Жінка-аристократка із бджолиним псевдонімом: чим жила і що встигла зробити мама Лесі Українки Олена Пчілка

Ольга Петрівна Косач — українська письменниця, яка мала бджолиний псевдонім - Пчілка. Вона була талановитою письменницею і мамою не менш талановитої поетеси Лесі Українки.

Ольга Петрівна Косач (в дівоцтві – Драгоманова) – відома українська письменниця, перекладачка, мистецтвознавиця та дослідниця народної творчості. В творчих колах цю сильну і активну жінку знали під псевдонімом Олена Пчілка, а також – як маму поетеси Лесі Українки.

Народилась Олена Пчілка 17 червня 1849 року у місті Гадячі Полтавської області. Її старшим братом був професор Михайло Драгоманов, а чоловіком – юрист Петро Косач.

За життя Олена Пчілка захоплювалась не тільки письменництвом, але й збиранням етнографічних матеріалів. Любила Ольга Петрівна збирати тканини та українські вишиванки з різноманітними орнаментами. Багато років ця сильна жінка працювала, немов пчілка – повністю виправдовуючи власне бджолине прізвище-псевдонім.

Її донька, Ізидора Косач-Борисова, розповідала – що мама і бджіл живих вельми любила. Якщо Олена Пчілка жила десь багато часу — то завжди заводила пасіку. На ділянці поряд із домом в неї завжди стояли 3-4 вулики. І все тому, що письменниці подобалось спостерігати за метушнею комашок, що приносять мед.

Олена Пчілка з донькою Лесею Українкою
Олена Пчілка з донькою Лесею Українкою

Ольга Драгоманова-Косач багато працювала над адаптацією світової класичної літератури — творів Віктора Гюго, поезії Овідія. Збірку віршів Олени Пчілки “Думки-мережанки” в той час цитували багато представників творчих еліт.

Олена Пчілка через короткий час після народження доньки Лесі 25 лютого 1871 року… покинула доньку та чоловіка. Її шлях лежав за кордон – щоб там підлікуватись. Її чоловік, Петро Косач, навіть пішов у декрет — аби доглядати за маленькою донькою, допоки дружина була у відрядженні.

Захоплення етнографією в Олени Пчілки зʼявилось під час перебування на Волині. Мати Лесі Українки там збирала та записувала зразки фольклору, досліджувала історію української вишивки. Письменниця першою серед усіх колег впорядкувала та видала книгу “Український орнамент”. В цій роботі є багато інформації про різновиди та особливості національних узорів та розписів.

В книзі Пчілки можна побачити 23 кольорових замальовки вишивок та писанок.
Ольга Драгоманова-Косач була справжньою аристократкою та мала сміливість змінювати пишні зачіски із сукнями на народне українське вбрання – з заплетеними косами і квітковим віночком.

Письменниця і мама Лесі Українки Ольга Петрівна Косач
Письменниця і мама Лесі Українки Ольга Петрівна Косач

В таких образах Олена Пчілка зʼявлялась не тільки вдома, але й на багатьох публічних заходах. Її поведінка ставала справжнім викликом для тих, хто бажав тотальної русифікації і знищення всього українського.

Нові статті

Схожі статті

Вся правда вийшла назовні: 41-річний Влад Яма розсекретив, чи дійсно крутив роман з Могилевською

Владу Ямі та Наталії Могилевській неодноразово приписували роман, особливо під час у часті в шоу "Танці з зірками" - чи підтвердились ці чутки та що насправді було між артистами?

Розлетяться одразу: як приготувати сирне тісто, щоб вийшли пишні та мʼякі вареники з вишнею – вийде вау

Всі, хто спробує, будуть питати у вас рецепт, адже це нереально смачно: як приготувати сирне тісто для вареників з вишнею - будуть танути в роті.

Гороскоп на 5 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: астрологи радять вийти зі своєї зони комфорту

Гороскоп на 5 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: зірки прогнозують вам нові можливості, якщо ви спробуєте щось нове. Астрологічний прогноз.

Прожили разом вже 29 років, але діточок не народили: історія кохання і невдалого материнства Руслани Лижичко

51-річна українська співачка Руслана Лижичко давно живе в щасливому шлюбі зі своїм продюсером Олександром Ксенофонтовим. "Один Факт" розповість, як розпочиналась і розвивалась їх історія кохання.