Легенди і таϵмниці багатокілометрових катакомб під Одесою: вовняна людина, скарби Япончика та інші історії

Багатокілометрові катакомби під Одесою — одна з головних родзинок міста. Вони приховують багато таϵмниць, про них складають легенди. Наприклад, про численні скарби, які заховані посеред під землею.

Одеса – місто біля моря, де можна не тільки гарно відпочити, але й віднайти численні скарби і стати багатіϵм. І потрібно для цього зовсім небагато — спуститися в катакомби, щоб віднайти заховані там скарби легендарного Мішки Япончика. “Один Факт” пропонуϵ до уваги читачів декілька цікавих легенд про одеські підземелля.

Скарби Мішки Япончика

Одна з найбільш популярних легенд, повʼязаних із одеськими катакомбами — це історія про численні скарби бандита Михайла Вінницького, більш відомого як Мішка Япончик.

Вважаϵться, що саме в одеських підземеллях він сховав награбоване золото і нагороди за контрабанду. Деякі краϵзнавці розповідають, що в руках у Япончика було золото, яке він поцупив у місцевому банку.

Віднайти скарби Мішки Япончика бажають не тільки одесити, але й численні гості міста. Але до цього часу ще нікому не вдалося цього зробити.

Таϵмниче метро, розташоване в катакомбах

Одеса — велике українське місто, де немаϵ метрополітену. Але згідно з місцевою легендою — сверхсекретне метро тут все ж існуϵ. І розташоване воно десь у катакомбах.

Метро в підземеллях Одеси
Метро в підземеллях Одеси

Багато хто вважаϵ, що метро в підземеллях Одеси збудували лише для важливих осіб. І отримати доступ до нього можуть лише обрані — наприклад, мер міста. Знаходяться навіть машиністи з цього метро, оповідання яких вражають. Мовляв – возили свого часу на потязі під Одесою самого Горбачова з дружиною. Але цим байкам майже не вірять.

Корабель з чистого золота

Одна з легенд про одеські катакомби повʼязана із макетом корабля, зробленим з чистого золота. Вважають, що цей скарб захований десь посеред темних підземних лабіринтів.

Макет корабля з чистого золота
Макет корабля з чистого золота

Згідно з легендою, одеський моряк плив на “Титаніку” і зміг врятувати життя одного з пасажирів. В подальшому зʼясувалося, що цей пасажир — багатий міліонер з Великої Британії. Багач вирішив віддячити своϵму рятівнику та подарував йому макет затонулого “Титаніку”, зроблений з чистого золота. Довжина виробу – приблизно 20 см.

Одеський моряк не став зберігати корабель вдома, а сховав його у катакомбах. Невдовзі він загинув, а місце розташування скарбу так і залишилось таϵмницею за сімома печатками.

Вино, що коштуϵ, як трикімнатна квартира

Вино вартістю, як трикімнатна квартира в Одесі
Вино вартістю, як трикімнатна квартира в Одесі

По підземних лабіринтах Одеси регулярно водять екскурсії. Там гості підземелля дізнаються, що колись група людей, що були захоплені вивченням підземних споруд – віднайшли в катакомбах кладку з цегли. Вони зруйнували цю стіну і за нею побачили ящики з вином. Вирішили спробувати напій, розпили 2 пляшки. Решту – віддали в музеї. І вже там зʼясувалось, що це вино – справжня цінність. Вартість двох пляшок, випитих дослідниками, дорівнювала вартості трикімнатної квартири в Одесі.

Вовняна людина

Легенда про людину з вовни, що живе в одеських підземеллях — одна з найцікавіших. Кажуть, що посеред темних лабіринтів одеських катакомб, можна зустріти маленьку людину, повністю покриту вовною. В неї червоні очі, які світяться в темряві. А ще катакомбник, як його називають розповідачі легенди — постійно видаϵ страшенний стогін. Особливо, якщо бачить на своїй території чужинців.

В підземеллях Одеси живе вовняна людина
В підземеллях Одеси живе вовняна людина

Втім, за легендою — ця людина зовсім не зла. Навпаки, усіх, хто заблукав в підземеллях — виводить на поверхню.

Історія катакомб Одеси і цікаві факти

Багатокілометрові катакомби під Одесою виникли під час проведення будівельних робіт. Їх проводили у місті на початку XIX століття. В сучасних одеських катакомбах колись видобували ракушняк — камінь, з якого вибудована майже вся Одеса. За понад 30 років тут була розвинута ціла індустрія та система вапнякових шахт. Раніше в підземеллях Одеси були розташовані каменоломні, в яких видобували будівельний камінь.

Загальна протяжність Одеських катакомб складаϵ приблизно 2.5 тисячі км. Більш ніж 40% території в старій частині Одеси збудовано на тлі підземних пустот, де вже було зафіксовано понад 100 провалів.

Українські катакомби в Одесі вважаються найбільш протяжними та молодими. Одна з легенд про місцеві підземелля попереджаϵ, що з цих місць нічого не можна виносити. А якщо хтось із відвідувачів все ж наважиться це зробити — то йому потрібно щось залишити взамін – щоб духи Підземелля не розлютилися.

Історія катакомб під Одесою
Історія катакомб під Одесою

Протягом всього року в одеських катакомбах тримаϵться температура на рівні +14°С. На окремих ділянках глибина катакомб становить 100 метрів і більше. Ці підземні лабіринти — малодосліджені і тому вважаються небезпечними.

Підземні лабіринти під Одесою почали досліджувати лише в 1928 році. Вже під час перших експедицій були складені й перші плани підземних ходів, нанесені на карту місця розташування карстових печер, галерей, колодязів та коридорів.

Нові статті

Схожі статті

Він був з двійнят у “Сватах”, а зараз не в акторській професії: як змінився 21-річний актор Костя Чернокрилюк

Костянтин Чернокрилюк запамʼятався багатьом українським глядачам роллю одного з двійнят Ковальових в комедійному серіалі "Свати". Читайте, де актор знаходиться зараз та чи продовжує зніматись в кіно?

Забудь про шарлотку назавжди! Приготуй на десерт пиріг “Бабусина радість”. Смачно та без клопотів!

Не знаєте, що приготувати на десерт, тоді ловіть рецепт торта "Бабусина радість" зі сметанного крему - будете їсти шматок за шматком, і не тільки ви.

Так малосольні огірки завжди готували тільки в Україні! Секретний рецепт бабусі Олени: від серця відриваю

Смачна закуска буде у вас у випадку неочікуваних гостей: як приготувати малосольні хрусткі огріки - всі будуть питати рецепт саме у вас. Справжня насолода.

“Чекали”: Тімур Мірошніченко розповів, як троє його дітей прийняли прийомну сестричку Ангеліну, якій 8 років

Багатодітний батько Тімур Мірошніченко поділився емоціями щодо спілкування із названою донькою Ангеліною. Разом із дружиною Інною ведучий вдочерив дівчинку і познайомив її з іншими дітьми.