Пропозиція через посередників і така ж відмова: особисте життя Миколи Гоголя викликає багато питань

Микола Васильович Гоголь народився в селищі Сорочинці Полтавської губернії. Він мав вагомий вплив на українську культуру, збирав український фольклор, але так і не зміг влаштувати особисте життя.

Микола Васильович Гоголь – видатний письменник українського походження з відомого українського роду Гоголів-Яновських. Він народився в українському селищі Сорочинці на Полтавщині і своєю творчістю справив великий вплив на українську культуру. Гоголь виховувався в багатодітній родині і був народжений третім з 12-ти дітей. Дитячі роки хлопчик провів в батьківському маєтку селища Василівці в Шишацькому районі, яке зараз має назву Гоголеве.

Під час навчання в школі майбутній відомий письменник не мав особливої жаги до написання творів. Ба більше — вчителі називали оповідання школяра Миколи Гоголя посередніми. Він був мало обізнаний в мовах і блискучих знань під час навчання не демонстрував.

Втім, в дорослому віці критика від вчителів ніяк не завадила йому створити справжні літературні шедеври. Особливу увагу в своїх творах Микола Васильович приділяв поетичному образу неньки-України. В багатьох його оповіданнях описані українські звичаї, національний фольклор, козацтво і звичаї. Наприклад, традиції українського Різдва письменник розкрив в оповіданні “Вечори на Хуторі біля Диканьки”. Чимало українських мотивів присутні і в інших творах митця (“Вій”, “Травнева ніч або утоплена”, “Сорочинський ярмарок”).

В повісті “Тарас Бульба” Гоголь розкриває тему українського козацтва через образи сильних та мужніх воїнів, що захищають свою землю від чужинців. А ось сам Микола Васильович на відміну від своїх героїв — не міг похвалитися мужністю та силою. з Письменник взагалі був соромʼязливим і при появі в кімнаті незнайомців або інших письменників намагався хутчіш покинути це місце та сховатися.

Секрети кохання і особистого життя Миколи Гоголя
Секрети кохання і особистого життя Миколи Гоголя

Соромʼязливість заважала Миколі Васильовичу і в особистому житті. Історикам та літераторам і досі достеменно не відомо, чи мав Гоголь якісь-то стосунки з жінками. Відомо лише, що власною родиною письменник так і не обзавівся.

Втім, одна пропозиція руки та серця в життя літературного митця все ж трапилась. Навесні 1850 року Микола Гоголь наважився освідчитись в коханні Анні Вієльгорській. Щоправда, зробив це досить дивним способом – через посередників. Письменник звернувся до матері дівчини через О. Веневітінова, який був одружений на старшій сестрі Анни Вієльгорської — Аполлінарії. Веневітінов відразу повідомив Гоголю, що ця його пропозиція не дуже прихильно буде сприйнята заможною графською родиною. Адже для титулованих осіб того часу були неприйнятні родинні стосунки із людиною, яка нижче за них за своїм походженням. Згодом письменнику надійшла відмова — теж через посередника.

Десь в 1850 році стосунки Миколи Гоголя з родиною Вієльгорських, а також обмін листами з Ґанною були повністю припинені. Сама ж графиня Анна Михайлівна вже після смерті Миколи Гоголя вийшла заміж за князя Шаховського.

В особистому житті та коханні Микола Гоголь часто вів себе відособлено. Це призвело до появи міфу, що письменник нібито має гомосексуальні нахили. Таке припущення в одній зі своїх робіт висунув американський історик Семен Карлінський. Однак офіційних підтверджень цим припущенням не знайшлося.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.