На Житомирщині можна спостерігати рідкісне природне явище: чебрець зацвів незвичним кольором (ФОТО)

Екологи з Поліського природного заповідника, що на Житомирщині – помітили та зафіксували дивовижне природне явище. Тут чебрець зацвів… білим кольором замість традиційного фіолетового.

Співробітники із сектору еколого-освітньої роботи Поліського заповідника розповіли про рідкісне явище, яке зафіксували на Житомирщині. В охоронній зоні на околицях села Селезівка науковці помітили, що чебрець вперше в історії цього регіону зацвів… білим кольором. В минулі роки ця декоративна і цілюща рослина заквітала лише фіолетовими суцвіттями. В Коростенькому районі, де розташоване село з природоохоронною територією – білий чебрець зустрічають вперше.

Завідувачка сектору еколого-освітньої роботи Наталія Андрухович розповіла також цікаві подробиці про чебрець звичайний, який заквітає в липні місяці.

В селі Селезівка Житомирської області помітили чебрець білого кольору
В селі Селезівка Житомирської області помітили чебрець білого кольору

За словами Андрухович – ця рослина доволі непримітна, але з давніх часів вважалась серед людей енергетично сильною та цілющою. З самої сивої давнини чебрець належить до релігійно-обрядових трав. Його використовували ще волхви — для обкурювання капищ.

Якщо довіряти народним повірʼям, то чебрець дуже сильно впливає на плодоріддя, а ще – зміцнює шлюб. Саме тому з цієї трави плели віночки і вдягали їх на голови нареченим.
Наталія Андрухович зазначила, що чебрець з давніх часів називали богородицькою травою. В середні віки шарфи, розшиті чебрецем, носили на собі лицарі. Цей аксесуар вважався символом мужності сміливого воїна.

А ось в стародавньому Єгипті чебрець використовували для муміфікації знатних осіб.

Широко використовується чебрець і в народній медицині. Ним лікують невралгії, захворювання дихальних шляхів та безсоння. В кулінарії чебрець використовують, як приправу. В цій рослині міститься багато ефірних олій, завдяки яким вона зберігає свій аромат набагато довше.

Чебрець на Житомирщині зацвів незвичним білим кольором
Чебрець на Житомирщині зацвів незвичним білим кольором

Фахівчиня з Поліського заповідника радить заготовляти чебрець в сушеному вигляді. Сушать рослину в захищеному від прямих сонячних променів місці. Краще за все розкласти травʼяний збір на свіжому повітрі або ж на горищі.

Нові статті

Схожі статті

Хто найдорожчий: скільки коштує виступ Тіни Кароль, Олі Полякової, Вєрки Сердючки та Насті Каменських? Прайс

Запросити собі на корпоратив або день народження зірку естради може не кожен пересічний громадянин. Адже вартість виступу може сягати десятків а то і сотень тисяч гривень.

Була одружена, але справжнє щастя знайшла після 40: Наталія Могилевська розповіла, з ким крутила роман

Наталія Могилевська наразі перебуває у стосунках з Валентином та виховує двох названих доньок, але до цього співачка мала досить бурхливе особисте життя - що відомо?

1 інгредієнт, який зробить цибулю ще смачнішою та хрусткішою: навіщо додавати соду під час її смаження

Ви дуже полюбляєте цибулю, але чогось вам не вистачає до її смаку - обов'язково спробуйте додати один простий інгредієнт, який зробить її більш соковитою.

“Я відчувала себе безсилою”: 38-річна Оля Цибульська пригадала свій найважчий період у житті – що сталося

Оля Цибульська завжди постає перед екранами веселою та енергійною, але співачка переживала й складні періоди життя - що відомо про найважчий момент, який стався в артистки?