У Кропивницькому зростає хурма, а в Світловодську – мигдаль: звідки взялася екзотика на Кіровоградщині

Зазвичай в українських садках зростають яблуні, груші, вишні. Та нині часи змінилися, і все частіше можна побачити доволі екзотичні для нашої місцини мигдаль та хурму.

Мигдаль

Валерій Буров мав гектар землі на лівому березі Херсонщини, на якому вирощував фундук, мигдаль та пекан. За два місяці окупації родина виїхала з насидженого місця й перебралася до Світловодська на Кіровоградщині.

Екзотичні плоди вирощують на Кіровоградщині

Тут чоловік продовжив займатися улюбленою справою. Місцеві фермери пішли назустріч і дали гектар землі в оренду. Тож пан Валерій висадив саджанці мигдалю, які, на диво, зацвіли вже у перший рік посадки. Тож наступного року садівник має намір продавати саджанці в промислових масштабах.

Горіхи мигдалю коштують дорого, а кущі нормально переносять морозні українські зими. Проблемою є раннє зацвітання рослин. У березні в нас трапляються морозні ночі й ранки.

Хурма

Ще одною екзотичною рослиною може похвалитися кропивничанин Олександр Луньов. В його садку зростає аж 12 видів цієї культурної рослини. У нашому кліматі вирощувати подібну екзотику доволі складно. Є такі кущики на Закарпатті, а в центральній частині України пан Олександр є першопрохідцем.

Екзотичні плоди вирощують на Кіровоградщині

За 18 років копіткої праці великий урожай хурми зібрав лише цього року. Попервах укривав саджанці від морозу, а вони гинули. Спробував не робити цього, і сталося диво – почалася вегетація, як годиться.

Тепер садівник працює над тим, щоб отримати великі плоди хурми по 200 г кожен. Уже придбав відповідні сорти. Поки що продажем екзотики не займається – вирощує виключно для потреб родини. Окрім хурми, має ще азіміну та зізіфус. У колекції любителя дерев налічується 350 сортів яблунь, чимало груш, персиків, нектаринів.

Нові статті

Схожі статті

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?

Дивна блузка, беретик і яскравий макіяж: Андрій Данилко показав, як змінювався образ Вєрки Сердючки з 90-тих

Вєрка Сердючка здобула шалену популярність завдяки своєму комічному образу, який одразу підкорив публіку, але що змінились з часів 90-тих років?

“Напевно, настав час”: Олена Віницька зізналась, що розлучалась з чоловіком аж на 2 роки і назвала причину

Екс-учасниця жіночого тріо Олена Вінницька вперше зізналась, що мала з чоловіком Сергієм Большим кризу та розлучалась на два роки - що сталося між подружжям?

“Зі смартфоном в руках і телефонною книжкою в зошиті”: 55-річна Інна Білоконь вперше показала маму

Інна Білоконь – українська акторка, яка стала відомою завдяки ролі мами Вєрки Сердючки. В самої Інни Вікторівни в реальному житті також є мама. Днями артистка показала, як виглядає ця жінка.