Утворилась протока: в національному парку на Одещині піднявся рівень води – корисно для біорізноманіття

На початку Нового, 2024-го року в національному парку "Тузлівські лимани" на Одещині суттєво піднявся рівень води. Еколог Іван Русєв розповів, чому це сталося і до чого призвело.

Національний парк “Тузлівські Лимани” — природний об’єкт, розташований на півдні Одеської області. Він заснований у січні 2010 року у містечку Татарбунари з метою збереження цінних природних та історико-культурних комплексів.

 

Рівень води в Тузлівських Лиманах: влітку і зараз
Рівень води в Тузлівських Лиманах: влітку і зараз

Національний парк лежить у межріччі Дунаю та Дністра і являє собою групу мілководних лиманів, що простягається вздовж всього морського узбережжя. Усі ці лимани відокремлені від моря вузьким піщаним перешийком (косою) з шириною 50-400 м та довжиною приблизно 40 км.

На початку січня 2024 року еколог Іван Русєв на своїй персональній сторінці у Facebook повідомив про те, що на території “Тузлівських Лиманів” суттєво підвищився рівень води. Згідно з наданою ним інформацією – це сталось завдяки природним процесам і появі нових водотоків.

Наприкінці листопада в минулому 2023 році знов з’явилась водна протока на піщаному пересипі між Чорним морем та Джаншейським лиманом. Саме через неї кожної доби в “Тузлівські лимани” на протязі місяця прибувало приблизно 650 кубічних метрів морської води.

Тузлівські Лимани на Одещині (місто Татарбунари): січень, 2024 рік
Тузлівські Лимани на Одещині (місто Татарбунари): січень, 2024 рік

Також збільшенню рівня води в лиманах посприяло природне утворення протоки довжиною 2 км, що пролягає вздовж піщаного пересипу між Чорним морем та лиманом Бурнас. Ця протока утворилась в першій декаді грудня 2023 року, під час циклону, що вирував тоді над Чорним морем. До 1 січня 2024 року цією протокою до Тузлівських лиманів щодоби прибувало приблизно 5 мільйонів кубів морської води.

Ще одним джерелом наповнення морських лиманів і Чорного моря стала річка Дунай. В 3-й декаді грудня 2023 року в ній стрімко піднявся рівень води, яка через канал Дунай-Сасик почала наповнювати водосховище Сасик. Потім з нього вона поступили до лиману Джантшейський через шлюз “Катранка”. І вже звідти вода через протоку частково потрапила в Чорне море, частково – в лиман Шагани, через відповідні протоки.

Загальна кількість води, що потрапила до “Тузлівських лиманів” з літа 2023 року, складає 150 мільйонів кубів. Завдяки цьому науковці та екологи можуть із впевненістю стверджувати про те, що гідрологічний стан Тузлівських лиманів на початку 2024 року значно покращився. Відновлення водообміну в цьому регіоні сприяє збільшенню біологічного водного різноманіття.

Нові статті

Схожі статті

Дизайнерський ремонт, світлі тона та багато простору: Тімур Мірошниченко показав, як виглядає його квартира

Шоумен Тімур Мірошниченко показав свою величезну квартиру біля Дніпра, в якій він живе з дружиною та чотирма дітьми: як виглядає оселя зіркового подружжя?

“Для мене це табу”: 38-річна Злата Огнєвіч розповіла, що була в стосунках з одруженим чоловіком – подробиці

Співачці Златі Огнєвіч не дуже щастить у коханні навіть після шоу "Холостячка". Нещодавно зірка розповіла, що одним із її романів був із одруженим чоловіком - що відомо?

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?