Українське слово польського походження: хто такий “варʼят” і в яких регіонах про нього говорять частіше

Український діалект "варʼят" набув популярності в суспільстві завдяки розважальній програмі "Варʼяти-шоу", яка почала виходити на "Новому Каналі" в 2016 році. Розповідаємо про значення цього слова.

Українська мова багата на різноманітні діалекти. Вони залежать від регіону використання та культурно-історичних подій, які відбувались на тій чи іншій території.

Варʼят – україномовний діалект, що притаманний переважно людям із Львівщини та навколишніх територій. В інших регіонах України його також чули, та мало хто знає про те, що воно насправді означає. Тому “Один Факт” підготував його тлумачення.

Варʼят – слово, що належить до галицького діалекту. Воно має польське походження та в перекладі з цієї мови значить “божевільний”, “несповна розуму”, “ненормальний”.

Варʼяти-шоу на чолі із Сергієм Притулою
Варʼяти-шоу на чолі із Сергієм Притулою

Частіше за все це слово можна почути переважно в західних українських областях. “Варʼят” знаходить своє призначення і в пісенній творчості. Зокрема, в пісні популярного гурту “Скрябін” “Ти моє море” присутні такі слова:

Кругом одні варʼяти, я варʼятом чуть не став

В 2016 році на телевізійні екрани в Україні вперше вийшла розважальна передача з гумористичним контекстом “Варʼяти-шоу”. В переліку зіркових учасників був і шоумен Сергій Притула.

В 2001 році була опублікована збірка гуморесок письменника Івана Ярича, що називалася “Повна хата варʼята”.

Головними синонімами слова “Варʼят” можна назвати маячливий, навіжений, нерозумний, безрозсудний, шалений, нерозумний.

До речі, в 2008 році у Львові мережа ресторанів «!FEST» відкрила заклад харчування, який отримав назву “Варʼят”.

В українській мові існує багато похідних форм цього слова. Наприклад, “варіюватий” в значенні “божевільний”, “зваріятіти” – “зійти з розуму”, “варʼювати” – “біситися”, “божеволіти”.

Також зі словом “варʼят” вигадали купу фразеологізмів. Зокрема, “варʼят з мокрою головою” значить “дурник”, а “йти на варʼята” – “відправлятися на екзамен не підготовленим”.

Нові статті

Схожі статті

“У неї проблеми з чоловіками”: відьма Марія Тиха висловилась про особисте життя 36-річної Лесі Нікітюк

Леся Нікітюк завидна холостячка, яка лише оприлюднювала інформацію, що якийсь час перебувала у вільних стосунках, але про єдиного обранця ніколи нічого не казала. Що відомо про особисте життя зірки?

Карʼєра на паузі: куди зникла зірка 2000-х Гайтана, яка здобула шалену популярність – давно не в Україні

Гайтана була однією з найзатребуваніших артисток кілька років тому, але свою популярність швидко втратила - де зараз перебуває співачка та чим займається?

Мінімум 7 мільйонів за особняк: 54-річна Ірина Білик похизувалась власним просторим заміським маєтком

Поп-діва Ірина Білик хоч і не знайшла своє справжнє кохання, але живе в задоволення у своєму розкішному будинку під Києвом - як же він виглядає?

Смачна намазка на бутерброди: ідеальний рецепт для ситого сніданку, що пасує до кожного ранку

Вранці зазвичай часу на приготування корисної їжі не вистачає. Але водночас хочеться додати до чаю шматочок хліба із паштетом. Наступний рецепт – чудова можливість урізноманітнити свій раціон.