Дата народження Миколи Гоголя огорнута містикою, ще більша загадка – його смерть: всі таємниці генія

Микола Васильович Гоголь — один із найяскравіших письменників класичної літератури. Його життя оповите таємницями. Коли він насправді народився і як провів останній день життя? Читайте про це далі.

Таємниці і легенди огортали творчу фігуру Миколи Васильовича Гоголя від самого народження. Навряд чи в історії вітчизняної літератури можна віднайти особистість більш загадкову, аніж цей письменник, що створив багато відомих творів. До наших днів секрети Миколи Гоголя так і не були розгадані численними дослідниками, істориками і літераторами.

Таємниці супроводжували Миколу Васильовича Гоголя від самого народження. Для сучасників письменника завжди було загадкою — коли ж насправді народився літературний митець.

Згідно з різними версіями, Микола Васильович Гоголь народився чи то в 1809, чи то в 1810 році. Розбіжності маються і в даті народження. Дехто вважав, що майбутній письменник зʼявився на світ 19 березня. Інші ж стверджували, що точна дата народження генія класичної літератури – на день пізніше, тобто, 20 березня.

Втім, дата народження Миколи Гоголя була остаточно зʼясована вже після його смерті. І це: 20 березня 1809 року.

Не рідний син

Не менш таємничою постає і історія народження майбутнього славетного письменника. Його сучасники подейкували, що ніби то Микола своєму батькові Василю Яновському-Гоголю – не рідний син. Мати майбутнього письменника Марія вийшла заміж у 14 років за чоловіка, який був вдвічі старший за неї. Двоє перших дітей в шлюбі народились мертвими. Слідом за ними зʼявився третій хлопчик, Микола. В суспільстві ширилися чутки, буцімто рідний дядько Марії, міністр юстиції Трощинський, у якого дівчина певний час жила — полестився на юне жіноче тіло і після цього Марія завагітніла.

Микола Гоголь міг бути не рідним своєму батькові Василю Яновському-Гоголю
Микола Гоголь міг бути не рідним своєму батькові Василю Яновському-Гоголю

Щоб уникнути розголосу — дядько швиденько прилаштував племінницю до свого управителя, Василя Яновського-Гоголя. В подарунок Трощинський підготував дівчині розкішне придане, а потім – відправив до Сорочинців. Чи так це було насправді – невідомо. Але легенда про те, що Микола Гоголь – позашлюбний син міністра юстиції Трощинського, стала однією з версій його народження.

Останній сон Миколи Гоголя

Численними легендами оповита і смерть Миколи Васильовича Гоголя. Згідно однієї з версій — письменник заснув летаргічним сном. Деякі з очевидців в подальшому стверджували, що після дослідження тіла Гоголя в труні під час ексгумації було помічено, що тіло літератора прийняло неприродне положення. Через це почали ширитися чутки, що Гоголь просто заснув глибоким сном, а оточуючи сприйняли його стан за смерть і поховали. Втім, цю версію спростував скульптор Микола Рамазанов, який робив посмертну маску Миколи Васильовича Гоголя.

Ще одна версія відходу Гоголя у засвіти — це відкидання ним усього тілесного. Подейкували, що письменник останні тижні життя нічого не їв і просто заморив себе голодом.

Третя версія повʼязана із передозуванням препарату Каломель, яким в Гоголя лікували розлад шлунку.

Однак жодна з цих версій не знаходить офіційного підтвердження в дослідників життя та творчості Миколи Гоголя.

Нові статті

Схожі статті

Гороскоп на 28 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: вдача буде з вами – головне триматися за свою мету

Гороскоп на 28 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: зірки радять вірити в свою мрію, адже так вона обов'язково здійсниться. Астрологічний прогноз.

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?