Як виглядаϵ найбагатше село України, де замість хат набудували палаци і маϵтки з 10-60 кімнат

В українському Закарпатті ϵ село, в якому замість хат-мазанок набудували розкішні палаци. Кожен сільський мешканець живе тут за принципом – мати будинок кращий, аніж у сусіда.

Найбагатше українське село розташоване на Закарпатті. Воно називаϵться Нижня Апша і віддалене від румунського кордону всього на 2 км.

Розкішний палац в українському селі Нижня Апша
Розкішний палац в українському селі Нижня Апша

Головна родзинка цього поселення — це саме заможні маϵтки, набудовані в два, а то і в три поверхи. Розкіш та масштаби цих сільських палаців просто вражають уяву пересічного українця.

Маϵток в селі Нижня Апша
Маϵток в селі Нижня Апша

На території Нижньої Апші мешкали українські румуни, які і започаткували традицію будування розкішних палаців з кришами-куполами та великою кількістю кімнат. Будувати маϵтки в Нижній Апші розпочали в 1980-х роках. В той час мешканці сільської місцевості почали їздити на заробітки за кордон та вкладали зароблені кошти в будівництво палаців.

Маϵток в селі Нижня Апша на Закарпатті
Маϵток в селі Нижня Апша на Закарпатті

Свій перший капітал українські румуни заробили на продажу спирту, який активізувався тут в 90-х роках. В це село на той момент утворилось справжнϵ паломництво за самогоном. Сюди приїжджали з усіϵї території України та вивозили сотні літрів “самжене” за кордон.
А ось серед місцевих селян ходить інша легенда. Вони розповідають, що заробили свої статки на продажу насіння соняшнику.

Багатоповерховий палац на Закарпатті
Багатоповерховий палац на Закарпатті

На території Ніжньої Апші практично немаϵ одноповерхових сільських будиночків. Усі палаци налічують два або три поверхи. В найменшому з таких маϵтків налічуϵться від 10 до 15 кімнат. Найбільші палаці складаться з 30 і навіть 40 кімнат. Є на території Нижньої Апші і справжні хороми з 60-ти кімнат.

Сільські хороми в Нижній Апші
Сільські хороми в Нижній Апші

Господарі облаштовують на прибудинкових територіях басейни і розкішні квіткові оранжереї. Всередині самих будинків облаштовані по декілька лазень, саун, віталень і спалень. Ще одне важливе правило місцевих мешканців — зробити так, щоб його будинок був хоча б на одну цеглину вищим за сусідський.

Сільський палац на Закарпатті
Сільський палац на Закарпатті

Звісно ж, оплата комунальних послуг в таких палацах влітаϵ в копійочку. Тому чимала кількість селян виїжджаϵ звідси на заробітки за кордон, а свої палаци здають в оренду гостям або новим мешканцям Ніжньої Апші.

Один з палаців в селі Нижня Апша
Один з палаців в селі Нижня Апша

Взимку опалювати двоповерхові маϵтки дуже дорого, тому чимало кімнат тут тримають закритими. Господарі мешкають лише в одній чи двох кімнатах. Або взагалі оселяються в старенькому будинку на подвірʼї. шикарні ж маϵтки будують для того, щоб приймати дорогих гостей.

Нові статті

Схожі статті

“Залишайся в Європі”: Винник “намилився” в Харків, але віддана “вовчиця” відмовила його від цього кроку

Співак Олег Винник, який понад 2 роки тому виїхав до Німеччини – на тлі анонсу про своє повернення на сцену заявив, що… хоче зустрітись із прихильницями в Харкові.

Кішка Тейлор Свіфт та ще 2 найбагатші тварини в світі – більшість людей про такі гроші тільки мріють

Серед пухнастих улюбленців також є свої мільйонери. "Один Факт" пропонує до вашої уваги трійку найбагатших чотирилапих, які володіють велетенськими фінансовими статками.

Яблука пролежать до глибокої весни: ось ці поради допоможуть зберегти популярний фрукт свіжим та соковитим

Яблука – один із найголовніших фруктів осені. Їх можна зберігати довго без консервації. Але для цього потрібно дотримуватись певних правил та умов. Дізнайтесь, як зберегти яблучний врожай до весни.

“Продав будинок, працював в таксі”: актор серіалів Валентин Томусяк розповів, чим займався останні роки

Валентин Томусяк – актор театру та кіно, відомий по ролі Павла в серіалі "Тільки кохання" (2010 рік). Артист розповів, з якими викликами він та його дружина Катя Тишкевич зіштовхнулись в 2022 році.