Вписав її ім’я в історію: хто та жінка, яка була коханням усього життя Василя Стуса і чекала його вічно

Щастя Василя Стуса з Валентиною Попелюх було зовсім недовгим. Та кохання до видатного чоловіка жінка пронесла крізь усе своє життя, дякуючи Богові за подароване почуття.

Василь Стус присвятив своїй коханій дружині Валентині Попелюх десятки найкращих віршів. Після смерті благовірного жінка залишилася одиначкою, так нікого й не покохавши.

Василь із Валентиною побралися 1965 року. Лише 7 років закохані були разом. Ще 13 років перебували в розлуці, оскільки поета ув’язнили. З радянських таборів він так і не повернувся.

Василь Стус присвятив чимало віршів дружині Валентині

Якось Валя спускалася в метро на ескалаторі. Раптом її за плече торкнув незнайомий молодик і побіг уперед. Потім вона побачила дивака на пероні. Він зазирав у книгу. Коли їхні погляди перетнулися у вагоні, незнайомець посміхнувся.

Валентина тоді жила у Святошині, а Василь неподалік – у гуртожитку Академмістечка. Якраз приїхав навчатися до аспірантури. Чому Стус проявив цікавість саме до неї, жінка не могла пояснити. Все дуже швидко закрутилося.

Василь Стус присвятив чимало віршів дружині Валентині

1966-го у пари народився первісток. Василь то мав роботу, то ні. Було чимало клопотів. Ще й Дмитрик часто хворів, тож якось було не до щиросердечних розмов. Перед тим, як чоловіка мали забрати вперше, Валентина побачила дивний сон. Начебто йде дорогою й не озирається. Хіба вона могла тоді знати, що трапиться?!

До весілля вони зустрічалися цілий рік. Василь частенько читав їй вірші Пастернака. А потім присвятив поезію коханій. Лише тоді дівчина втямила, що їй трапився поет. Надалі він частенько давав дружині читати свої твори, вважаючи, що в неї гарний смак.

Василь Стус присвятив чимало віршів дружині Валентині

З чоловіком вони не сварилися. Хіба що виникали непорозуміння з питань виховання сина. Уперше Стуса не було з ними 8 років. Коли повернувся, Дмитрику вже минуло 12 років. Тато хотів, щоб нащадок був таким, як він, а Валентина доводила, що хлопчик виріс зовсім в інших умовах.

Попелюх працювала на заводі ім. Антонова. За радянських часів до неї ставилися підозріло. Згодом ситуація змінилася. Коли чоловіка не стало, Дмитро якраз служив у стройбаті в підмоскв’ї.

Василь Стус присвятив чимало віршів дружині Валентині

Йому дали відпустку. Вони взяли труну і поїхали, але дізналися, що главу родини вже поховали. Тож змогли лише поплакати на могилі. 19 листопада 1989 року поета перепоховали на Байковому кладовищі.

Московити спаплюжили молодість Валентини й на старість не залишили в спокої. Вдова Стуса померла 25 березня 2022 року у 84-річному віці. Вмирала від тяжкої хвороби в селі під Києвом під звуки вибухів та бою, що точився неподалік. Дмитро Стус став очільником Київського музею Шевченка.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?