Що робити, якщо сусідська яблуня розрослася на ваш город: чи можна прибрати чужі гілки за законом

Люди, які мешкають у власному будинку — інколи стикалися із тим, що гілки сусідніх дерев розростаються на їхню ділянку. "Один Факт" розповість, чи можна їх обрізати самостійно, без дозволу сусідів.

Ситуація, коли гілки сусідських дерев нависають над вашою присадибною ділянкою — призводить до появи зайвого сміття, опалого листя чи інших проблем. Тому у власників будинку виникає питання – чи можна спилювати гілки яблуні або інших дерев, які зазіхнули на вашу ділянку. Та яким чином можна врегулювати питання дерев, що розрослися — із володарями, що мешкають по сусідству. Фахівці правової допомоги відповіли на цы питання.

Чи можна обрізати гілки на сусідніх деревах, якщо вони зазіхнули на вашу ділянку
Чи можна обрізати гілки на сусідніх деревах, якщо вони зазіхнули на вашу ділянку

Існують певні нормативи, згідно з якими варто висаджувати дерева на присадибній ділянці. Згідно із ними, від межі суміжної земельної ділянки до висаджених дерев потрібно витримати відстань 4-6 метрів. Більш точна цифра залежить від величини дерева. Всі ті рослини, які сягають заввишки 3 метри або ж більше — треба висаджувати подалі від сусідської межі. Відстань від посаджених на ділянці кущів до суміжної земельної ділянки має становити 1 метр.

Що робити власнику ділянки, якщо сусідське гілля зазіхнуло на вашу територію?

Фахівці зазначають — якщо гілки сусідських дерев ростуть на вашій території та є перепоною у використанні земельної ділянки за призначенням – то власник має повне право зрізати ці гілки.

Втім, не варто забувати про необхідність підтримувати добросусідські відносини із людьми, що живуть поряд. Тому перед обрізкою гілок краще вийти на відкриту розмову із сусідами, обговорити проблему та дійти до взаєморозуміння.

Дрібні гілочки дерев можна обрізати і без дозволу сусідів. Адже така процедура особливої шкоди дереву не принесе. А ось великі гілки зопалу пиляти не слід. Адже сусідами такі дії можуть бути кваліфіковані як нанесення матеріальної шкоди майну. І за це вже ви самі ризикуєте понести адміністративну відповідальність.

Правила обрізки гілок на деревах, що ростуть у сусідів та зазіхнули на вашу ділянку
Правила обрізки гілок на деревах, що ростуть у сусідів та зазіхнули на вашу ділянку

Якщо по сусідству із вами живе конфліктна людина, яка не бажає домовлятись щодо обрізки дерев — потрібно скласти лист із проханням провести обрізку дерев та вказати в ньому дату, до якої необхідно провести цю процедуру. Рекомендований лист відправляють поштою сусіду. Якщо протягом очікуваного періоду прохання не буде задовільнене – можна обрізати гілочки самостійно. За наявності листа вас не зможуть притягнути до адміністративної відповідальності навіть у випадку, якщо дерево загине.

Нові статті

Схожі статті

Були і зради, і розлучення: заплутана історія кохання Юрія Нікітіна та Горбачової – дали одне одному шанс

Юрій Нікітін і Ольга Горбачова давали одне одному шанс кілька разів та все ж таки любов перемогла і попри тривалу паузу, вони знову зійшлись - як починався їхній роман?

“Став банкрутом”: відомий блогер розкрив всі карти щодо фінансів 51-річного Олега Винника – весь в боргах

Тепер стало зрозуміло, чому Олег Винник вирішив повернутись на музичну сцену - відомий блогер приголомшив новиною, що у співака немає на що жити.

3 дівчинки, 3 хлопчика: зіркові мами, у яких народжуються діти однієї статі – Осадча, Ребрик, Решетнік

В українському шоу-бізнесі є зіркові батьки, в яких народжуються діти однієї статі. Розповідаємо, в кого із знаменитих українців вдома – одні принцеси, а хто виховує одних козаків.

Зради та нерозділене кохання: Макс Барських назвав реальну причину, чому не має стосунків – “Є складнощі”

Макс Барських наразі є холостяком, але відомо, що співак мав не одні стосунки, але також неодноразово до нього проявляли невірність - музикант зізнався, з якими складнощами він зіштовхується.