамʼянілими частинами давніх представників флори да фауни. Вони понад 300 мільйонів років мешкали у водній товщі океану, який колись давно плескався на цих територіях.

Пейзажі парку Клебан-Бик
Пейзажі парку Клебан-Бик

Ще в 1975 році оголення гірських порід, розташоване на узбережжі водосховища у парку “Клебан-Бик”, визнали геологічним памʼятником природи. Саме розпорядження Ради Міністрів УРСР стало в подальшому поштовхом для створення заповідника, який би міг зберегти унікальні природні ресурси для нащадків.

Ковил на території парку
Ковил на території парку

В складі сучасного заповідника “Клебан-Бик” входять не тільки природні комплекси, але й водосховище, розплескане на цих територіях.
Пройшов час і заповідник “Клебан-Бик” розширив свої кордони. Території ландшафтного парку стали займати площу в 2900 гектарів, які стали природоохоронною часткою Донеччини.

Ковил у ландшафтному парку Клебан-Бик
Ковил у ландшафтному парку Клебан-Бик

В 2010 році на території парку “Клебан-Бик” облаштували цілу мережу екологічних маршрутів, завдяки яким мешканці області та її гості змогли на власні очі побачити унікальні природні памʼятки.

Туристичний маршрут на території парку Клебан-Бик
Туристичний маршрут на території парку Клебан-Бик

В ландшафтному парку “Клебан-Бик” ϵ декілька відділень. Головне з них — це масштабний природний комплекс, простягнутий вздовж берегів водосховища. Площа самого водосховища складаϵ 650 гектарів. За мирних часів його використовували для відновлення водної фауни, розводивши у водоймищі окунів, ляща, карася, сомів та щук.

Весняні квіти в заповіднику Клебан-Бик
Весняні квіти в заповіднику Клебан-Бик

Особлива частина ландшафтного парку “Клебан-Бик” — це скульптури. Вони розкидані по території парку та ставали улюбленим місцем для фотосесій відвідувачів. Скульптури ідеально вписалися в навколишній ландшафт заповідника й іноді навіть відрізнити складно, чи справжня черепаха лежить посеред трави, чи то камʼяна скульптура.

Скульптури в заповіднику Клебан-Бик
Скульптури в заповіднику Клебан-Бик

Тут ϵ і сімейство вовків, і статуя скіфського царя Колоксая разом із гострооким соколом. А за його спиною облаштувались динозаври. А ще на території парку можна побачити скульптуру козака-музики, який тримаϵ в руках люльку.

Квіти у степу посеред заповідної зони
Квіти у степу посеред заповідної зони

Вздовж туристичної стежки, що пролягаϵ вздовж заповідного парку, розташовані камʼяні дерева, які ніби нагадують про те, що мільйони років тому на цих територіях росли водорості, корали та були розкидані морські раковини.

Водоймище заповідника
Водоймище заповідника

Геологічний комплекс заповідного парку “Клебан-Бик” займаϵ площу в 60 гектарів. Його територію займають суцільні гірські породи. Вони відкривають доступ до піщаних пластів з прошарками гравеліту віком біля 300 мільйонів років.

Скульптури у парку Клебан-Бик
Скульптури у парку Клебан-Бик

В товщі цих пластів ховаϵться велетенська колекція скамʼянілих морських мешканців. Корали, молюски та водорості, які колись росли у теплому морі — через мільйони років перетворились на природні скамʼянілості. Довжина деяких з них сягаϵ понад 2 метри.

Квітучі півонії у заповідному парку
Квітучі півонії у заповідному парку

Флора в заповіднику “Клебан-Бик” — багата і наповнена унікальними різновидами рослин. Серед них ϵ змеелистий тюльпан і ковила Лессінга, а з початком весни яскраво квітне посеред пласту минулорічної трави рожева брандушка.

Пейзажі парку Клебан-Бик
Пейзажі парку Клебан-Бик

Посеред чистих степів парку “Клебан-Бик” деінде зустрічаються байрачні ліси, поряд з якими ростуть шипшини та кизильник.

Водосховище на території заповіднику Клебан-Бик
Водосховище на території заповіднику Клебан-Бик

А ще “Клебан-Бик” маϵ багату фауну. На його територіях мешкають понад 140 різновидів птахів і в тому числі лебеді шипуни, вухаті сови, сірі чаплі. В товщі байрачних лісів мешкають полохливі косулі, зайці, лиси, їжаки та борсуки. Є тут і цілі родини диких кабанів. Посеред степів заповідної території живуть миші, хомʼякі.

Лебеді на водоймі у заповіднику Клебан-Бик
Лебеді на водоймі у заповіднику Клебан-Бик

В дуплах лісових дерев оселились полози, а в степах живуть степові, чорні та сірі гадюки. У водоймищі зустрічаються зелені жаби, гадюки та болотні черепахи.

Півонії посеред заповідної зони Клебан-Бик
Півонії посеред заповідної зони Клебан-Бик

Зараз у звʼязку із військовим станом екскурсії до ландшафтного парку “Клебан-Бик” не проводяться. Але співробітники проводять віртуальні екскурсії стежками парку.

 

Нові статті

Схожі статті

Від першого ефіру до легенди: Історія “Сніданку з 1+1” очима ведучих Сенічкіна, Барбір, Гордєєва, Шовкопляс

Теплі ранки з улюбленими ведучими: як Сніданок з 1+1 дарує настрій мільйонам українців. Сенічкін, Барбір, Гордєєв та Шовкопляс розповіли, що відбувається за кадром зйомок.

Квашена капуста вийде хрумкою та смачною: перевірений рецепт за 30 хвилин – додайте в банку ось це

Осінь – сезон для приготування смачної та хрумкої квашеної капусти. Для приготування страви достатньо буде лише 30 хвилин вільного часу. Бродіння займе ще 3 дні.

44-річна Соломія Вітвіцька показала всім на “1+1”, як її змінило нещодавнє весілля: жінка-мрія (Фото)

Соломія Вітвіцька світиться від щастя, перебуваючи у стосунках із Олексієм Ситайлом і нещодавно пара відгуляла весілля - телеведуча показала, як вона виглядає після цієї події.

2 зведених сестри по татові і по мамі: Віталій Козловський вперше розкрив правду про своє сімейне положення

Віталій Козловський завжди відвертий зі своєю аудиторію, тож цього разу він не робив виключення та розкрив факт, який приголомшив всіх - чи знали ви, що співак має двох зведених сестер?