Чому не можна спати під місячним світлом: вчені розсекретили несподівану причину його впливу на людину

На думку багатьох експертів – щоб нічний сон був максимально якісним, потрібно на ніч зашторювати вікна в спальній кімнаті. Для виробництва гормону сну потрібно, щоб навкруги панувала темрява.

Чи знаєте ви, що сяйво Місяця в нічному небі може завадити якісному сну? Науковці припускають, що місячні цикли можуть впливати на загальний циркадний ритм і людську фізіологію. Згідно однієї з теорій – в кожної людини є свій внутрішній годинник, який може відстежувати фази Місяця. Тому існує імовірність, що люди реагують на гравітаційне тяжіння Місяця та його цикли так само, як і земні океани.

В 2013 році науковці провели дослідження і протягом трьох днів спостерігали за 33 дорослими людьми. Вони зʼясували, що під час Повні людям потрібно трохи більше часу для того, аби заснути. Вони спали на 1 годину довше, ніж зазвичай.

 

В результатах дослідження зазначається, що досліджувані люди засинали в повністю затемненій кімнаті, де не було вікон. Під час спостережень вивчались параметри мозку, години сну та рівень гормонів.

 

Дослідники зʼясували, що під час Повні індикатор глибокого сну в людей зменшився на 30%. Тобто, люди спали в середньому на 20 хвилин менше, аніж зазвичай. Ці результати стали першим доказом того, що під час сну світло місяця впливає на стан організму.

 

Схоже дослідження провели і в 2015 році. В університеті Копенгагену обстежили 785 данських дітей у віці від 8 до 11 років. Під час цього експерименту було зʼясовано, що в період Повні діти були менш активними, ніж в інші дні. Водночас, вони спали довше та в порівнянні із днями півмісяця мали більш вищу резистентність до інсуліну.

Вчені розповіли, як  світло Місяця впливає на нічний сон
Вчені розповіли, як світло Місяця впливає на нічний сон

В давнину наші предки вважали, що спати під сяйвом повного Місяця взагалі не можна. Вважалось, що людина під впливом таємничого місячного сяйва може перевтілитись у сновиду або ще щось інше. Багато науковців називають такі повірʼя фантастичними, але, тим не менш – завжди цікавляться імовірними причинами впливу на людину.

Нові статті

Схожі статті

Любить бути у центрі уваги: як Юрій Горбунов здобув популярність і отримав “київську прописку” на все життя

"Танці з зірками", "Зірка + Зірка", "Суперзірка" та "Голос країни" усе це має одну асоціацію, а саме Юрій Горбунов, розповів як став незамінною зіркою на українському телебаченні

Стала популярною в кокошнику, а тепер – жінка-воїн з мечем у руках: еволюція Оля Полякової від “А” до “Я”

Оля Полякова пройшла шлях від артистки в кокошнику до української співачки в короні, що підтримує рідну культуру і мову, та планує творити лише українські пісні.

Оксана Білозір розкритикувала фільм про Назарія Яремчука, чим зачепила його вдову: “Ніколи не зможу”

Реакція Оксани Білозір на фільм про Назарія Яремчука викликала дискусії: співачка підкреслила важливість першої родини артиста, а друга дружина стримано відповіла

Кохала одного, одружена з іншим: Ольга Сумська розповіла подробиці особистого життя з Паперним і Борисюком

Історія кохання Ольги Сумської з Євгеном Паперним та Віталієм Борисюком — від бурхливих почуттів і зрад до збереження дружніх зв'язків та міцного щастя в новому шлюбі.