Не в Буковель, а в малесеньке село: що відвідати на Закарпатті – куточок України з 400-річною історією

Селище Нижнє Солотвино на Закарпатті розташоване в 16.8 км від райцентру на річці Солотвинка. Справжня перлина із цілющими водними джерелами має свою унікальну історію, якій більш ніж 400 років.

Невеличке поселення Нижнє Солотвино загальною чисельністю 836 осіб знаходиться на Закарпатті. Перші згадки про нього в історичних літописах зʼявляються в 1405 році. З давніх часів мешканці селища займалися тут вирощуванням винограду, а задля виробництва та зберігання вина власноруч робили в гірських скелях пивниці довжиною 10-20 метрів. Найбільшими з цих півниць володіли угорські міщани.

Винні погреби в Нижньому Солотвині
Винні погреби в Нижньому Солотвині

Згідно з місцевими легендами — першими виноробством на території села Нижнє Солотвино почали займатися тамплієри. Однак розквіт виноробства припав на той час, коли тут розвивали своϵ діло угорські магнати Турянські. Вони володіли виноградниками загальною площею 25 гектарів.

Якщо довіряти місцевим переказам — виноградники в Нижньому Солотвино створювали італійці, які під час першої світової війни потрапили в полон до австро-угорців.

Памʼятник Австро-Угорському імператору Францу Йозефу I на території Нижнього Солотвина
Памʼятник Австро-Угорському імператору Францу Йозефу I на території Нижнього Солотвина

Полонені висаджували в селищі сорти європейського винограду, а крім того – збудували винний дім та окрему оселю для вельможної родини. Також полонені італійці працювали над створенням камʼяної дороги, що вела до найбільшої сільскої пивниці, яка належала магнатам Турянським.

Трохи згодом до праці на виноградниках були залучені й місцеві мешканці селища.
Вино з вирощеного тут винограду готували без цукру, бо він був занадто дорогим. Втім, і без цього інгредієнту напій виходив солодким — і все завдяки особливим сортам винограду.

Розквіт виноробства в Нижньому Солотвиному завершився після того, як помер голова родини, що володіла цим бізнесом.

Підвали, в яких магнати зберігали вино — під час війни перетворились в катакомби. Тут місцеві мешканці зберігали харчові продукти та ховались.

В Нижньому Солотвині багато цікавих місць, на які можуть подивитись туристи
В Нижньому Солотвині багато цікавих місць, на які можуть подивитись туристи

Окрім катакомб та винних підвалів у Нижньому Солотвино є й ще одна родзинка. Це — джерела з термальними водами. Ними користуються ті, хто прагне поправити здоровʼя, покращити стан опорно-рухового апарату, виправити порушення обміну речовин.

Майже кожен містянин з Нижнього Солотвино має власну пивницю. Існуϵ повірʼя, що понад 400 років тому в це село любили приїжджати купці, воєначальники та аристократи. І все — заради того, щоб відвідати місцеві купальні та напитись водиці з цілющих підземних джерел.

Готель в Нижньому Солотвині
Готель в Нижньому Солотвині

Сучасне Нижнє Солотвино приваблюϵ туристів можливістю відпочинку і лікування термальними та мінеральними водами. Навколо селища ростуть листяні та змішані ліси, в яких багато ягід і грибів. Любителі рибалки теж знайдуть, чим тут зайнятися. Адже в місцевій водоймі водиться багато риби і в тому числі — форель та соми.

Нові статті

Схожі статті

Дизайнерський ремонт, світлі тона та багато простору: Тімур Мірошниченко показав, як виглядає його квартира

Шоумен Тімур Мірошниченко показав свою величезну квартиру біля Дніпра, в якій він живе з дружиною та чотирма дітьми: як виглядає оселя зіркового подружжя?

“Для мене це табу”: 38-річна Злата Огнєвіч розповіла, що була в стосунках з одруженим чоловіком – подробиці

Співачці Златі Огнєвіч не дуже щастить у коханні навіть після шоу "Холостячка". Нещодавно зірка розповіла, що одним із її романів був із одруженим чоловіком - що відомо?

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?