Укладачі сучасного українського словника назвали головне слово 2023 року: дізнайтесь, як воно звучить

Укладачі сучасного українського словника "Мислово" назвали головне слово минулого 2023 року, яке звучало в нашому національному просторі найчастіше. Дізнайтесь прямо зараз, як воно звучить.

Новітня історія України багата на слова, які раніше взагалі були нам малознайомими і ніколи не з’являлись в публічному просторі. В Новому, 2024 році, сучасний український словник “Мислово” обрав “Слово минулого року” і оприлюднив його для широкої аудиторії. Це слово складається з 11 літер і починається на “М”. Вже здогадались, що це? Якщо ні, то знайомтесь: “Мобілізація”.

В Україні назвали головне слово 2023 року і декілька його конкурентів
В Україні назвали головне слово 2023 року і декілька його конкурентів

Автори сучасного словнику пояснюють, що термін “мобілізація” знаходився в центрі публічної дискусії протягом всього 2023 року, але найбільший пік його використання прийшовся на останній місяць — грудень. Саме в цей період уряд України вніс на розгляд до Верховної Ради новий законопроєкт “Про мобілізацію”.

В тексті повідомлення, яке було опубліковане на офіційному сайті сучасного словника його укладачами – слово “мобілізація” виштовхнуло з лідерської позиції іншого кандидата — “контрнаступ”. Автори словнику також повідомили, що на звання слова року претендували також і інші варіанти. Цікаво, що всі вони так чи інакше пов’язані з військовими діями. Ось ці слова і фрази:

  • “яйця по 17 гривень” — вислів, що став символом корупції в українському Міністерстві Оборони;
  • “позиційна війна” — цей термін став популярним після публікації статті з інтерв’ю головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного про те, що військові дії на фронті перейшли у нову фазу – позиційної війни.
  • “дрон” — спеціальний механізм, пристрій, що допомагає підвищити якість ведення бойових дій; в 2023 році кількість використання дронів помітно збільшилась, в розпорядженні у військових з’явились морські дрони на FPV.
  • “ухилянт” — громадянин України чоловічої статі, що ухиляється від мобілізації (цей термін також застосовують у відношенні до політичного керівництва України, яке не бажає брати на себе відповідальність за події на фронтах і звинувачує у всьому військових).

Також в списку претендентів на слово 2023-го року був ШІ (штучний інтелект). Його популярність в українському суспільстві автори словнику пов’язують з інтеграцією штучного інтелекту у військові прилади та системи.

Український словник “Мислово” визначає головне слово року за такими критеріями, як соціальна значущість та популярність у суспільстві. Цього року такий конкурс був проведений вдесяте.

Головні українські слова минулих років: вакцина, коронавірус, Томос, кіборги, Євромайдан
Головні українські слова минулих років: вакцина, коронавірус, Томос, кіборги, Євромайдан

А ось перший раз головним словом року для українців був “Євромайдан” у 2013 році. В 2014-му році головним словом стали “кіборги”, в 2017-му – “безвіз”, в 2018-му – “Томос”, в 2020-му словом року був, звісно, “коронавірус”, а в 2021-му – “вакцина”.

Нові статті

Схожі статті

Не дуже симетричні: Маша Єфросиніна показала свої ніздрі з ракурсу, з якого їх видно найкраще за все

Маша Єфросиніна завжди відверто говорить про те, як їй вдається так гарно виглядати та чи вдавалась вона коли-небудь до пластики, але насправді не все так ідеально.

Зовсім не аристократ з Лондону, режисер та ще один: найгучніші романи 42-річної ведучої Ольги Фреймут

Ведуча Ольга Фреймут вперше вийшла заміж у 35 років. Обранцем зірки став продюсер Володимир Локотко, якому вона подарувала двох дітей. Але до нього в зірки телеекранів були й інші стосунки.

(Відео) Ані Лорак зганьбилася під час виконання пісні Вітні Г’юстон: “Зараз лусне від напруги”

Співачка-втікачка Ані Лорак переспівала пісню популярної американської співачки Вітні Гʼюстон "I Will Always Love You". Однак слухачі її вокал не оцінили. Що саме їм не сподобалось?

Узелков образився на своїх “друзів” у фейсбуці, які не лайкають і не коментують його дописи: послав усіх

Екс-боксер В'ячеслав Узелков схоже, що залишився без друзів, адже він у своїх соцмережах висловився про них - не стримував себе в жодному слові.