Дзвіниця Києво-Печерської Лаври відкрилась через 30 років: на її найвищу точку може піднятись будь-хто

Велика дзвіниця Києво-Печерської Лаври була вперше за 3 десятиліття відкрита для відвідування. Коли відбулась остання екскурсія сюди і чому дзвіницю закрили так надовго? Деталі читайте далі.

Києво-Печерська Лавра 22 листопада вперше за понад 30 років відкрила для туристів та гостей столиці Велику Дзвіницю. Відтепер гості або мешканці столиці зможуть без перешкод піднятись на найвищу точку дзвіниці в Лаврі.

Велика Лаврська дзвіниця
Велика Лаврська дзвіниця

Якщо звернутись до історії, то остання екскурсія до цієї дзвіниці відбулася ще в 1990-х роках. Після її закриття доступними для відвідування залишились перші 3 яруси дзвіниці.
Верхні ж яруси Лаврської дзвіниці були реконструйовані за підтримки Work.ua. Раніше масштабні роботи з реконструкції тут проводилися у 2010-2014 роках. А капітальна реставрація дзвіниці відбувалась останній раз лише в 1957-1963 роках.

Велика дзвіниця Лаври в Києві була повністю закрита три десятиліття поспіль.

Києво-Печерська Лавра — пам’ятка української архітектури та історії, яка вважається одним з найбільших християнських центрів нашої країни, православний комплекс монастирів, розташований на території Києва.

Будування Великої дзвіниці Києво-Печерської Лаври відбувалося у XVIII столітті. Раніше на її місці була розташована старовинна дерев’яна церква, але в 1718 році її вщент знищила Велика пожежа. В 1930-х роках ця дзвіниця більшу частину своїх дзвонів втратила. В часи Другої Світової війни Велика пожежа нанесла їй серйозні ушкодження.

Дзвіниця Київської Лаври
Дзвіниця Київської Лаври

Історія Києво-Печерської Лаври багата на різноманітні цікавинки. Наприклад, нещодавно українські археологи знайшли на території монастирського комплексу дерев’яну лопату з залізним окуттям. Завідувач археологічного сектору заповідника Сергій Тараненко розповів, що у Київській Русі найбільш поширеними були ручні знаряддя для обробки грунту у вигляді лопат або заступів. Лопати для землеробних робіт виготовляли повністю з деревини або ж використовували для цього інструменту залізне окуття. У робочої лопатті могла бути трапецеподібна, прямокутна або ж трикутна форма. Для виготовлення таких лопат використовували дерева твердих порід (частіше за все це був дуб).

Нові статті

Схожі статті

Забудьте все, що знали до цього: чому не можна розбивати яйця ножем або ложкою – безпека понад усе!

Кожна друга господиня робить помилку, коли розбиває яйця ножем або ложкою. Такий спосіб - не зовсім безпечний. Дізнайтесь, чому шеф-кухарі не радять ним користатись.

“Ми розмовляли про це лише 1 раз”: Руслана Лижичко розповіла, чи готова всиновити дитину – своїх ще не має

Переможниця Євробачення-2004 Руслана Лижичко заговорила про всиновлення дитини, так як своєї не має: яке рішення прийняли разом із чоловіком Олександром Ксенофоновим?

Інтрижка на стороні: 5 українських зірок, які часто зраджували своїм коханим – Остапчук, Мозгова та інші

Були у шлюбі з одними, але згодом вибрали собі інших: зірки українського шоу-бізнесу, які були невірними своїм партнерам - Олена Мозгова, Володимир Остапчук та інші.

Пішли від других половинок заради одне одного: Ольга Сумська розповіла, як закохалася у Віталія Борисюка

Ольга Сумська 5 років прожила у шлюбі з першим чоловіком Євгеном, але наступні роки свого життя присвятила Віталію Борисюку: як познайомилось подружжя?