Подарунок до дня народження: в Києві відкрили меморіал, присвячений першому Президенту України

До 90-річчя з дня народження першого Президента України Леоніда Кравчука на місці його поховання встановили меморіал. Відповідне повідомлення було оприлюднене на сайті Верховної ради України.

Леонід Кравчук помер 10 травня 2023 року. В нашій країні і світовому суспільству він відомий як перший Президент України, народний депутат, державний і політичний діяч.

Меморіал на Байковому цвинтарі, присвячений пам'яті Леоніда МакаровичаКравчука
Меморіал на Байковому цвинтарі, присвячений пам’яті Леоніда Макаровича
Кравчука

На виборах президента України в грудні 1991 року Леонід Макарович Кравчук отримав перемогу вже в першому турі. Саме він був одним з підписантів Біловежських угод про припинення існування СРСР. На посаді українського президента політик пробув лише один термін і програв дострокові вибори в 1994 році іншому Леоніду — Кучмі.

Після смерті 10 травня 2023 року Леоніда Макаровича Кравчука поховали на Байковому цвинтарі у місті Києві. В перші дні Нового року-2024 на його могилі встановили пам’ятний меморіал. На відкриття прийшли колеги політичного діяча, його друзі і родичі.

Серед присутніх був помічений нинішній керівник Верховної Ради Руслан Стефанчук, а також — колишній міністр Оборони України Олексій Рєзніков.

Руслан Стефанчук під час заходів, присвячених відкриттю Меморіалу, взяв слово та зазначив, що цим Меморіалом вшановується пам’ять справжнього українського державника, який, перебуваючи на відповідальній посаді — зумів повністю змінити хід української історії.

Адже під документом, що свідчить про розвал Радянського Союзу і створення України як окремої, незалежної держави — стоїть підпис саме Леоніда Макаровича.

Леонід Кравчук після своєї поразки на виборах Президента у 1994 році від політичної кар’єри відмовлятись не став.

Декілька разів він ставав народним депутатом України, а до свого президентства обіймав посаду першого голови Верховної Ради (з 24 серпня по 5 грудня 1991 року).

В 2006 році Леонід Кравчук очолив партійний блок “Не так!”, представники якого виступали за зближення України та росії.

Після дій росії на українському Донбасі політична риторика Леоніда Кравчука змінилась. Ще до повномасштабного вторгнення Леонід Макарович разом з Леонідом Кучмою і Віктором Ющенком записали спільне звернення до країн, які були підписантами Меморандуму у Будапешті і попросили їх вжити кроків щодо зупинки росії і недопущення військового вторгнення на територію суверенної України.

В Києві відкрили меморіал на місці поховання Леоніда Кравчука
В Києві відкрили меморіал на місці поховання Леоніда Кравчука

В липні 2020 року нинішній президент України Володимир Зеленський призначив Леоніда Кравчука головою делегації в Тристоронній контактній групі, яка вирішувала питання щодо статусу Донбасу.

Про проблеми першого президента України зі здоров’ям стало відомо в червні 2021 року, коли Леонід Макарович не зміг прийняти участь в урочистостях з приводу 25-ї Річниці Дня Конституції.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?