Нечуваний цивільний шлюб, чотири кохання, але мамою так і не стала: історія особистого життя Лесі Українки

Леся Українка — українська письменниця і фольклористка. Її особисте життя не було простим. Відносини з чоловіками в поетеси були, але народити дитину від коханого чоловіка Леся так і не змогла.

Леся Українка (Лариса Петрівна Косач) — одна із найвідоміших поетес та письменниць давньої та сучасної України. Вона писала в різних жанрах, створюючи лірику, поезію, прозу, публіцистику та драму.

Леся Українка розвинула в українській літературі жанр драматичної поеми та багато працювала в жанрі народної фольклористики. За життя вона встигла наспівати більш ніж 220 народних мелодій, а ще — активно долучалася до процесів національного українського відродження.

В творчості Лариса Петрівна Косач-Квітка (справжнє імʼя Лесі Українки) висловлювала власні переживання. У своєму житті письменниця так і не змогла відчути взаємного, щасливого кохання. Але любов в її житті була — і не одна.

Максим Славицький

Першим коханням Лесі Українки став студент Максим Славицький
Першим коханням Лесі Українки став студент Максим Славицький

Перші серйозні почуття в Лесі Українки виникли в 15-річному віці. Їй сподобався 17-річний хлопець-студент, якого звали Максим Славицький. Вдвох із ним письменниця багато працювала в творчому літературному гуртку “Плеяда”, в якому була співзасновницею. Про цього парубка вона згадувала в листах до рідних, називаючи його “пан Максим”. Своєму першому коханню Леся Українка присвятила поезію “Сон літньої ночі”.

Нестор Гембарашвілі

В 24 роки Леся Українка закохалася вдруге
В 24 роки Леся Українка закохалася вдруге

Друге кохання в житті Лариси Косач сталось, коли їй було 24 роки. Дівчина закохалася у чорнобрового парубка на імʼя Нестор Гембарашвілі. Він був студентом та орендував в київській квартирі Косачів одну з кімнат. Нестор допомагав Лесі вивчати латинську мову, а письменниця у свою чергу – стала для студента репетиторкою з французької мови. В своїх листах Леся Українка часто згадувала Нестора Гембарашвілі та тепло про нього відзивалася. Але її закоханість взаємною не була. Коли Нестор одружився на іншій дівчині, Леся Українка в одному з листів прокоментувала вибір коханого влучною фразою:

Попався, жучку, в панську ручку

Сергій Мержинський

З третім коханням свого життя фольклористка Леся Українка познайомилася в Ялті. На той момент вона вже хворіла на туберкульоз кісток і приїхала туди на оздоровлення.
Молодий марксист Сергій Мержинський подобався Лесі, але чимало дослідників та літераторів переконані — її почуття знов залишилось без взаємності.

В Сергія Мержинського діагностували відкриту форму туберкульозу легенів. Останні місяці життя він був прикутий до ліжка, а Леся Українка майже від нього не відходила. До самої смерті коханого письменниця допомагала йому вести ділове листування, прикладала на лоб примочки проти температури та читала йому.

Леся Українка та Сергій Мержинський
Леся Українка та Сергій Мержинський

Після смерті Сергія Мержинського Леся Українка перебувала в страшній депресії. Всього за одну ніч під впливом емоцій в неї народився новий твір “Одержима”.

Лариса Косач “народжувала” нові твори, вірші та збірки постійно, а ось стати справжньою мамою і народити власну дитину від коханого чоловіка їй так і не вдалося. Імовірно, причиною того, що Леся Українка так і не змогла народити — була її хвороба. Окрім туберкульозу кісток в неї згодом виявили і туберкульоз легень. Хвороба спіткала її після перебування поряд з вмираючим Сергієм Мержинським, який теж страждав від того самого недугу.

Климент Квітка

Із фольклористом Климентом Квіткою Леся Українка довгий час жила в цивільному шлюбі.

Леся Українка довго жила в цивільному шлюбі із Климентом Квіткою
Леся Українка довго жила в цивільному шлюбі із Климентом Квіткою

Вона лагідно називала його “Кльоня” або “Квіточка”. Втім, палкого почуття кохання до нього в поетеси не було. Скоріш, Леся вважала його другом. Климент був на 9 років молодший за неї. Офіційний шлюб письменниця і фольклорист оформили 7 серпня 1907 року. Їх обвінчали в церкві Вознесіння Господнього на Деміївці. В 1913 році Лариса Косач-Квітка померла на 43 році життя, залишивши Климента Квітку вдівцем.

Нові статті

Схожі статті

Жінки миють голову кока-колою, щоб перевірити популярний лайфхак: що сталося з їхнім волоссям після цього

Ваше волосся буде мати неймовірний блиск та об'єм, якщо ви спробуєте цей засіб: що буде якщо під час миття голови використати газований напій, а саме кока колу?

Всі бабусі на неї оглядалися: Настю Каменських побачили в київському метро у сукні з глибоким вирізом зверху

Співачка Настя Каменських повернулась до України та одразу показалась у київському метрополітені: як відреагували люди на появу зірку? Подробиці.

Не холостяк, як думають всі: зірка “Дизель шоу” Євген Сморигін показав, як виглядає його реальна дружина

Євген Сморигін — популярний артист, що встав популярним завдяки участі в гумористичному проекті "Дизель шоу". Він — не холостяк, як вважають багато прихильників. Його дружина — особа не публічна.

Пиріжки “Водолаз” – новий хіт на моїй кухні, бо не черствіє зовсім! Це пух, а не тісто – спробуйте

Якщо ви хочете приготувати щось дуже смачне та не витрачати на це весь день - рекомендуємо спробувати цей рецепт пиріжків: що потрібно для тіста "Водолаз".