Чи варто поступатися місцем в транспорті і звідки взялась ця традиція: 77-річна жінка не дочекалася милості

Кумедна історія днями трапилась у міському транспорті Вінниці. 77-річна жінка в міському транспорті всілась на коліна молодій дівчині, бо та… не поступилась їй місцем.

В українському суспільстві існуϵ певна категорія людей, яким прийнято поступатись місцем в транспорті. До них належать літні люди, вагітні жінки, люди з інвалідністю. Ця традиція зʼявилась давно і ϵ нормою етикету. Але дотримуються її далеко не всі українські громадяни.

Наприклад, днями у місті Вінниця трапився кумедний епізод у громадському транспорті. Одна 77-річна пані, зайшовши в автобус, побачила — вільних місць немаϵ. І не знайшла нічого кращого, аніж затребувати в двох молодих дівчат, які облаштувались на найближчих сидіннях — виконати свій громадський обовʼязок та поступитись їй місцем.

Дівчата ж замість виконання обовʼязку наполягали на своϵму законному праві займати вільне місце, бо за проїзд вони чесно заплатили. Втім, літню пані це не зупинило й вона.. просто всілась на коліна до одніϵї з дівчат. Звісно ж, після такого нахабства дівчині довелось покинути насиджене містечко в громадському транспорті, все ж поступившись ним бабусі в окулярах.

Звідки взялась традиція поступатись місцем в громадському транспорті?

Поступатись місцем в громадському транспорті – не тільки традиція, а ще й норма етикету. Чоловіки, як представники сильної статі — завжди повинні поступатись місцем в транспорті жінкам. При чому незалежно від того, якого віку ця жінка, вагітна вона або ні.

В деяких випадках жінки, молоді хлопці та дівчата повинні поступатись місцем й чоловікам. Зазвичай це повʼязано зі станом здоровʼя того, кому поступаються місцем. Наприклад, це може бути чоловік, який втратив на фронті нижні кінцівки або маϵ інші важкі фізичні вади.

Поступатись чи ні: ось у чому питання

Чи треба поступатись місцем в громадському транспорті
Чи треба поступатись місцем в громадському транспорті

Експерти з етикету радять навчати дітей з 5-6 років поступатись місцем в громадському транспорті літнім людям, жінкам, особам з інвалідністю. Хоча за кордоном такої практики взагалі немаϵ. В Норвегії, наприклад, вважаϵться поганим тоном пропонувати літній людині своϵ місце в громадському транспорті. Людину похилого віку це може образити.

Такі ж самі порядки діють й в Америці. Літня людина та особи похилого віку можуть сприйняти жест доброї волі від незнайомця в громадському транспорті як той, що обмежуϵ гідність. У Франції молоді люди не пропонують літнім людям сісти на їхнϵ місце в громадському транспорті, щоб не натякати на похилий вік людини.

А ось в Південній Кореї вигадали особливий механізм, завдяки якому вагітні жінки завжди зможуть знайти собі вільне місце в транспорті. В містечку Пусана впровадили інноваційні технології. Кожна вагітна жінка отримуϵ від перевізника прилад з інтегрованим Bluetooth. В громадському транспорті поручні біля місць для вагітних облаштовані спеціальним пристроϵм, який розпізнаϵ сигнал та вмикаϵ на поручні рожеве світло, якщо місце для вагітних зайняте кимось іншим. Якщо ж на нього сяде вагітна жінка — це світло гасне.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?