Укладачі сучасного українського словника назвали головне слово 2023 року: дізнайтесь, як воно звучить

Укладачі сучасного українського словника "Мислово" назвали головне слово минулого 2023 року, яке звучало в нашому національному просторі найчастіше. Дізнайтесь прямо зараз, як воно звучить.

Новітня історія України багата на слова, які раніше взагалі були нам малознайомими і ніколи не з’являлись в публічному просторі. В Новому, 2024 році, сучасний український словник “Мислово” обрав “Слово минулого року” і оприлюднив його для широкої аудиторії. Це слово складається з 11 літер і починається на “М”. Вже здогадались, що це? Якщо ні, то знайомтесь: “Мобілізація”.

В Україні назвали головне слово 2023 року і декілька його конкурентів
В Україні назвали головне слово 2023 року і декілька його конкурентів

Автори сучасного словнику пояснюють, що термін “мобілізація” знаходився в центрі публічної дискусії протягом всього 2023 року, але найбільший пік його використання прийшовся на останній місяць — грудень. Саме в цей період уряд України вніс на розгляд до Верховної Ради новий законопроєкт “Про мобілізацію”.

В тексті повідомлення, яке було опубліковане на офіційному сайті сучасного словника його укладачами – слово “мобілізація” виштовхнуло з лідерської позиції іншого кандидата — “контрнаступ”. Автори словнику також повідомили, що на звання слова року претендували також і інші варіанти. Цікаво, що всі вони так чи інакше пов’язані з військовими діями. Ось ці слова і фрази:

  • “яйця по 17 гривень” — вислів, що став символом корупції в українському Міністерстві Оборони;
  • “позиційна війна” — цей термін став популярним після публікації статті з інтерв’ю головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного про те, що військові дії на фронті перейшли у нову фазу – позиційної війни.
  • “дрон” — спеціальний механізм, пристрій, що допомагає підвищити якість ведення бойових дій; в 2023 році кількість використання дронів помітно збільшилась, в розпорядженні у військових з’явились морські дрони на FPV.
  • “ухилянт” — громадянин України чоловічої статі, що ухиляється від мобілізації (цей термін також застосовують у відношенні до політичного керівництва України, яке не бажає брати на себе відповідальність за події на фронтах і звинувачує у всьому військових).

Також в списку претендентів на слово 2023-го року був ШІ (штучний інтелект). Його популярність в українському суспільстві автори словнику пов’язують з інтеграцією штучного інтелекту у військові прилади та системи.

Український словник “Мислово” визначає головне слово року за такими критеріями, як соціальна значущість та популярність у суспільстві. Цього року такий конкурс був проведений вдесяте.

Головні українські слова минулих років: вакцина, коронавірус, Томос, кіборги, Євромайдан
Головні українські слова минулих років: вакцина, коронавірус, Томос, кіборги, Євромайдан

А ось перший раз головним словом року для українців був “Євромайдан” у 2013 році. В 2014-му році головним словом стали “кіборги”, в 2017-му – “безвіз”, в 2018-му – “Томос”, в 2020-му словом року був, звісно, “коронавірус”, а в 2021-му – “вакцина”.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?