Горобці зникають з міст України: орнітологи назвали причину і розповіли, як це впливає на довкілля

В багатьох українських містах спостерігається незвичне явище. Там зникли горобці. Оскільки пернаті мешканці представляють собою важливу частину екосистеми — орнітологи радять звернути на це увагу.

Українське товариство охорони птахів присвятило поточний 2024-й рік хатнім горобцям. Щороку чисельність цих птахів продовжує скорочуватись. Слід зазначити, що зараз в Україні налічується 3 різновиди горобців: польовий, хатній (з чорною плямою на щоці) та чорногрудий, що мешкає у Придунавʼї.

Експерт Дунайсько-Карпатської програми Андрій Кийко назвав причини, які призводять до зникнення горобців.

Причина № 1. Зазвичай ці птахи живуть під стріхами та шифером. Вони люблять там гніздитися, але через зменшення кількості приватних будинків відбувається й скорочення кількості горобців.

Причина № 2. Змінення технології будівництва. В сучасних будинках немає щілин під стріхою, куди б могли залетіти горобці. Все ізольовано – навкруги лише бетон та пластик.

Причина № 3. Раніше джерелом харчування для горобців були смітники. Зараз вони не підходять птахам для добування їжі. Сміття запаковують у щільні пакети з поліетилену або ж закриті пластикові пакети. Тому дістатись до відходів пташкам буває вкрай важко.

Причина № 4. Зменшилась кількість домашніх господарств, на яких тримають свійських птахів. Адже саме в них горобці, особливо взимку – “позичали” трохи корму та зерна.

Причина № 5. Відійшли в минуле колгоспні токи та елеватори. На них під час обробки висипалась певна кількість зерна (овес, пшениця, просо), з якого складався раціон горобців.

Причина № 6. У містах живе багато котів, які люблять полювати на горобців.

Причина № 7. Військові дії у містах та селищах, де раніше облаштовували свої гніздечка горобці.

За словами львівського орнітолога Вадима Жуленка – горобці можуть зникати з міст через… надмірне прибирання. Ці пернаті мешканці люблять жити в гілках дерев, а після їх спилювання в горобчиків просто не залишається місця для облаштування помешкання.
Орнітолог зазначив, що саме через це в центрі Львова майже зникли горобці. Схожа ситуація спостерігається із зникненням горобців і на Харківщині.

Наслідки зникнення горобців для екосистеми України

Орнітологи наголошують, що горобці та синиці слугують заслоном для розмноження різноманітних шкідливих комах. Горобці взагалі використовують комах для того, щоб вигодовувати своїх пташенят. Взимку птахи харчуються насінням рослин та трави.

Оскільки трави в холодну пору року обмаль, так само, як і місць для гніздування – бо багато дерев обпиляні, горобці починають шукати собі більш кращі умови для проживання.

Чому в Україні зникають горобці: відповідь орнітологів
Чому в Україні зникають горобці: відповідь орнітологів

Як розповіла старша наукова співробітниця краєзнавчого музею на Закарпатті Руслана Джахман — протягом вигодовування одного пташиного виводку горобці відловлюють приблизно 30 тисяч комах.

І саме тому зникнення цих пернатих наносить шкоду довкіллю.

Чому в Україні зникають горобці: відповідь орнітологів
Чому в Україні зникають горобці: відповідь орнітологів

До того ж, скорочення кількості цих птахів призводить до загибелі дерев, оскільки шкідники швидко розмножуються та починають поїдати кору та листя рослин.

Нові статті

Схожі статті

22-кілограмове пінгвіненя з Австралії стало знаменитістю: йому 9 місяців, а важить як мама і тато разом

Маленьке пінгвіненя королівського пінгвіна з акваріуму у Мельбурні встановило незвичний світовий рекорд. Цьому малечі лише 9 місяців, а воно важить, як мама і тато разом.

“Найсоковитіші”: Євген Клопотенко розкрив 2 секрети приготування котлет зі свинини – будуть, як у шефа

Чимало господинь готують найсоковитіші котлети зі свинини за перевіреними рецептами. Шеф-кухар Євген Клопотенко розсекретив своє бачення на цю страву. Пропонуємо до вашої уваги поради кулінара.

Зайде атмосферний фронт: синоптикиня назвала дату, коли в Україні стане прохолодніше – у вихідний

Синоптикиня Наталія Діденко розповіла українцям, коли слід очікувати похолодання. Найближчими днями в багатьох регіонах країни пануватиме тепло завдяки антициклону. А ось що буде далі?

Штраф 1000 євро: чому у Швейцарії після 22:00 не можна змивати унітаз і приймати душ – дивні закони світу

Швейцарія — країна, відома своєю неймовірною природою та високою якістю життя. Але поряд із цими аспектами існують і деякі незвичні правила, які можуть дивувати як місцевих жителів, так і туристів.