Десятки мільйонів доларів на добу: Національний банк України вразив сумою витрат українців за кордоном

Українці, які зараз перебувають за кордоном, щодня витрачають з українських карток десятки мільйонів доларів. Більш детально про статистику витрат читайте у матеріалі від "Один Факт".

Сергій Ніколайчук, який займає посаду заступника голови Національного банку України, розповів про те, скільки саме грошей витрачають наші громадяни в інших державах. За його інформацією — саме за кордоном відбувається доволі значний відтік української валюти. Детальна статистика представлена в імпорті послуг платіжного балансу (стаття “подорожі”).

За словами Ніколайчука, у 2022 році спостерігався відплив валюти на рівні 20 мільярдів доларів. У 2023 році він трохи скоротився і склав 18 мільярдів доларів.

Скільки грошей українці витрачають за кордоном: статистика від НБУ
Скільки грошей українці витрачають за кордоном: статистика від НБУ

В той же час співробітники НБУ зазначають, що у 2024 році очікуєтся суттєве зменшення обсягів імпорту за статтею “подорожі”. Згідно з прогнозами спеціалістів, обсяг витрат українців за кордоном зменшиться до 13 мільярдів доларів. Такий стан справ пов’язаний, у першу чергу, із адаптацією українських мігрантів в інших країнах світу. Частково на процеси виплат впливає і зміна податкової резидентності для українських мігрантів.

Ще один заступник голови НБУ — Юрій Гелетій, акцентує увагу на тому, що з квітня 2023 року обсяги закордонних розрахунків з карток українських банків складали десь $35 мільйонів на день. Також він зазначив, що якихось особливих сплесків фахівці не спостерігають. Все відбувається у межах норми.

Українці за кордоном щодня витрачають близько 35 мільйонів доларів
Українці за кордоном щодня витрачають близько 35 мільйонів доларів

Інформація щодо розрахунків з міжнародними платіжними системами українськими банківськими картками була оприлюднена в рамках пресбрифінгу, який торкався теми рішень правління НБУ щодо монетарної політики.

Нещодавно демографи підрахували, скільки зараз українців перебуває за кордоном. Зокрема, в країнах ЄС налічується близько 4.2 мільйони громадян нашої держави. Ще приблизно 1 мільйон українців перебуває в інших країнах світу. Загальна кількість українців, які на сьогоднішній день виїхали за кордон, становить близько 9 мільйонів громадян. Серед них майже 3 мільйони – це трудові мігранти.

Нові статті

Схожі статті

“Повільніше, пане господарю”: вчені розповіли власникам собак, як правильно спілкуватись із песиком

Нещодавно вчені оприлюднили результати дослідження, метою якого було дізнатись особливості комунікації людей та собак. Як же господарю спілкуватись із песиком, щоб він його розумів краще?

Були і зради, і розлучення: заплутана історія кохання Юрія Нікітіна та Горбачової – дали одне одному шанс

Юрій Нікітін і Ольга Горбачова давали одне одному шанс кілька разів та все ж таки любов перемогла і попри тривалу паузу, вони знову зійшлись - як починався їхній роман?

“Став банкрутом”: відомий блогер розкрив всі карти щодо фінансів 51-річного Олега Винника – весь в боргах

Тепер стало зрозуміло, чому Олег Винник вирішив повернутись на музичну сцену - відомий блогер приголомшив новиною, що у співака немає на що жити.

3 дівчинки, 3 хлопчика: зіркові мами, у яких народжуються діти однієї статі – Осадча, Ребрик, Решетнік

В українському шоу-бізнесі є зіркові батьки, в яких народжуються діти однієї статі. Розповідаємо, в кого із знаменитих українців вдома – одні принцеси, а хто виховує одних козаків.