Все почалось в 1981 році: чому в Україні стали переходити з літнього на зимовий час і навпаки – цікавий факт

Сьогодні о 4 годині ранку українці перейшли на зимовий час. Традиція переводити годинники існує в нашій країні багато років. Коли і чому саме її започаткували – читайте в матеріалі "Одного Факту".

Минає остання неділя другого місяця осені 2024 року. Сьогодні, 27 жовтня, українці перейшли на зимовий час. У владі подейкують – що це був останній перехід. Як би там не було, але колись, багато десятиліть тому – українці стали рухати стрілки своїх годинників вперше. Якщо бути більш точним, то змінювати час двічі на рік українці розпочали в 1981 році.

Саме з того моменту в нашій країні почали переходити на літній час навесні, і на зимовий час – восени (жовтень).

Історія переведення годинників в Україні
Історія переведення годинників в Україні

Слід зазначити, що традиція переводити годинники виникла в Європі після завершення Першої світової війни. В такий спосіб тоді бажали економити електричну енергію.

Влітку переведення годинників робило світловий день довшим і громадяни мали змогу не вмикати світло в оселі занадто рано. Згодом потреба в економії відпала, але в 1970-х роках, коли в світі вирувала нафтова криза – вона знов стала актуальною.

На сьогоднішній день в світі вигадали більш ефективні способи заощаджувати електричну енергію. Зокрема, вчені з Чехії зазначили, що зараз переведення годинників дозволяє заощадити лише 0.34% електроенергії.

Історія переведення годинників в Україні
Історія переведення годинників в Україні

Переведення годинників створює певні незручності не тільки для звичайних громадян, але й для співробітників залізниці та авіакомпаній. Адже вони мусять двічі на рік переглядати розклад своїх рейсів у звʼязку із переходом на інший час. До того ж така традиція має певний вплив на здоровʼя людей і біологічні ритми.

В багатьох громадян погіршується самопочуття, відбувається зниження працездатності, загострюються хронічні хвороби.

До речі, в ЄС з 2019 року повністю скасували для країн обовʼ язкове переведення часу. Однак це – лише на паперах і більшість європейських країн продовжують переводити стрілки годинників восени та навесні.

Нові статті

Схожі статті

“Але ж і гарний був”: 67-річний Павло Зібров показав, яким був в молоді роки – компліменти не забарились

Павло Зібров показав себе в далекому минулому. Співак оприлюднив у соціальних мережах відео, на якому присутній він сам. Набагато молодший, але вже з пишними вусами, які давно стали брендом.

“9 років проводити”: акторка Римма Зюбіна не захотіла зніматись в українському фільмі та назвала причину

Українська акторка Римма Зюбіна розповіла, чому їй довелось відмовитись від участі в українському фільмі. Причина ховалася зовсім не в сценарії. "Один Факт" розповість подробиці в матеріалі.

На користь України: Таїсію Повалій “розкулачили” – що саме забрали і чому її син незадоволений

Співачка-втікачка Таїсія Повалій залишилась без прав на пісні та елітного автомобілю BMW. Майно артистки конфіскували на користь України. Більше подробиць читайте в матеріалі від "Одного Факту".

Про що говорять свині: вчені з 6 країн Європи використали штучний інтелект, щоб розшифрувати хрюкання

Європейські вчені навчили штучний інтелект тлумачити хрюкання свиней та поросят. Про що говорять між собою парнокопитні пʼятачки — читайте в матеріалі від "Одного Факту".