Стрімке зростання: в Україні спостерігається тенденція до збільшення онлайн-продажів товарів та послуг

Онлайн-продаж товарів в Україні стрімко росте навіть попри військові дії. Читайте на сайті "Один Факт", як зараз змінюється ринок електронної комерції, які тенденції на ньому спостерігаються.

Минулий 2023 рік виявився доволі прибутковим для багатьох бізнес-ніш України. Електронна комерція квітне навіть попри війну.

В Україні протягом 2023 року спостерігалось стрімке зростання e-commerce, причому більшість із онлайн майданчиків інтегруються в маркетплейси. Це, в свою чергу, призводить до формування нових звичок у споживачів.

Ігор Воловий, який працює СЕО в Elit-Web, розповів про те, які товари зараз найчастіше купують українські споживачі і Інтернеті, а також — про деякі нюанси роботи сучасних брендів, на які частіше за все звертають увагу.

Якщо звернутись до інформації від сервісу Statista, то до початку повномасштабного вторгнення ринок української електронної комерції демонстрував стабільне зростання. Наприклад, в 2019 році відбулося зростання на $1.75 млрд, а в 2021 — аж на $3.14 млрд.

 

Ринок електронної комерції після повномасштабного вторгнення швидко відновився
Ринок електронної комерції після повномасштабного вторгнення швидко відновився

Згідно з очікуваннями, в 2022 році ринок електронної комерції мав наблизитись до відмітки в $4 млрд. доларів. Однак після початку повномасштабного вторгнення обсяги ринку електронної комерції побили антирекорд, сягнувши відмітки на рівні $310 млн.

Згідно з прогнозами експертів цього ринку, відновлення повинно було бути дуже повільним. Але реальні результати перевищили усі очікування.

В 2023 році відбулось відновлення цих обсягів майже до рівня 2019 року і склало $1.7 млрд.

Аналітики прогнозують, що в 2024 році обсяг ринку електронної комерції сягне позначки в $2.08 млрд.

Ігор Воловий зазначає, що робити будь-які прогнози розвитку в умовах військових дій доволі складно. Однак дані, які існують на сьогоднішній день, дозволяють оцінювати перспективи e-commerce як перспективні.

За словами фахівця, зараз, після пандемії коронавірусу та повномасштабної війни з росією, звички споживачів в Україні змінилися. Наразі купівельна активність українців залежить від наступних критеріїв:

  • зручність комунікації з продавцем та постачальником продукту;
  • доступність товарів;
  • швидкість доставки та її зручність.

В 2023 році спостерігалась тенденція до збільшення дроппшипперів, адже такий формат роботи виходить більш зручним та дешевшим. Не треба вкладатись в створення власного сайту, адже такі майданчики як OLX, Prom.UA, Instagram пропонують вже готові платформи для розвитку вашого бізнесу.

Зокрема, той же Інстаграм зі звичайного фотостоку перетворивсь на потужний торгівельний майданчик.

Онлайн- продажі в Україні б'ють рекорди а в 2024 році будуть популярними товари для тварин, парфуми та косметика
Онлайн-продажі в Україні б’ють рекорди а в 2024 році будуть популярними товари для тварин, парфуми та косметика

Що стосується найбільш популярних товарів, на які буде великий попит в 2024 році, то в цьому списку знаходяться:

  • чохли для телефонів;
  • жіночі парфуми;
  • кросівки та кеди;
  • ласощі і корми для домашніх тварин.

З урахуванням ситуації в країні зараз значно зріс попит на каски, підсумки, бронежилети. Також популярні косметика, шампуні, садові рослини, біологічні добавки, автомобільні запчастини.

В Україні спостерігається зростання попиту на бюджетні товари. А ось динаміка продажів дорогої продукції менш помітна, але вона теж існує.

Зараз українці надають перевагу тим брендам, які викликають в них певні емоції та відчуття. Ігор Воловий зауважує, що вже після початку повномасштабного вторгнення дослідницькою компанією Gradus було проведено дослідження задля визначення головних критеріїв, які впливають на вибір конкретного бренда споживачем. Результати дослідження показали, що для наших співвітчизників найважливішими при виборі товару є:

  • підтримка компанією ЗСУ (44%);
  • вихід з російського бізнесу (34%);
  • волонтерська діяльність бренду (21%);
  • зрозуміла і прозора політична позиція (18%);
  • мова комунікації – українська (16%).

В той же час у 2023 році асоціація RAU визначила список брендів України, які розробили найкращу рекламу. В лідерах опинились ті, хто взагалі не чіпав тему війни і збройної агресії.

В антитрендах по результатам дослідження опинилися так звана “байрактарщина” і “шароварщина”.

Ігор Воловий порадив підприємцям в 2024 році рекламувати не саму послугу чи товар, а його переваги і ту користь, яку вони здібні принести споживачеві. А ще — не потрібно під час продажів давити на жалість і надавати перевагу позитиву і гарним емоціям.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?