Законопроект про мобілізацію в Україні: що змінилося та до чого готуватись чоловікам у 2024 році

Оновлений законопроект про мобілізацію вже на розгляді у Верховній Раді. Розповідаємо, хто може відправитись на фронт, на кого чекають великі штрафи і до яких ще обмежень готуватись українцям.

Законопроект Кабміну України про мобілізацію вже знаходиться на розгляді. Згідно з опублікованим текстом, майбутні зміни торкнуться як чоловіків, так і жінок. Оминути офіційної постанови на облік в територіальному центрі комплектування (ТЦК) не вдасться навіть тим, хто виїхав за кордон. Розповідаємо детальніше — чого чекати українцям в найближчому майбутньому.

 

Оновлений законопроект про мобілізацію: головні аспекти
Оновлений законопроект про мобілізацію: головні аспекти

Зменшення призовного віку

Згідно з оновленим законопроектом, мінімальний вік призову буде складати 25 років (а не 27, як раніше).

Офіційна відпустка для військослужбовців, що повернулись з полону

Військовослужбовці, що повернулись з полону, отримають відпустку строком на 90 днів. Грошове забезпечення від держави для них повністю зберігається.

Відповідальність за порушення Закону про мобілізацію

Оновлений законопроект про мобілізацію: які будуть штрафи і відповідальність
Оновлений законопроект про мобілізацію: які будуть штрафи і відповідальність

Кожен громадянин України призовного віку повинен протягом 60 діб після оголошення мобілізації або ж на протязі 20 діб з дати її продовження завітати до ТЦК для уточнення даних — незалежно від того, чи отримав повістку, чи ні.

До поважних причин неприбуття віднесли хворобу особи, смерть близького родича або ж близьких родичів дружини, стихійні перешкоди.

Оновлений законопроект передбачає посилення відповідальності за його порушення. Якщо особа призовного віку не звернулась до військкомату вчасно — до неї будуть застосовані тимчасові заходи. Порушника вносять до реєстру боржників і накладають на нього наступні обмеження:

  • заборона на виїзд закордон;
  • неможливість проводити операції з нерухомістю та рухомим майном;
  • обмеження права на керування транспортом та отримання водійського посвідчення;
  • відмова у видачі кредиту;
  • призупинення доступу до державних послуг та пільг (в тому числі і лікарської допомоги в поліклініці);
  • обмеження прав щодо користування фінансовими і нематеріальними цінностями.

Тимчасові заходи скасовуються тільки після повідомлення від керівника ТЦК.

Додатково Кабмін планує посилити відповідальність за порушення правил і законодавчих норм щодо мобілізації. Згідно з ним чоловіків очікують штрафи від 34 до 85 тисяч гривень, а в особливий період їх розмір збільшується до 153-204 тисяч гривень. Якщо особа призовного віку відмовляється проходити ВЛК — їй загрожує від 3 до 5 років позбавлення волі.

Перелік вимог до військовозобов’язаних

Усі українські чоловіки, що перебувають на військовому обліку, на протязі 30 днів зобов’язані надати дані про адресу свого проживання, електрону пошту і номер мобільного телефону, а також інші дані, необхідні для військового обліку. Зробити це можна самостійно, прибувши до ТЦК по місту своєї реєстрації.

В період мобілізації усі українські громадяни віком від 18-60 років зобов’язані за першою вимогою надавати документи військового обліку в ТЦК.

Призовник повинен самостійно реєструватись в особистому кабінеті, проходити медичний огляд, прибувати до ТЦК в строки, що зазначені в порядку денному і за попереднім викликом.

Хто має право на відстрочку, а кому взагалі можна не служити?

Оновлений законопроект про мобілізацію встановлює відстрочку для наступних категорій громадян:

  • особи з 1 та 2 групою інвалідності;
  • молоді матусі, які доглядають за дитиною віком до 3-х років;
  • чинні депутати Верховної Ради (а ось колишніх держпосадовців з минулих скликань будуть призивати до лав ЗСУ);
  • вагітні жінки;
  • студенти денної та дуальної форми навчання, які здобувають вищий за свій попередній рівень освіти;
  • педагогічні працівники та наукові співробітники, що працюють на повну ставку.

Сповіщення та забезпечення прибуття громадян на збірні пункти відтепер є повноваженням місцевої держадміністрації.

Є-Повістки

Виклик до ТЦК може надійти чоловікові і електронному кабінеті призовника, військовозобов’язаного або резервіста. Також його можуть направити на електронну пошту.

Українські чоловіки за кордоном – що чекає їх?

Оминути мобілізацію не вдасться навіть чоловікам, що зараз знаходяться за кордоном. Щоб змусити їх стати на офіційний військовий облік — в оновленому законопроекті про мобілізацію передбачено норму, згідно з якою українці призовного віку за кордоном не зможуть отримувати консульські послуги без пред’явлення документів військового обліку. Також їм буде недоступна послуга з оформлення закордонного паспорту чи продовження його дії.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.