Почесні донори України: які пільги та доплати пропонує держава за добру справу і яка надбавка до пенсії

Почесний донор — є така професія. Точніше – статус, за який українці можуть отримувати додаткові переваги. "Один Факт" розповість, які пільги та надбавки отримують в Україні донори з таким статусом.

Деякі категорії громадян в Україні можуть отримувати соціальні пільги та пенсійні доплатидоплат до пенсії. До цієї категорії належать і почесні донори. На які ж пільги можуть розраховувати люди з таким статусом — розповідає “Один Факт”.

Почесний донор України: пільги, надбавки, грошові виплати
Почесний донор України: пільги, надбавки, грошові виплати

Статус “Почесний Донор” присвоюють, коли людина здала:

  • 40 максимально припустимих разових доз крові;
  • 60 разових максимально припустимих доз крові.

Якщо донорство було змішаним (мала місце донація і крові, і плазми) – кількість разів донації підраховується за тим же принципом, що і під час присвоєння статусу почесного Донора. а саме: одна здача цільної крові дорівнюється двом здачам плазми.

Діюче законодавство України передбачає, що наразі особи зі статусом “Почесний Донор” отримують доплату до пенсії у розмірі 292 гривні. можуть отримувати доплату до пенсії у розмірі 292 гривні. Окрім цього почесний донор отримує право на безкоштовні послуги:

  • протезування зубів;
  • безкоштовне забезпечення донорською кров’ю у разі необхідності та задля лікування;
  • купівля протезів та протезно-ортопедичних виробів за пільговими цінами;
  • медичних препаратів за пільговою вартістю.

Почесним донорам надається щорічна відпустка в зручний для них час. Ця відпустка – оплачувана.

Безоплатність доз крові означає, що донор здає її добровільно і без отримання фінансової компенсації від родичів пацієнта або ж його самого. В день здачі крові донору надають офіційний вихідний, тому що його організму потрібен час для відновлення. В касах центру крові він після донації отримує грошову компенсацію за харчування. Але ці гроші не є оплатою за сдачу крові.

Статус Почесного Донора підтверджують спеціальним посвідченням і нагрудним знаком. Отримати їх можливо, якщо звернутись до центру прийому крові і подати відповідну заяву. Також до неї варто прикласти копії документа, що посвідчує особу донора і донорське посвідчення.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?