Шлюб один, а кохання 3: ким були жінки Івана Франка, який був ще тим ловеласом і мав привілеї у жіноцтва

Іван Якович Франко — видатний український поет, майстер прози, політичний і громадський діяч. На його творчість великий вплив мали стосунки з коханими жінками. Їх у митця було декілька.

Видатний український поет Іван Якович Франко, який мав багато творчих регалій і був почесним доктором Харківського університету та членом всеукраїнського товариства “Просвіта” — зізнавався, що величезний вплив на його творчість здійснювали… романтичні відносини із жінками.

В особистому житті поета Івана Франка було принаймні 3 великих любові. І кожна з них проявилась в художній творчості митця. Звали цих жінок Юзефа Дзвонковська, Ольга Рошкевич (Озаркевич) та Целіна Журовська (Зиґмунтовська).

Ольга Рошкевич

Ольга Рошкевич стала першою жінкою, яку Іван Франко глибоко покохав. Саме їй митець присвятив велику кількість своїх поезій. Це кохання стало для поета справжнім нещастям, адже на заваді одруженню Івана з Ольгою став батько дівчини, Михайло Рошкевич. Після того, як Івана Франка заарештували за розповсюдження соціалістичних ідей на Галичині – батько його нареченої Ольги заборонив доньці мати будь-які звʼязки з арештантом. І хоча кохана дівчина поета мала сильний характер та не хотіла дослухатись до порад старшого покоління — обставини змусили її вийти заміж за іншого, Володимира Озаркевича.

Три кохання поета Івана Франка
Три кохання поета Івана Франка

Після арешту Франко та Ольга ще деякий час зустрічались, але потім стали віддалятись один від одного. Втім, Іван Якович ніколи не забував перше кохання і в своїй ліричній збірці “Зівʼяле листя”, імовірно, саме цю жінку називав “лілеϵю білою”.

Юзефа Дзвонковська

Один з віршів ціϵї збірки Івана Франка був майже автобіографічним. Він називався “Тричі мені являлася любов…”. В цьому творі окрім білої лілеї поет згадуϵ ще й друге кохання – гордую княгиню. Імовірно, так митець називав Юзефу Дзвонковську — вродливу жінку, яка була занадто гордою і мало кому з хлопців відповідала взаϵмністю.

Привітна, добра і горделива Юзефа справила на поета Франка дуже сильне враження. Іван Якович знов закохався і навіть хотів одружитись. Але матір Юзефи відмовила йому і цей шлюб не благословила.

Спочатку відмова коханої Юзефи засмутила Франка. Лише згодом письменник дізнався істинну причину ціϵї відмови. Виявилось, що дівчина хворіла на туберкульоз та не могла стати дружиною ні одному хлопцю. Бо рано чи пізно вона мала б від ціϵї хвороби померти.

Целіна Журовська (Зиґмунтовська)

Третім великим коханням Івана Франка виявилась полька Целіна Журовська, яка після заміжжя стала Зиґмунтовською. В листах до А. Ю. Кримського поет зізнавався, що ця любов супроводжувала його наступні 10 років. Під її впливом митець написав “Маніпулянтку” і завершив збірку “Зівʼяле листя”.

Целіна була працівницею пошти, а згодом вийшла заміж за комісара поліції і народила йому двох дітей. Івану Франку вона взаϵмністю ніколи не відповідала, бо поет їй зовсім не подобався. Він був рудий, а Зиґмунтовській подобались більше брюнети.

Єдина офіційна дружина Івана Франка

Єдиною офіційною дружиною Івана Франка стала киянка Ольга Хоружинська. В травні 1886 року ця пара побралася в Павлівській церкві міста Киϵва. Одруження Франка з Галичини на українській красуні на той час в суспільстві сприйняли як символ духовної ϵдності Західної та Східної України. В шлюбі з Ольгою в Івана Франка народилось 4-ро дітей: Петро, Тарас, Андрій та Ґанна.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?