Посол Британії з нами: на Водохреще іноземний чиновник привітав українців зі святом і пірнув у Дніпро

В суботу, на свято Водохреща — посол Великобританії Мартін Гарріс побував в Україні і долучився до головної традиції свята — пірнання в ополонку. Унікальні кадри він продемонстрував в соцмережі Х.

Мартін Гарріс — іноземний дипломат, який у 2003 році працював в українській столиці — місті Києві і був генеральним консулом, а ще — обіймав посаду заступника голови місії Великої Британії. В 2008 році він вернувся до Лондона радником з питань Пакистану, Афганістану та інших держав колишнього Радянського Союзу при кабінеті міністрів. Останні п’ять років чиновник очолював Директорат у справах Східної Європи та Центральної Азії в МЗС Британії.

В суботу, 6 січня, дипломат побував в Україні і долучився до святкування Водохреща, яке за новоюліанським календарем зараз відзначають саме в цю дату.

Англійський дипломат Мартін Гарріс долучився до святкування Водохреща в Києві і пірнув у Дніпро
Англійський дипломат Мартін Гарріс долучився до святкування Водохреща в Києві і пірнув у Дніпро

Також Гарріс опублікував на своїй сторінці в соцмережі Х привітання з Водохрещем. У невеличкому відео чиновник позує в теплій куртці і бордовій шапці на тлі зимового Дніпра в Києві. Позаду від нього помітні скупчення людей, які теж прийшли до річки, щоб вшанувати давню традицію і пірнути в ополонку.

Мартін Гарріс зазначив у своєму дописі, що в свято Водохреща українці приходять на Дніпро в Києві, щоб відзначити одне із головних християнських свят. Це місце для пірнання обрано не випадково, бо тисячу років тому українці вперше охрестилися саме тут. І саме в цьому місці Київська Русь понад тисячоліття тому перетворилась на християнську державу. Крім того Гарріс нагадав світові, що сьогодення сучасних українців — це низка випробувань за свободу, мир та перемогу на їх землі:

Я приєднуюсь до них — додав дипломат.

Свято Водохреща в Україні — одне з найбільших річних свят у слов’ян. Саме цього дня завершувались Святки, освячувались святою водою відкриті водоймища та відбувались купання в ополонці. Також з цього дня віруючі християни починали готуватись до зимового весільного сезону. Згідно з давніми звичаями — в день Водохреща заборонялося виносити з будинку воду. А ще на вхідних дверях малювали хрести – вважалось, що вони здатні захистити оселю від темних сил.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?