Стало відомо, чому молоко скисає за лічені години від літніх гроз: “Навіть в холодильнику”

Науковці і дослідники довели, що під час грози молоко скисає набагато швидше навіть у холодильнику. Чому саме це відбувається і як грози впливають на стан продукту — "Один Факт" розповість далі.

В наших пращурів було багато цікавих і неймовірних прикмет про… молоко. Наприклад, чи знаєте ви, що під час грози цей продукт скисає набагато швидше? В давнину казали, що корова в грозу лякається гучних звуків та дає через це скисле молоко.

Однак науковці давно пояснили, чому саме в молоці в грозову погоду відбуваються процеси скисання. Вся справа тут — в озоні, рівень якого підвищується в той самий момент, коли на вулиці вирує гроза.

Визволення озону відбувається з молекулярного кисню під час електричного розряду високо в небі. Цей газ має дуже сильні окислювальні властивості і провокує збільшення в молоці молочно-кислих бактерій, через які молоко скисає набагато швидше.

Стало відомо, чому молоко скисає за лічені години від літніх гроз
Стало відомо, чому молоко скисає за лічені години від літніх гроз

Якщо синоптики прогнозують наближення негоди – ємність із свіжим молоком краще заздалегідь поставити до холодильнику — щоб нівелювати вплив озону. Якщо молоко під час грози стоїть на вулиці, то навіть якщо в подальшому його поставити до холодильнику — це його точно не врятує від скисання.

Дослідники наголошують на тому, що під впливом озону, який виділяється в повітря під час грози — свіже молоко розділяється на окремі фракції, перетворюючись на сироватку та сир.
Ще за радянських часів вчені проводили експеримент, який показав, що навіть невелика кількість електромагнітної енергетики може суттєво знизити стабільність дисперсної фази деяких колоїдних рідин, до яких належить і молоко.

Експеримент вчених показав, що звертання молока не залежить від бактеріальних процесів. Його головною причиною є руйнування білково-колоїдної системи.

Експерти розповіли, чому молоко скисає швидше під час літньої грози
Експерти розповіли, чому молоко скисає швидше під час літньої грози

Тобто, свіже молоко може руйнуватись та звертатись через руйнування білково-колоїдної системи, що знаходиться під впливом коротеньких електромагнітних хвиль. Звісно ж, такі процеси відбуваються не в кожну грозу. Потрібні певні погодні умови, коли концентрація озону в повітрі буде максимальною.

Нові статті

Схожі статті

Відберуть у пенсіонерів: уряд в 2025 році забере невикористані кошти з банківських рахунків переселенців

Вже наступного року український уряд запланував забрати невикористані грошові кошти з банківських рахунків пенсіонерів, що мають статус ВПО. За яких умов це буде відбуватись?

Кава з фіолетової кульбаби: чому напій з цикорію слід пити кожного дня і в чому його користь насправді

Напої без кофеїну протягом останніх років набирають все більшої популярності – особливо серед тих, хто дотримується здорового способу життя. Одним з них, зокрема, є кава з цикорію. В чому її користь?

Рідкісне явище: над Землею на відстані 1 млн. км пролетів астероїд-сніговик – астрономи його “впіймали”

Днями астрономи зафільмували в небі вкрай рідкісне явище. На відстані 1 млн. км над Землею пролетів незвичний астероїд, зовні схожий на сніговика. Подія сталась 17 вересня.

Сергій Бабкін зізнався у своїх зрадах дружині: “Це було моєю звичкою” – як на це відреагувала Сніжана

Сергій та Сніжана Бабкіни розповіли про особисті негаразди і їхнє подолання є не тільки важливим для самого артиста, а й надихає багатьох його шанувальників.