Прапрапрадід мандрівника Миколи Миклухо-Маклая був отаманом на Січі: з нього списано образ Тараса Бульби

Мало хто знає, що предки видатного мандрівника Миколи Миклухо-Маклая, на честь якого назване узбережжя острова Нова Гвінея, є українцями. Прапрапрадід був отаманом Запорізької Січі.

Ще за часів Богдана Хмельницького Охрім Макуха (Миклуха) обіймав посаду курінного отамана. Його донька вийшла заміж за шотландського лицаря Майкла МакЛея. У прапрапрадіда відкривача нових земель були сини Омелько, Назар та Хома.

Спочатку всім гуртом воювали проти поляків, та Назар перейшов на бік ворога, оскільки закохався у панночку. Брати вирішили тишком-нишком викрасти зрадника й покарати. Але польська варта стала на заваді. Тоді Охрім забрав Назара, а Хома вступив у нерівний бій та загинув. На перебіжчика у ворожий стан чекала сумна участь.

Микола Миклухо-Маклай – нащадок отамана Запорізької Січі

Саме цей сюжет було покладено Миколою Гоголем в основу повісті “Тарас Бульба”. Тож нащадок отамана віддячив письменнику, назвавши його ім’ям річку. Папуаси й досі звуть її Гоголь.

Правнука Охріма Степана Макуху дражнили Махлаєм, бо був капловухим. Під час російсько-турецької війни та штурму Очакова сотник Війська Запорозького проявив чудеса мужності. За це отримав орден, звання хорунжий та російське дворянство.

Микола Миклухо-Маклай – нащадок отамана Запорізької Січі

Оскільки Макуха-Махлай звучало принизливо, Степан переробив прізвище на більш звучне Миклухо-Маклай. Його правнук Микола і став знаменитим вченим-антропологом.

Народила козацького нащадка жінка, у пращурах якої з одного боку був німець Гете, а з іншого – поляк Міцкевич. Сталося це в Малині на Житомирщині у 1846 році.

Хлопчик зростав дуже розумненьким, але був хворобливим, тож його навіть до школи не хотіли брати. А згодом він перетворився на вченого-антрополога зі знанням 13 мов та відкривача нових земель. Помер мандрівник у вишиванці у 41 рік у Петербурзі.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?