Карпатські чани: чим цей різновид відпочинку приваблює українців восени і чому він ідеальний

Осінь – це особливий час для українських туристів. Саме в цей час вони відправляються на відпочинок до Карпат, щоб скупатися в чані з гарячою цілющою водою.

Карпатський чан – це не просто спосіб відпочинку на природі, а ще й справжній оздоровчий ритуал.

Великий котел, виготовлений з чавуну, встановлюють на відкритому повітрі та над відкритим вогнем. Його наповнюють водою з мінеральних джерел та підігрівають її до температури від +35 до +45 градусів. Через це багато хто з місцевих жартує, що в Карпатах “варять” туристів. Водночас, цей процес – комфортний та безпечний.

Кожен чан наповнюють особливим розчином, що має цілющі властивості. В складі такого розчину присутня мінеральна вода, лікарські трави, хвойні екстракти, вино, молоко та ягоди. Однак цей процес – цілком безпечний та навіть приємний.

В холодний період року – восени та взимку чани з гарячою цілющою водою стають особливо популярними. Купання в гарячій воді чергується із зануренням в холодну воду або ж обтиранням снігом. Висока температура води робить процедуру купання максимально комфортною навіть в прохолодну пору року.

До того ж купання в чанах має потужний оздоровчий ефект. Вода високої температури сприяє нормалізації кровообігу, покращує загальний стан шкіри.

Додаткові компоненти у вигляді мінералів та травʼяних настоїв допомагають зміцнити імунітет, відновити сили та почистити організм від токсинів. Контрастні занурення в чан з гарячою водою та з холодною загартовують організм.

Восени в карпатському гарячому чані можна сповна насолодитися відпочинком в тиші та спокої. Адже в цю пору року туристів тут взагалі мало, а природа навкруги вкривається жовтим багрянцем з різнокольорового листя.

Карпатські чани: ідеальний відпочинок на природі, який приваблює українців
Карпатські чани: ідеальний відпочинок на природі, який приваблює українців

Купатися в карпатських чанах радять без металевих прикрас. Адже вони під впливом високої температури швидко нагріються та можуть обпекти шкіру.

В момент купання важливо, щоб тіло було повністю занурене у воду, по плечі. В перший сеанс варто дати тілу можливість адаптуватися до температури води протягом перших 10-15 хвилин.

Карпатські чани: ідеальний відпочинок на природі, який приваблює українців
Карпатські чани: ідеальний відпочинок на природі, який приваблює українців

Після адаптації можливо буде взагалі зануритись із головою. Це допоможе рівномірно розігріти мʼязи та покращити кровообіг.

Нові статті

Схожі статті

Церковний календар на листопад 2024: які великі церковні свята чекають на українців в останній місяць осені

Церковний календар на листопад 2024 року містить в собі декілька великих свят. Розповідаємо, які саме важливі дати за новим календарем очікують українців в останній місяць осені.

Викладачка вокалу, мама і бабуся: як сьогодні виглядає третя дружина Іво Бобула – 66-річна Сандулеса

Народна артистка України Лілія Сандулеса називає сама себе співачкою, викладачкою вокалу, чудовою мамою та бабусею. Хто ж вона насправді і чим займається в свої 66 років?

Євген Клопотенко розповів, хто живе в 4-х його квартирах, які він купив замість однієї – “Зʼїдьте”

Відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко розповів історію про свою нерухомість. Наразі в нього у власності – 4 квартири, які він мав би здавати. Але на заваді стали... родичі.

Астероїд діаметром 719 футів мчить у напрямку Землі: який план щодо нього мають дослідники NASA?

Дослідники міжнародної космічної агенції NASA очікують, що сьогодні до атмосфери Землі наблизиться велетенський астероїд. Його розмір – приблизно як футбольний стадіон.