Айсберг в океані: від узбережжя Антарктиди відколовся величезний крижаний острів — що кажуть вчені?

Айсберг А23а розміром втричі більше за Нью-Йорк відокремився від Антарктиди і зараз вільно пливе Південним океаном. Чи варто капітанам кораблів бути пильними та куди помандрував крижаний острів?

Британець Олівер Марш, відомий у вузьких колах як гляціолог (той, хто вивчає природні крижані утворення) — висловив своє занепокоєння з приводу руху великого крижаного острова А23а в Південному океані. Декілька днів тому цей величезний айсберг, розмір якого втричі більше за Нью-Йорк — раптово та не очікувано відколовся від Антарктиди і почав вільно рухатись океаном.

Пейзажі Антарктиди
Пейзажі Антарктиди

Слід зазначити, що науковці декілька десятиліть поспіль спостерігали за цим об’єктом, що був розташований біля узбережжя Антарктиди. В далекому 1986 році він трохи змістився і до цієї пори залишався абсолютно нерухомою крижаною скульптурою. Айсберг А23а навіть вважали одним із найстаріших в світі.

Олівер Марш робить припущення, що несподіваний рух крижаної глиби обумовлений її поступовим таненням. Плавучість гігантського айсбергу площиною 3880 м2 та товщиною 400 м викликає в науковця серйозні занепокоєння щодо подальшої тракєторії руху острова.

Оскільки цей айсберг має величезні розміри (на відміну від інших крижаних об’єктів у морі Ведделла) – на маленькі частини він зможе розколотися не скоро.

Гляціолог попереджає, що великий шмат криги А23а буде дрейфувати у Південному океані протягом тривалого часу і перетвориться на потенційну загрозу для судноплавства. Наразі цей велетень пливе у напрямку Південної Африки.

Новини про айсберг-мандрівник спричинили хвилю заяв від вчених та дослідників із різних країн. Наприклад, науковці з англійського університету Лідса повідомили, що в Антарктиді зараз спостерігаються суттєві зміни у деяких льодовиках.

В Антарктиді швидко тануть льодовики
В Антарктиді швидко тануть льодовики

Дослідники з Університету звертають увагу на те, що льодовик Кедмен в період з 2018 по 2021 рік відступив від узбережжя Антарктиди на 8 км, а шлейф льодовика – повністю обвалився. Один з британських гляціологів Бенджамін Волліс, що досліджував цей льодовик разом з іншими вченими – здивований тим, наскільки швидко льодовик перейшов від стабільного стану до погіршення і значних втрат льоду.

Якщо враховувати усі ці зміни та нещодавній відкол великого айсбергу А23а від узбережжя Антарктиди — то це свідчить про те, що холодний регіон дуже чутливий до змін навколишнього середовища.

На тлі кліматичних змін, що продовжуються, дослідники наголошують про необхідність постійного моніторингу Антарктиди, адже зсуви та відокремлення льодовиків можуть почастішати. Наукові дослідження допоможуть спостерігати за полярною динамікою.

Нові статті

Схожі статті

“Для мене це табу”: 38-річна Злата Огнєвіч розповіла, що була в стосунках з одруженим чоловіком – подробиці

Співачці Златі Огнєвіч не дуже щастить у коханні навіть після шоу "Холостячка". Нещодавно зірка розповіла, що одним із її романів був із одруженим чоловіком - що відомо?

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?

Дивна блузка, беретик і яскравий макіяж: Андрій Данилко показав, як змінювався образ Вєрки Сердючки з 90-тих

Вєрка Сердючка здобула шалену популярність завдяки своєму комічному образу, який одразу підкорив публіку, але що змінились з часів 90-тих років?